Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Miért gondolod, hogy nincs elég időd?-Minden hívőnek vannak lelki ajándékai-Vezess naplót a szellemi növekedésedről-Vezess naplót lelki fejlődésedről!

2018. augusztus 25. 10:56 - Andre Lowoa

 

Miért gondolod, hogy nincs elég időd?

"A békesség Istene... mindent megad nektek, amire szükségetek van, hogy akaratát megcselekedhessétek" (Zsidók 13:21 TLB fordítás)


A "használd, vagy elveszíted" alapelv általánosan érvényes. Ha nem tornázol, az izmaid elsorvadnak. Ha nem fekteted be a pénzedet, elveszíted azt. Ha nem tartod frissen az elmédet, egyre tompább lesz, ahogy idősödsz. Ha tehetséged van valamiben, de nem gyakorolsz, a tehetséged kárba vész.

Ennek az ellenkezője ugyanúgy igaz: ha használod, megsokasodik. Ha használod az izmaidat, növekedni fognak. Ha befektetsz egy kis pénzt, kamatozni fog. Megsokszorozódik!

Zsidók 13:21 ezt mondja: "A békesség Istene... mindent megad nektek, amire szükségetek van, hogy akaratát megcselekedhessétek" ( TLB fordítás).

Mi az, amiből többre lenne szükséged? Mit szólnál több energiához? Több időhöz? Több pénzhez? Több tehetséghez?

Itt a titok: ha valamiből többre lenne szükséged, vedd azt a kicsit, amid van, és kezdj el vele önzetlenül szolgálni más embereknek - Isten pedig meg fogja azt sokszorozni. Talán azt mondod: "Nincs időm másokat szolgálni. Nincs időm a gyülekezetben szolgálni. Még azokra a dolgokra sincs elég időm, amiket muszáj elvégeznem. Hogy férne bele ezen kívül bármi?" Miért gondolod, hogy nincs elég időd? Isten nem azt akarja, hogy az összes idődet saját magadra fordítsd. Miért adna neked Isten több időt, ha a saját dolgaidra fordítod?

Hasonló ez az alapelv a tizedfizetés elvéhez, amikor a kereseted tíz százalékát visszaadod Istennek. Miért? Mert ha te visszaadsz tíz százalékot Istennek, akkor ő a maradék kilencvenet úgy megsokszorozza, hogy több lesz, mintha a száz százalékot megtartottad volna magadnak. Ez igaz az időddel kapcsolatban is. A tehetségeddel kapcsolatban is. Az életben mindennel kapcsolatban.

Ha nem használod, elveszíted. Ahhoz, hogy több legyen, be kell fektetned a kevesedet, amid van. Isten mindent megad, amire szükséged van, sőt még többet is ahhoz, hogy az ő akaratád megcselekedhesd, ha az idődet, a pénzedet, és a tehetségedet az ő szolgálatában használod.

Beszéljetek róla

  • Tapasztaltad már, hogy Isten megsokszorozza a pénzedet, a tehetségedet és az idődet, ha valami olyasmire használod azt fel, ami igazán számít?
  • Miben vagy tehetséges? Hogy szolgálhatsz a tehetségeddel másoknak?
  • Mondj egy példát arra, hogy hogyan szolgálhatsz az időddel másoknak! Hogyan kell átrendezned a napirendedet annak érdekében, hogy ez megvalósulhasson?




Minden hívőnek vannak lelki ajándékai

„Különböző lelki ajándékok vannak, de ugyanaz a Lélek adja őket. Különböző módon lehet szolgálni, de ugyanazt az Urat szolgáljuk. Különböző munkákat kell elvégezni, de ugyanaz az Isten ad minden ajándékot minden embernek.” (1Kor 12:4-6, GW fordítás)

Amikor tudod, hogy mire lettél alkotva, akkor tudod, hogy kive kell valnod, és elkezdhetsz arra fókuszálni, és jobban kihasználni az életed.

Abban a pillanatban, amikor átlépsz a lelki határon, és elkezded Jézust követni, ezt mondod: „Isten útján fogok járni, nem a saját utamon. Engedni fogom, hogy Ő irányítsa az életemet. Isten célját akarom követni, nem a sajátomat. Azt fogom tenni, amire teremtve és alkotva lettem, hogy megtegyem.”

Amikor megteszed ezt az lépést, Isten négy fontos ajándékot ad neked:

Megbocsátás. A Róma 5:15b-ben ez áll: „Mert egy ember bűne, az Ádámé, sokaknak hozott halált. De még ennél is hatalmasabb Isten csodálatos kegyelme és a megbocsátásának ajándéka sokak számára egy másik ember, Jézus Krisztus által." (NLT fordítás). Az első dolog, amit Jézus tett, hogy eltörölt mindent, amit valaha is rosszul tettél. Megbocsáttatott! Nincs többé ítélet.

Örökélet. Istennek hosszútávú tervei vannak számodra. A Biblia azt írja a Róma 6:23-ban: „Mert a bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban." Sosem fogod tudni megdolgozni vagy kiérdemelni az utat a Mennybe. Az egyetlen út, hogy a Mennybe kerülj, ha hittel elfogadod Isten ingyen ajándékát.

A Szentlélek. A Róma 5:5b-ben ezt írja, hogy Isten „a Szentlelkét adta nekünk, hogy megtöltse a szívűnket a szeretetével." (NLT fordítás). Honnan tudhatod, hogy megengedted Istennek, hogy az életed által éljen? Amikor megteremnek benned a Lélek gyümölcsei: szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, gyengédség és önmegtartóztatás.

Különleges képességek. A Bibliában a különleges képességeket lelki ajándoknak nevezik, amelyek különboznek minden anyagi vagy fizikai ajándéktól. Ezek által tudod elvégezni azt a munkát, amit Isten akar elvégezni általad. A legtöbb hívő azt sem tudja, hogy vannak lelki ajándékaik, még kevésbé azt, hogy melyek azok. De neked is vannak!

A Biblia azt írja az 1Kor 12:4-6-ben: „Különböző lelki ajándékok vannak, de ugyanaz a Lélek adja őket. Különböző módon lehet szolgálni, de ugyanazt az Urat szolgáljuk. Különböző munkákat kell elvégezni, de ugyanaz az Isten ad minden ajándékot minden embernek.” (1Kor 12:4-6, GW fordítás).

De mi is a lelki ajándék? Istennek célja van az életeddel, és a lelki ajándékok azok az eszkozok, amelyek segítségével el tudod végezni azt a munkát, amire Ő elhívott. Isten sosem fogja kérni, hogy olyasmit tegyél meg, amihez nem adja meg a szükséges képességeket. Már abban a pillanatban megkapod ezeket, amikor elfogadod Jézus Krisztust. Nem te választod és érdemled ki az ajándékaidat.

Ugyanakkor, nem a saját javadat szolgálják. Azért kaptad lelki ajándékaidat, hogy másokat szolgálj velük. Mások pedig a gyülekezeti családban olyan ajándékokat kaptak, amelyekkel neked szolgálhatnak.

Amikor én a tanítói ajándékomat használom, te áldást nyersz. Amikor te használod a lelki ajándékaidat, a gyülekezeted tagjaira száll az áldás. Olyan ez, mint egy puzzle.Ha egyetlen darab is hiányzik, rögtön észreveszed. Amikor felfedezzük és használjuk a lelki ajándékainkat, mindannyiunkra áldás száll.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan töltöd be azt a szerepet, amit Isten neked szánt a gyülekezetben a lelki ajándékaidat használva?
  • Milyen hatással volt a fenti négy ajándék az életedre keresztyénként?




Vezess naplót a szellemi növekedésedről

"Fontos, hogy erősen ragaszkodjunk ahhoz, amit hallottunk, hogy ne sodródjunk el." (Zsid 2.1, MSG fordítás)

A szellemi érettségben való növekedésed során együtt kell működnöd Istennel. 

Az egyik módja ennek az, hogy elhiszed, Isten munkálkodik az életedben - még akkor is, ha ezt nem érzed. A szellemi növekedés gyakran lassú és fárasztó folyamat, csak kis lépéssekkel lehet előre haladni. Fokozatos fejlődést várj. A Biblia azt mondja, "a földön mindennek megvan a saját ideje és évszaka." (Préd. 3.1, CEV ford.)

A te szellemi életedben is vannak különböző “évszakok". Néha egy rövid, intenzív és áttörésszerű növekedésen mész át (tavasz), amit egy stabilizáló és próbákkal teli időszak követ (ősz és tél). 

Mi a helyzet azokkal a problémákkal, szokásokkal és fájdalmakkal, amelyeket szeretnél, ha egy csoda azonnal eltüntetne az életedből? Az rendben van, ha csodáért imádkozol, de ne légy meglepődve, ha a problémáidra a válasz egy fokozatos változáson keresztül jön. Idővel egy lassú, nyugodt patak is lekoptatja a kemény sziklát és a hatalmas szikladarabot apró kavicsokká formálja.  Idővel egy kis facsemete is 100 méteres cédrusfenyővé növekszik.

Vezess egy naplót arról, amit tanultál. Ez ne egy eseménynapló legyen, hanem egy feljegyzés arról, amit tanulsz. Írd le a meglátásaidat és a gondolataidat azzal kapcsolatban, amire Isten tanít Önmagáról, magadról, az életről, az emberi kapcsolatokról vagy bármi másról.  Jegyezd fel, hogy újra átnézhesd és emlékezhess ezekre, és hogy tovább adhasd a következő nemzedéknek. (Zsolt 102:18, 2Timóteus 3:14)

Azért kell újra tanulnunk a dolgokat, mert elfelejtjük őket. Ha rendszeresen átnézed a szellemi naplódat, nagyon sok fölösleges bánattól és fájdalomtól kímélheted meg magad. A Biblia azt mondja, " fontos, hogy erősen ragaszkodjunk ahhoz, amit hallottunk, hogy ne sodródjunk el." (Zsid 2.1, MSG ford.)

Beszéljetek róla

  • Milyen területen láttad, hogy növekedtél szellemi érettségben az elmúlt hónapban? És milyen területen növekedtél az elmúlt évben?
  • A szellemi fejlődés és növekedés melyik "évszakában" vagy most?
  • Hogyan tudsz naplót vezetni a szellemi növekedésedről anélkül, hogy papírt és tollat használnál?




Vezess naplót lelki fejlődésedről!


„Akkor leírta Mózes az Úr összes igéjét. Másnap korán reggel oltárt épített a hegy lábánál.” (2Mózes 24:4)

Mózes életében a siker egyik titka ez volt: minden nap időt töltött Istennel, és leírta, amit Isten mondott neki. Neked is ezt kellene tenned. Elmondom, miért. Mert a) az írás segít abban, hogy letisztuljanak a gondolataid; b) a lejegyzett szöveg megmarad, később is elő tudod venni; c) mérhető lesz az előrehaladásod. Ha rászántuk az időt arra, hogy leírjunk valamit, arra emlékezni is fogunk. Jim Elliot, az ismert amerikai misszionárius, aki 1956-ban mártírhalált halt Ecuadorban, lelki naplót vezetett, amely nagyon érdekes olvasmány: „Felhagytam a rendszeres napi bibliaolvasással. Nem sikerült visszaszoktatnom magam az áhítatok megtartására… egyedülálló férfiként nehéz volt imádkozni… most még az is nehezemre esik, hogy reggel felkeljek az ágyból… Már sokszor elhatároztam, hogy változtatok ezen, de eddig még sosem tettem.” Az ilyen írás tükröt tart elénk, megmutatja valódi lelkiállapotunkat – azt az állapotot, amiről könnyen elfeledkezünk, ha nem szembesülünk vele minden nap. Hozzánk hasonlóan Eliot is küszködött a lelki önfegyelemmel. De sokunktól eltérően ő a lelki vereségeit feljegyezte, nem csak a lelki győzelmeit. Az ilyen naplóvezetés rákényszerít arra, hogy elgondolkodjunk szívünk valódi állapotán, feljegyezzük előrehaladásunkat, visszanyerjük lendületünket, elutasítsuk rossz szokásainkat, megerősödjünk jó gyakorlatainkban, és segít, hogy elinduljunk lelki céljaink felé. Ismersz más eszközt, ami ilyen hasznos lenne az önfegyelem gyakorlásában? Nem? Akkor rajta, kezdj naplót vezetni lelki életedről!




komment
süti beállítások módosítása