Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A hasonlítgatás mindig bűnös vágyakhoz vezet-A hívő jellemünk próbája-A többiek szerint mi a fontos számodra?-Engedd, hadd mondja meg Isten, ki vagy te-Kerülj közelebb az Istenhez, ahhoz hogy szenvedélyesebbé válj

2018. augusztus 28. 10:03 - Andre Lowoa



A hasonlítgatás mindig bűnös vágyakhoz vezet

"Jobb megelégedned azzal, amid van, mint sem mindig valami más után vágyakoznod." (Prédikátorok könyve 6:9 GNT fordítás)

Első lépésként, fel kell hagynod a másokkal való összehasonlítgatással, ha elégedett emberré akarsz válni. A probléma az, hogy a hasonlítgatásból Amerikában szinte már sportot űzünk. Örökösen ezt tesszük, már-már természetes a számunkra.

Besétálsz valaki házába, és az első dolog, hogy összehasonlításokat teszel: 'Tetszik ez a parketta! Nézd azt a drapériát! Micsoda TV!". Elsétálsz valaki mellett, és azt gondolod: "Tetszik, ahogyan a frizuráját hordja. Az enyém viszont borzalmasan néz ki." Megállás nélkül másokhoz méred magad, ami frusztrál téged. Hagyj fel ezzel! Ha megtanultad azt értékelni, ami megadatott számodra, akkor igazán nincs szükség arra, hogy a saját életed mindenki máséhoz hasonlítsd.

Továbbá, meg kell tanulnod csodálni mások javait anélkül, hogy minden áron meg akarnád szerezni őket. Meg kell tanulnod örülni mások jólétének, anélkül, hogy irigy és féltékeny lennél rá, hogy úgy éreznéd, neked is meg kell szerezned, ami nekik van. 

Nem kell birtokolnod ahhoz, hogy élvezd! Ez az egyike azoknak a fő elveknek, amit Amerikában nem értünk.  Időnként biztosan elmész kikapcsolódni a hegyekbe. Miért  vásárolnál magadnak egy kis házat ott, ahelyett, hogy bérelnél egyet abban az évi egyszeri időpontban? A birtoklás nem az egyetlen módja annak, hogy élvezz valamit.

Nem csak egy jó tipp, hogy ne hasonlítgass, ez egy parancs.  A Mózes második könyve 20:17-ben ez van: " Ne kívánj semmit...,ami a felebarátodé" (NIV fordíás)

Kívánni annyit tesz, hogy féktelen vágyat érzel valami megszerzésére. Ez egy sarkalatos bűn, ami a Tíz Parancsolatban is meg van említve, és amit kerülnünk kell. A görög nyelvben a 'kíván' szó azt jelenti, hogy 'megragadni valamit, a kezedben olyan szorosan tartani azt, hogy képtelen légy elengedni." Ha Isten ad neked valamit, hogy add tovább, és te mégsem cselekszel igy, akkor nem te birtoklod azt a dolgot, hanem az birtokol téged. 

Isten nem azt mondja, hogy soha nem vágyhatsz semmire. Ez nem a Kereszténység, hanem a Buddhizmus hitvallása. A vágyak nem rosszak. De csak akkor, ha kizárólag Istentől valók. De amikor a vágyak kontrollálatlanok, akkor kívánsággá válnak. Amikor valami olyasmire vágyakozol, ami nem a tied, az gonosz. De a vágy önmagában semmiképpen sem negatív.

Semmi sem lehet tökéletes anélkül, hogy vágynál rá. Nem válhatsz hasonlóvá Jézushoz anélkül, hogy vágynál rá. Nem tudsz jobban szeretni anélkül, hogy vágynál arra, hogy jobban tudj szeretni. Nem tudsz nagylekűbbé vállni anélkül, hogy ne vágynál rá. A vágy nem rossz dolog, amíg nem lesz kontrollálatlan, és azt nem kezded gondolni, hogy egyre több kell. Az ilyesfajta vágyak gyökere a másokhoz való hasonlítgatás. 

Nem lesz elégedett életed addig, amíg meg nem tanulod, hogy ne tégy hasonlóságot a dolgok között. Hogy miért hasznos ez? Mert az ellenkezője bűnös vágyakhoz vezet. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan változtatnád meg saját nézőpontodat a tulajdonaid fölött, hogy tudj másokkal örülni a saját tulajdonaik fölött?
  • Mit gondolsz Isten mivel akarja az életedet megtölteni birtoklás helyett?
  • A keresztények gyakran mondják, hogy Isten adta ezt a vágyat a szívükbe. Szerinted milyen vágyak származnak tőle?




A hívő jellemünk próbája



Az igének pedig cselekvői legyetek, és ne csupán hallgatói, mert ezzel megcsalnátok önmagatokat.(Jak 1:22 Budai)


Jakab szerint önbecsapás, mikor Isten Igéjét hallgatjuk, de nem engedjük, hogy át is formáljon bennünket. Azt gondoljuk, hogy a tudás gyarapítása szellemi érettséget eredményez bennünk. Az érettség azonban nem csak ismeretből áll. Az érettség egy jellemvonás, ún. karakter. Sok embernek van komoly igeismerete, mégis szellemi értelemben csak törpének számítanak.

Isten Igéjét át kell ültetnünk a gyakorlatba is. Folyamatosan alkalmaznunk kell azt a saját életünkben, a saját életünkre nézve is. A tudásunk gyarapítása valójában az Isten előtti felelősségünket növeli meg. Minél többet tudunk, annál több dologért tartozunk számadással. Mit teszek azzal, amit már tudok? Lukács 12.48. szerint:

"...Akinek sokat adtak, attól sokat kívánnak, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon."(MBT)

Máté evangéliumában Jézus beszél a bölcs és a bolond házépítőről (Máté 7). A bolond homokra épített. Ő hasonló ahhoz, aki hallotta ugyan Isten szavát, de nem aszerint cselekedett. Bölcs ember pedig az, aki miután meghallotta Isten Igéjét, azután elment és őszintén igyekezett megvalósítani azt a saját életében.

Jézus mondja:

...Ha tudjátok ezeket, boldogok lesztek, ha cselekszitek ezeket.(Ján 13:17 Károli)


Szerintem a lelkileg érett hívő legegyszerűbb meghatározása valahogy így hangzik: "Az Ige megcselekvője!"
Nem csak meghallanunk kell az Igét. Gondosan meg is kell szívlelnünk azt!
Mindegyikünkre igaz az az állítás, hogy sokkal több szellemi igazságot ismerünk, mint amennyit beillesztettünk volna az életünkbe. Nem szükséges többet ismernünk, már eleget tudunk. Csak arra volna szűkségünk, hogy a gyakorlatban is alkalmazzuk, amit megtanultunk.

Legyetek az Igének cselekvői!





A többiek szerint mi a fontos számodra?

„Ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is.” (Máté 6:21, NIV fordítás)

A Biblia azt mondja, hogy „Ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is.” (Máté 6:21, NIV fordítás)

Hol van tehát a szíved ma? Ezt valóban egyszerű megválaszolni. Ott van, ahová a pénzedet teszed. Néhányatoknak a házában, mert arra költi a pénzét. Lehet, hogy a szíved a hajódban van, vagy a faházadban. Vagy az autódban, amit úgy szeretsz.

Bárhová teszed is a pénzed, a szíved oda fog húzni. Érdekeltté akarsz válni a Coca-Cola vállalatban? Vásárolj néhány részvényt. Abban a pillanatban, ahogy megvetted a részvényt, kifejezetten érdekelni fog a Coca-Cola árfolyama. Ha nincs benne a pénzed, egyáltalán nem érdekel, hogy mi történik a Coca-Colával.

Ahova a pénzedet teszed, és amivel az idődet töltöd, az megjelenik a prioritásaid között. Mondhatod azt, hogy szereted Jézust, de ha nem töltesz vele semennyi időt sem, akkor nem is szereted őt annyira, mint amennyire azt mondod. Azt mondod, hogy szereted a gyerekeidet, de valójában töltesz időt velük? Nem? Akkor nem is szereted őket annyira, mint ahogyan azt gondolod. Mondhatod, hogy szeretnél jó fizikai kondícióban lenni, de edzel ehhez eleget? Nem? Akkor nem is igazán szeretnél jó kondiban lenni.

A lényeg az, hogy nem az számít, amit mondasz. Ha meg akarod tudni, hogy mi igazán fontos mások számára, akkor csak a következőt kell tenned: nézd meg a naptárukat és a bankszámla kivonatukat. Amire a pénzünket költjük, és amivel az időnket töltjük, az mutatja meg, hogy mi igazán fontos számunkra.

Mondhatod azt bármire, hogy az „nagyon fontos nekem”, de ha nem fordítasz időt és pénzt arra, akkor a szíved nincs is igazán benne.

Amikor Istennek adsz, szerinted hol van a szíved? Isten felé megy. Közelebb von téged Hozzá. Ez egyfajta dicsőítés.

Hol van a te kincsed?

 

Beszéljetek róla:

  • Mit mondanának az emberek a prioritásaidról, ha megnéznék a bankszámla kivonatodat?
  • Ha az örökkévalóságra fókuszáló perspektívában gondolkozol, hogyan segít ez számodra újraértékelni a prioritásaidat a pénzügyeidben és az adakozásodban?
  • Miért lehet az egyfajta dicsőítés, ha az idődet és a pénzedet Istennek adod?






Engedd, hadd mondja meg Isten, ki vagy te

„Nem Jákób lesz ezután a neved, hanem Izráel” (1Mózes 32:29)

Nem kell ugyanannak maradnunk. Ebben a változásban új személyazonosságot kapunk. Nézd Jákóbot a Teremtés könyvében. Mikor Jákób bevallotta viselkedését, Isten új személyiséget adott neki.

Figyeljük meg, hogy három dolog történik.

Isten teljesen új személyazonosságot ad Jákóbnak (1Mózes 32:29)
Lényegében Isten ezt mondja: „Tudom, hogy kifulladtál, tudom, hogy épp csak megtűrt vagy, de én látom benned a herceget. Minden érzelmi kiborulásod, minden bizonytalanságod ellenére, mindazon dolgaid ellenére, amikről nem akarod, hogy bárki is tudjon, én egy herceget látok.” Ma Isten sokunknak mondja: „Minden bűnöd, gátlásod ellenére egy herceget / hercegnőt látok benned. Valami nagyszerű lehetsz. Az lehetsz, amire teremtettelek.”

Isten megáldotta Jákóbot / Izráelt (1Mózes 32:30)
Mélyen legbelül, kétségbeesetten vágyjuk Isten áldását. Ha azonban akarjuk Isten áldását, akkor meg kell tennünk azokat a lépéseket, amiket Isten elvár tőlünk.

Isten sántává tette Jákóbot / Izraelt (1Mózes 32:32)
Emlékezzünk, hogy mikor küzdöttek, Isten kificamította Jákób csípőcsontját. Jákób sántítva ment tovább, és ez naponta emlékeztette, hogy Istentől függ.

Isten a legmélyebb munkáját végzi az életedben, mikor a személyazonosságoddal foglalkozik, azzal, hogy ki vagy, hogy hogyan lásd magad. Mindig úgy fogsz cselekedni, ahogyan gondolkozol magadról. Isten tehát a legmélyebb változást azzal hozza az életedbe, hogy megváltoztatja az önmagadról alkotott képedet.

Azt mondja: „Engedd megmutatnom, hogy én hogyan látlak téged.” Amikor úgy látod magad, ahogy Isten lát, meg fog változni az életed.

Beszéljetek róla:

* Kérted már Istent, hogy áldja meg az életed? Ha igen, akkor elérhetővé tetted-e magad, hogy meghalld Isten utasításait, hogy megtehesd azokat a lépéseket, amiket Isten vár tőled?
* Mikor Isten nézőpontjából nézed magad, mennyire látszol másnak?




Kerülj közelebb az Istenhez, ahhoz hogy szenvedélyesebbé válj

„Ímé az ajtó elõtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem.” (Jelenések 3:20)

Isten megteremtette a szívedet elhelyezve benne szenvedélyeket, vágyakat, és álmokat; ám amíg a szíved nincs az Ő irányítása alatt, mindezek tévesen, rossz célra, hibásan lesznek használva és eltékozolva vannak jelen az életedben.

A világ minden táján milliónyi szenvedélyes ember van, telve érdekődési körökkel, álmokkal és törekvésekkel, melyekkel visszaélnek és amelyek bemocskolódtak; és ezektől megszakad az Isten szíve. És ez az, amiért ha félretesszük tehetségeiket és a szenvedélyességüket, ezek az emberek boldogtalanok. Mert amikor a szendedéllyel visszaélnek, akkor nyomorultúl érezzük magunkat.

Néhányan lehet azt gondoljátok, hogy: „Én nem igazán érzem, hogy szenvedélyes lennék most.“ Tudod, hogy ez mit is jelent valójában, ugye? Azt jelenti, hogy nem vagy kapcsolatban Istennel. Ha kapcsolódva vagy Istenhez, akkor nem lehetsz szenvtelen. Amikor összhangban vagy vele, akkor fel vagy villanyozva és az olyan, mint amikor egy eszköz be van dugva a 220-ba. Szenvedélyessé válsz!

Isten szenvedélyes Isten. Az egyetlen oka, hogy vannak érzéseink, mert az Ő képére lettünk teremtve. Isten érzelmes. Isten féltékennyé válik, amikor azt látja, hogy bármi más fontosabb, és róla nem veszünk tudomást. Isten örökké tartó szeretettel szeret bennünket; eltekintve attól, hogy mit tettünk; ő mindig szeretni fog minket. Ez a szenvedély!

Amikor nap mint nap időt töltesz Istennel és összekapcsolódsz vele, akkor szenvedélyes leszel; Isten szívén át kezded látni  a világot és az ő szíve lesz úrrá benned. Úgy kezdesz érezni, ahogy Isten is. Olyanná leszel, mint akivel időt töltesz és ez egész mássá tesz.

A kamaszok erre a bizonyítékok. Ha egy fásult és közönyös csoportba behelyezel egy kamasz gyereket, akkor heteken belül ő is olyanná válik. Hogy miért? Olyanná leszel, mint akivel időt töltesz és ez egész mássá tesz.

Szeretnéd, ha több energiád lenne az életben? Több lelkesedésed és ‘nosza, rajta’ hozzáállásod a dolgokhoz? Hadd mondjam meg, hol találhatod meg. A lelkesedés szó az görög ‘en theos’ szóból ered, ahol az ‘en’ azt jelenti, hogy ‘valami-ben’ és a ‘theos’ Istent jelent. Amikor ‘en theos’ -ossá válsz, akkor lelkes leszel. Minél közelebb vagy Istenhez, annál több lesz az energiád, az  életerőd, és szenvedélyességed. Minél távolabb kerülsz tőle, annál unalmasabb és közönyössé válsz az életben. Meg kell nyitnod a szíved Jézusnak.

A Jelenések 3:20-ban Jézus ezt mondja:  „Ímé az ajtó elõtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és õ én velem.” Jézus Krisztus ott áll az életed ajtaja előtt és kopog, már hosszú ideje; ám ő úriember. Nem fogja betörni az ajtót; neked kell kinyitnod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Azok az emberek és dolgok, akikkel és amikkel az idődet töltöd, miként tesznek téged szenvedélyessé, illetve szenvtelenné?
  • Mi az, ami szenvedéllyel tölt el? Hogyan szerez ez dicsőséget az Istennek?
  • Hogyan kellene úgy beosztanod az idődet, hogy napi szinten tudj csendességet tartani és időt tölteni Istennel?




komment
süti beállítások módosítása