Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Legyen Isten aki meghatároz téged-Mi változtat meg?-Mit tegyél a szellemi/lelki ajándékaiddal

2018. augusztus 23. 10:27 - Andre Lowoa

 

 

Legyen Isten aki meghatároz téged

 

Jézus ismét megszólalt, és ezt mondta nekik: "Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága." (János 8,12)



Jézusnak állandó igényekkel, veszélyes szembesítésekkel és kevés magánélettel kellett szembenéznie. Mégsem engedte soha, hogy mások határozzák meg őt.



Mit tanít ez nekünk?

Tudd ki vagy (János 8,12) - Jézusban nem volt kétség arról, hogy ki is ő. Tudta Istentől jött és tudta, hogy egy különleges küldetést kell betöltenie. Hívőként tudhatjuk, hogy Istenhez tartozunk és hogy Isten határozza meg, kik vagyunk és mire lettünk teremtve ezen a Földön. Ha olyanná akarunk lenni, amilyennek Isten soha nem szánt minket, csak stresszt fog okozni.


Tudd kinek akarsz tetszeni (János 5,30) - Jézus soha nem hagyta, hogy az elutasítástól való félelem manipulálja őt. Senki sem kényszeríthet téged, az engedélyed nélkül. Nem tudsz mindenkinek a kedvében járni; még maga Isten sem képes erre.


Tudd milyen célokat kell elérned (János 8,14) - Jézus mondta, "tudom, honnan jöttem, és hová megyek." A felkészültség megelőzi a kényszerhelyzetet, de a halogatás előidézi azt. Vagy a prioritásaink vagy a kényszerek hajtanak minket.


Tudd fenntartani a prioritásaid (Lukács 4,42-44) - Jézus tudta hogyan kezelje a zavaró dolgokat anélkül, hogy eltért volna az elsődleges céljától.






Mi változtat meg?

„Ha azt állítjuk, hogy nincs bűnünk, csak önmagunkat csapjuk be, és nem az igazságban élünk.” (1 János 1:8 – NLT fordítás)

Mindannyian hiányosak, tökéletlenek vagyunk. Egyikünk sem felel meg a tökéletesség mércéjének. Ostobaság színlelned, hogy minden rendben van veled, mikor mindenki tudja, hogy nem így van. Tény, hogy a Biblia beszél önmagunk becsapásáról.

Ezen a bolygón sosem leszel bűntelen, de élhetsz kevesebb bűnnel. Tehát miért olyan nehéz megváltoztatni önmagunkat, amit valójában nem is akarunk?

1. Mert olyan sokáig voltak hibáink. Néhány romboló mintánk már gyermekkorunkban kifejlődött, talán mint a fájdalom és a stressz elleni küzdelem eszköze. Lehet, hogy ezek a hibák önmaguktól megszűnnek, de legkevésbé sem lehet megszokni őket.

2. Mert a hibáinkkal azonosítjuk magunkat. Gyakran összekeverjük az önazonosságunkat a sérüléseinkkel, hibáinkkal. Mikor önmagad a hibáidhoz kapcsolva látod, azzal állandósítod ezt az állapotod.

3. Mert a hibáink megbosszulják magukat. Amit jutalmazol, az ismétlődik. Életed hibáinak következménye, hogy bár lehet, eltakarják a fájdalmad, elleplezik a félelmeidet, de az elrontott dolgaidra bocsánatot adnak, vagy kárpótolnak a bűnökért.

4.Mert a Sátán elbátortalanít minket. Ha elkezdesz dolgozni életed valamely területén, amit meg akarsz változtatni, a Sátán elkezdi mondani: „Mit gondolsz, ki vagy te? A múltban sem voltál képes változni. Azt gondolod, hogy éppen most sikerül? Reménytelen! Nem fog menni!” Ezeket a félelmeket maga a Gonosz ülteti el az elmédben.

Ezek a dolgok akadályoznak meg, hogy megváltozzunk a hibáinkból, sérüléseinkből, rossz szokásainkból, amelyekről tudjuk, hogy egészségtelenek.

Mi az tehát, ami megváltoztatja ezeket a mély nyomokat az életünkben, melyeket önmagunktól nem is szeretnénk?

„Hallottatok róla [Jézusról], és kaptatok felőle tanítást, ahogyan az megvalósult Jézusban. Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett. Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak. „Ha haragusztok is, ne vétkezzetek”: a nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek.” (Efézus 4:21-27)

Beszéljetek róla!

Próbáltad már valaha a múltban megváltoztatni egy rossz szokásod, és éreztél bátortalanságot? Mit gondolsz, miért éreztél így? Hogyan reagáltál rá?

Milyen hibádat állandósítod azzal, hogy úgy gondolod, az az önmagad része? Próbáld megváltoztatni a gondolkodásod. Az helyett, hogy „munkaholista vagyok” mondd azt, hogy „túl sokat dolgozom”. Az helyett, hogy „lusta vagyok” mondd azt, hogy „hajlamos vagyok a dolgok halogatására”.

A Szentírásból milyen igazságokat és ígéreteket használhatsz a Sátán elleni harcban a hazugságok ellen, melyek megkérdőjelezik a képességed a változásra, és hogy Krisztushoz jobban hasonlóvá válj?




Mit tegyél a szellemi/lelki ajándékaiddal

"Add oda magad teljesen Istennek, mert halott voltál, de most új életed van. Tehát használd az egész tested eszközként arra, hogy a helyes és megfelelő dolgot teszed Isten dicsőségére." (Róma 6:13/b, NLT fordítás)

Mit kell kezdened a szellemi/lelki ajándékaiddal, amelyeket Isten beléd helyezett? Először is négy dolgot:

  1. Fedezd fel az ajándékaidat! Muszáj megtudnod, milyen ajándékokkal rendelkezel, mielőtt elkezded használni őket. Ne hanyagold el tovább azt a tényt, hogy van néhány rejtett ajándékod, amit egyáltalán nem használsz. Tudd meg, hogy mit adott neked Isten. A Biblia azt mondja az 1 Timóteus 4:14-ben, hogy "Ne hanyagold el a benned lévő lelki ajándékokat" (GNT fordítás).
  2. Ajánld fel Istennek az ajándékaidat! A Biblia azt mondja a Róma 6:13-ban, hogy "Add oda magad teljesen Istennek, mert halott voltál, de most új életed van. Tehát használd az egész tested eszközként arra, hogy a helyes és megfelelő dolgot teszed Isten dicsőségére." (NLT ford.). Talán már tudod, hogy miben vagy jó és tehetséges, de nem az Úr javára használod, hanem a saját magadéra. Légy alázatos és minden ajándékodat szánd oda az Úrnak. Távolíts el minden kifogást az útból és mond Istennek: "Istenem, odaszánok mindent neked, amit tőled kaptam."
  3. Fejleszd az ajándékaidat! Az ajándékok olyanok, mint az izmok: minél többet használod őket, annál nagyobbak lesznek. Erősítheted, fejlesztheted és növelheted azt, amit Isten neked adott. Bármilyen ajándék, amit Istentől kaptál fejleszthető, sőt fejlesztened is kell. Gyakorlás és tanulás révén egyre jobb lehetsz bennük. Tanulj másoktól is, akik ugyanazzal az ajándékkal rendelkeznek, mint te. Én megtanultam, hogy amikor Isten ad egy ajándékot, akkor még többet fog adni abból, ha jól használod - például még több tehetséget, pénzt, befolyást, kapcsolatokat vagy felelősséget. Azt mondja: "Megbízom ebben az emberben. Egyre többet és többet adok majd neki."
  4. "Vesd be" az ajándékaidat! A "bevetés" ez esetben azt jelenti, hogy szolgálatba állítod az ajándékaidat. Ki kell állnod a csatatérre és el kell kezdened csinálni valamit. A Róma 12:6 ezt mondja: "Használnunk kell a különböző ajándékainkat annak a kegyelemnek megfelelően, amit Isten adott nekünk. Ha az ajándékunk az, hogy Isten üzenetét szóljuk, akkor a bennünk lévő hit szerint kell azt tennünk." (GNT ford.) Mi a legjobb módja annak, hogy felfedezzük, felajánljuk, fejlesszük és "bevessük" a szellemi-lelki ajándékainkat? Az, ha például részei vagyunk egy házi-csoportnak. Ez egy tesztkörnyezet! Ha még nem vagy része házi-csoportnak, akkor bátorítalak, hogy vedd fel még ezen a héten a kapcsolatot valamelyikkel. Így barátok között, egy biztonságos, támogató és bátorító környezetben próbálhatod ki és fejlesztheted az ajándékaidat.

 Kérlek, mondd el most ezt az imát:

"Köszönöm, Istenem, hogy elfelejtettél minden rosszat, amit valaha is tettem. A te kegyelmedben bízom. Ma elfogadom Tőled az örök élet ajándékát, amit azért kaptam, amit Jézus Krisztus tett értem. Tudom, hogy én magam nem tudok semmit tenni, amivel kiérdemelhetném, hogy a Mennybe jussak. Elfogadom a Te Szentlelkednek ezt az ajándékát. Élj rajtam keresztül és tölts be szereteteddel, örömöddel, békéddel és türelmeddel. Istenem, elfogadom azokat a különleges képességeket, amikkel megajándékoztál az életemben. Segíts, hogy felfedezzem, odaszánjam, fejlesszem és használjam ezeket, hogy azzá a személlyé válhassak, akinek Te megteremtettél. Jézus nevében. Ámen"




komment
süti beállítások módosítása