Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Látszat vagy valóság?-Légy áldássá!-Legyőzött ellenség-Magad mögött hagyhatod a múltad-Mennyei otthonod-Türelem, szeretet és bíztatás-Tűzcédrusok

2018. augusztus 23. 00:15 - Andre Lowoa

Látszat vagy valóság?

„...ki lehet sátradnak vendége, ki tartózkodhat szent hegyeden? Az, aki... törekszik az igazságra..." (Zsoltárok 15:1-2)

Charles Swindoll írja: „A színfalak mögött... az élet olyan lehet... mint egy olcsó anyagból készült homlokzat. Salamon olyan ember volt, akinek Isten hatalmas bölcsességet, sikert és gazdagságot adott... [de] ő hagyta, hogy az Úrral való kapcsolata zátonyra fusson... Vannak, akik azt mondják, hogy a siker tönkretehet egy embert. Én azt mondom, a siker megmutatja, hogy milyen volt egész idő alatt. A siker nem rombolja le a jellemet, csak felfedi. Salamon uralkodása alatt Izrael egyre gazdagodott. Dávid határozott katonai fellépéseivel békét szerzett, és a környező királyságok mind tiszteletben tartották Izraelt... Salamon királyságát belülről fenyegette veszély. Apjához hasonlóan Salamonnak is sok felesége volt. Ők csábították Salamont bálványimádásra, és amikor Roboám lett a király, Izrael kettészakadt. A nyilvánosság előtti ember hitelesnek tűnt... de a színfalak mögött vetekedett apjával és nagyapjával (2Krónika 11:18-23). A nyilvánosság előtt egy szép képet ápolt, miközben sötét örökséget hagyott fiaira... szép képet akart mutatni azzal, hogy bölcs tanácsot kér, de elutasította azt barátainak sugallatára... Amikor az ország gazdagságát Egyiptom kifosztotta, Roboám az aranypajzsokat rézpajzsokkal helyettesítette, amelyek kifényesítve az aranyhoz hasonlóan ragyognak, de értékük mégsem közelíti azt... egy harmadosztályú pótlás egy első osztályú balfogás után... „hasonló hasonlót szül" - a buja vágyak olyan gyermekeket szülnek, akik szívében szintén ott van az élvezetvágy. Egy-két generáció alatt a megalkuvás magva teljes lázadássá nőtt. Dávid engedett a bűnnek, ez meggyengítette Salamont, Salamon pedig Roboámra volt hatással. Végül a bűn, amit az anya szeretett, az apa pedig megengedett, behálózta a fiút. Próbáltad már valaha becsapni magad azzal, hogy meg tudsz birkózni a bűn következményeivel? Vagy belegondoltál már abba, hogy milyen hatást gyakorol a bűnöd azokra az emberekre, akikre befolyással vagy? Ha életed minden részét filmre vennék, vajon mit látnánk?"




Légy áldássá!

„Tegyünk jót mindenkivel” (Galata 6:10)

„Ezért tehát, míg időnk van, tegyünk jót mindenkivel…” (Galata 6:10).

Ha valaki megbánt, három lehetőséged van:

1) visszabántod,

2) kerülöd,

3) imádkozol érte és lehetőséget keresel arra, hogy áldássá légy számára (ld. Máté 5:44–45).

Pál azt mondja: „Ezért tehát, míg időnk van, tegyünk jót mindenkivel…” (Galata 6:10). Vagyis valahányszor lehetőségünk adódik, tegyünk jót; méghozzá ne csak olyasmit, ami hasznos vagy előnyös számukra, hanem valami olyat, ami a lelki épülésüket szolgálja, ami áldás számukra. Sokszor annyira belefeledkezünk abba, hogy mások hogyan bánnak velünk, hogy alig, vagy egyáltalán nem figyelünk oda arra, mi hogy bánunk velük. Félünk, hogy kihasználnak, különösen akkor, ha valakivel kapcsolatban fájdalmas múltbeli tapasztalataink vannak. A félelem és rettegés miatt nem csupán túlérzékenyek leszünk mindarra, amit az illető mond vagy tesz, de könnyen félreértelmezzük motivációit is, és negatív fényben látjuk őt. Kétségtelen, hogy nehéz nem aggódni azon, hogy mások rosszul fognak bánni velünk, ha eddig már sokszor így tettek. Ezért olyan fontos, hogy ne ezen gondolkodjunk (ld. Filippi 3:13 és Ézsaiás 43:18). Azt jelenti ez, hogy az illetőnek nem kell elszámolnia azzal, amit veled tett? Dehogynem. A Biblia azt mondja: „Tehát mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni az Istennek. Többé tehát ne ítélkezzünk egymás felett…” (Róma 14:12–13). Tedd a helyzetet Isten kezébe – és ne vedd vissza onnan! Aztán pedig igyekezz áldássá lenni! Másként fogalmazva: azon gondolkozz, hogyan lehetnél a másik javára. Ha ez tölti be a gondolataidat, nem lesz időd személyes sérelmeiden rágódni. Ráadásul ez lehetőséget ad Istennek arra, hogy munkálkodjon a másik emberen – és rajtad is.

 






Legyőzött ellenség

„Azért jelent meg az Isten Fia, hogy az ördög munkáit lerontsa.” (1János 3:8)
Láttál már olyan filmet, amiben hirtelen megjelennek a rendőrök, tettek érik a bűnözőt, és ezt mondják: „Le van tartóztatva!”, majd megbilincselik és elviszik a börtönbe? Ezt tette Jézus is a Sátánnal. A „leront” szó azt jelenti, hogy „összezúz, felmorzsol, megsemmisít”. Úgy lehet elképzelni, mint amikor a habarcs elmállik, és a fal összedől, vagy mint amikor az orsóból kifogy a cérna, és a ruha, amit össze kellett volna tartania, darabjaira hullik. Mire alapozva tudnád felvenni a harcot a Sátánnal? Saját értelmedre vagy Isten Igéjének erejére támaszkodva? Saját akaratodra vagy Isten akaratára állva és érvényesítve? Láttad már, hogy futnak széjjel a csótányok, ha egy sötét szobában hirtelen felkapcsolják a villanyt? Semmi mást nem kellett tenni, csak felkapcsolni a villanyt! Minden fal, amit a Sátán azért épített, hogy téged bezárva tartson, leomlik, ha Isten Igéjének fénye rávilágít. A Sátán munkája szó szerint összeomlik. Ez pedig nagyon-nagyon gyorsan történik, hiszen a fény sebessége közel 300 000 km/s. A Sátán leghatékonyabb fegyvere az, ha nem ismered Isten Igéjét. Ezért támadja minden másnál erőseben a bibliaolvasásodat. Jézus azt mondta: „megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket” (János 8:32). Az igazság önmagában még nem szabadít meg, hanem az igazság megismerése! A megismert igazságra tudsz ráállni a nehéz időkben, bízva Istenben, hogy azt teszi, amit megmondott, hogy megerősít nem csupán arra, hogy túléld a Sátán támadásait, hanem hogy győzedelmeskedj fölötte.



„Megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket.” (János 8:32)
A Sátán félrevezetni akar, Jézus azonban megmutatja a valóságot. Ezért bármikor, ha Jézust behívod a helyzetedbe, a Sátánról lekerül az álarc, tervei napfényre kerülnek és meghiúsulnak. A Sátánt úgy nevezi a Szentírás, hogy „sötétség”, Jézust pedig úgy, hogy „világosság”. Abban a pillanatban, amikor belép a világosság, a sötétségnek mennie kell. Ezért a legfontosabb dolgod nem az, hogy legyőzd a Sátánt, hanem hogy közelebb kerülj Jézushoz, hogy akaratod és szavaid összhangban legyenek az ő akaratával és Igéjével. Ahelyett, hogy földre roskadnál hittel, és mondd: „Sátán, meg van írva…”! Jézus is ezt tette a pusztában, amikor olyan mértékű kísértéssel nézett szembe, amilyennek egyetlen ember sem volt soha kitéve. A Biblia azt mondja: „Ekkor elhagyta őt az ördög, és íme, angyalok mentek oda, és szolgálta neki” (Máté 4:11).
Mostanában mindannyian tanúi lehettünk annak, hogy bankárok és befektetési tanácsadók elvették az emberek pénzét, elvesztették, majd visszajöttek és újabb kecsegtető befektetési terveket ajánlottak. Remélhetőleg okultunk belőle. Ma már nem hisszük el egy befektetésről, hogy az jó, csak azért, mert valaki azt mondja. Ugye megérted ebből a lelki párhuzamot? Ha ismered Isten Igéjének igazságát, és fegyverként használod azt, akkor a Sátán erődítményei összeomlanak, tervei összedőlnek, cselszövései meghiúsulnak. Ha megérted, hogy te „Krisztusban”vagy, akkor túlerőben vagy a Sátánnal szemben, és többé nem tudja átvenni az irányítást az életed felett.



„… és megszabadítsa azokat, akik a haláltól való félelem miatt egész életükben rabok voltak. „ (Zsidók 2:15)
Sokan vagyunk, akiknek a halálfélelem a legnagyobb félelme. Egy humorista megjegyezte: „Nem bánom, ha meg kell halni, csak ne legyek ott, amikor megtörténik!” De viccet félretéve: a Biblia kijózanító realitással a halált „az utolsó ellenségnek” nevezi. Mi hát a megoldás? Jézus! „… hogy halála által megsemmisítse azt akinek hatalma van a halálon, vagyis az ördögöt; és megszabadítsa azokat, akik a haláltól való félelem miatt egész életükben rabok voltak” (Zsidók 2:14-15). Amíg Jézus el nem jött, a Sátán előszeretettel használta a halált fenyegetésként. Addig mindannyian halálfélelemben éltünk. Ám a feltámadás győzelme által a Sátánnak nem maradt már más, csak hazugságok, amiket a halálról mondhat. Jézus lerontotta a Sátán munkáit (ld. 1János 3:8), és ez azt jelenti, hogy „nullára redukálta”. Csodálatos! Halála és feltámadása által Jézus a Sátán erejét nullára redukálta. Jézus ma neked is ezt mondja: „Ne félj, én vagyok az első és az utolsó, és az élő: halott voltam, de íme, élek, örökkön-örökké, és nálam vannak a halál és a pokol kulcsai” (Jelenések 1:17-18). Miután a halál börtönét lerombolta, Jézus kijött, és ezt mondta a Sátánnak, a börtönőrnek: „Most elveszem ezeket a kulcsokat” – és aztán felment a mennybe.
Meggyászoljuk a szeretteink elvesztését, és ez így egészséges. Ám megtanulhatjuk helyesen kezelni a gyászt, tudva, hogy túlélhetjük a veszteség fájdalmát, és a mennyben újra találkozhatunk szeretteinkkel. Tehát még a halálban is mi vagyunk a győztesek, és a Sátán a vesztes.




„Lefegyverezte a fejedelmességeket és a hatalmasságokat, nyilvánosan megszégyenítette őket, és Krisztusban diadalmaskodott rajtuk.” (Kolossé 2:15)
A második világháború végén egy amerikai repülőgép-hordozó fedélzetén feledhetetlen esemény zajlott le; MacArthur tábornok odalépett Tódzsó japán tábornokhoz, és a nyilvánosság előtt letépte rangjelzéseit. Ezt tette Jézus is érted a kereszten. „Lefegyverezte a fejedelemségeket és a hatalmasságokat, nyilvánosan megszégyenítette őket, és Krisztusban diadalmaskodott rajtuk.” Tódzsó először békés egymás mellett élést akart, majd kiegyezést, végül engedményeket. Ám egyiket sem kapta meg, mert már tehetetlen volt, feltétel nélkül meg kellett adnia magát. A kártyajátékban, ha az ellenfélnek nincs semmilyen jó lapja, blöfföl, és így próbál győzni. De ha tudod, hogy a te kezedben van a nyerő lap, akkor semmit nem ér el vele, mert a tudás hatalom. Neked is hatalmad van a Sátán felett, ha tudod, hogy ő már legyőzött ellenség. Valaha felkent kérub volt, de most Krisztus a Felkent. Valaha a világosság angyala volt, de most Krisztus a fényes hajnalcsillag. Valaha énekeket írt, de most Jézus mondja magáról, hogy „énekeket zengnek testvéreim körében” (Zsidók 2:12 KJV). Valaha az istenfiak közé tartozott, most Jézus kijelenti: „én vagyok az Isten Fia”. A Sátán neve ugyan”e világ fejedelme”, de Jézus királyoknak királya és uraknak ura! A Sátán ordító oroszlán, de Jézus Júda törzsének oroszlánja, aki legyőzte őt (Jelenések 5:5). Örülj, a Sátán legyőzött ellenség!




„A kígyó… Ezt kérdezte az asszonytól: Csakugyan azt mondta Isten, hogy a kert egyetlen fájáról sem ehettek? Az asszony így felelt a kígyónak: A kert fáinak gyümölcséből ehetünk…” (Mózes 3:1-2)
A Sátán egyetlen eszköze feletted a meggyőzés ereje. „A kígyó… Ezt kérdezte az asszonytól: Csakugyan azt mondta Isten, hogy a kert egyetlen fájáról sem ehettek? Az asszony így felelt… ehetünk, csak annak a fának a gyümölcséről, amely a kert közepén van, mondta Isten: Nem ehettek abból, ne is érintsétek, mert meghaltok… Dehogy haltok meg! Hanem jól tudja Isten, ha esztek belőle, megnyílik a szemetek, és olyanok lesztek, mint az Isten… Az asszony úgy látta, hogy jó volna enni arról a fáról, mert csábítja a szemet, meg kívánatos is az a fa, mert okossá tesz: szakított a gyümölcséből, evett, majd adott a vele lévő férjének is, és ő is evett. Ekkor megnyílt mindkettőjük szeme, és észrevették, hogy mezítelenek… Amikor azonban meghallották az Úristen hangját, amint szellős alkonyatkor járt-kelt a kertben, elrejtőzött az ember és a felesége az Úristen elől a kert fái között. De az Úristen kiáltott az embernek, és ezt kérdezte: Hol vagy? Az ember így felelt: Meghallottam hangodat a kertben, és megijedtem, mert mezítelen vagyok. Ezért rejtőztem el.” (1Mózes 3:1-10). Sose felejtsd el ezt a történetet! Tartsd észben ezt is: a Sátán nagyon jól tudja csűrni-csavarni a szavakat, az ember sosem tudja ebben legyőzni. A meggyőzés ereje hihetetlen erő. A divatszakma meg tud győzni arról, hogy fogd az egész szekrénynyi ruhádat, amiért kisebb vagyont adtál ki tavaly, és cseréld le arra, amit most árulnak. Már nem szeretnéd, hogy bárki is azokban a ruhákban lásson, amikben akkor annyira jól érezted magad. A gond csak az, hogy pár év múlva a tavalyi ruhák újból divatba jönnek majd; te addigra szegény leszel, a divatmogulok pedig gazdagok. A kísértés lényege mindig a meggyőzés. Azonban, ha Krisztus már meggyőzött téged, akkor a Sátán már semmire nem tud rávenni.”




Magad mögött hagyhatod a múltad

„Elfelejted a nyomorúságot, úgy gondolsz rá, mint elmúlt árvízre” (Jób 11:16)
Támár szörnyű dolgot élt át, amikor megerőszakolták. Jövője azonban nagyszerűbb volt, mint a múltja, mert életet adott az Úr Jézus egyik ősének. Micsoda megtisz­teltetés! Sebzett lélek, te is túl tudsz jutni fájdalmas tapasztalatodon, és énekelheted a győztesek énekét. Isten kegyelméből megtanulhatsz a jelenben élni, és elenged­heted a múltat. Hogyan? Úgy, hogy időt töltesz Isten jelenlétében, és engeded, hogy szeretete megérintse a fájó pontokat benned. Add át minden titkodat Istennek - és hagyd is nála! Ő el tudja távolítani a fájdalmat az emlékekből, úgy, mint ahogy ki le­het szívni a mérget egy rovarcsípésből, és akkor a gyógyulás megkezdődik. Jób, aki elvesztette az egészségét, a vagyonát és a családját, megérte ezeknek a szavaknak a beteljesülését: „Elfelejted a nyomorúságot, úgy gondolsz rá, mint elmúlt árvízre". Rajta, állj bele Isten kegyelmének áradatába, és engedd, hogy átjárjon! Engedd, hogy min­dent kimosson! Éjszaka volt ugyan, de most már itt a nappal! Hadd öleljen biztonságot adó karjaiba Isten! Ott hagyhatod, hogy a múlt lehulljon rólad, mint egy köpeny. Talán fogsz rá emlékezni, de nem kell továbbra is viselned. „Ha lefeküdnél, senki föl nem ret­tentene" (Jób 11:19 Károli). Nincs többé fel-alá járkálás, nincs többé rossz álom, nincs többé holnaptól való félelem. A szégyen elmúlt, a kegyelem uralkodik. Kelj fel Krisztus nevében, és vedd át a hatalmat minden emlék felett, ami a múlthoz köt. Engedd, hogy Isten begyógyítsa sebeidet, letörje láncaidat, és szabaddá tegyen!





Mennyei otthonod

„Elmegyek helyet készíteni a számotokra.” (János 14:2)

Felejtsd el azokat a dolgokat, amiket a filmekben láttál, mint például a ködben úszó partok és az alvilágban kísérteties kelta zenére lebegő test nélküli szellemek! A mennyország más!

1) Otthon, amely kifejezetten neked épült. Aggódsz amiatt, hogy hová mész, ha meghalsz, vagy hogy hová mentek szeretteid? Ne tedd! Jézus azt mondta: „Ne nyugtalankodjék a ti szívetek! Bízzatok Istenben, és bízzatok énbennem! Az én Atyám házában sok hajlék van; ha nem így volna, megmondtam volna nektek. Elmegyek, hogy helyet készítsek a számotokra. És ha majd elmentem, és helyet készítettem nektek, ismét eljövök, és magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ott legyetek ti is” (János 14:13 NIV).

2) Egy város, amit szeretni fogsz! „Én, János, láttam a szent várost, az új Jeruzsálemet” (Jelenések 21:2 KJV). A területe pontosan 1400 négyzetmérföld. A kiterjedése akkora, mintha Londontól Szentpétervárig és Glasgow-tól Gibraltárig tartana. Anglia területének negyvenszerese, Franciaországénak tízszerese, és nagyobb, mint India. És ez csak a földszint, mert épp olyan magas, mint amilyen széles; 600.000 emeletes - több mint elég helyet biztosít milliárdnyi jövő-menő ember számára. Mert jönni-menni fognak. A kapuk sohasem lesznek zárva. Miért is csuknák be őket? Isten ellenségei száműzve lesznek, és csak ez a tökéletes hely marad tökéletessé lett emberekkel.

3) Krisztussal lehetsz – azzal a személlyel, akit a legjobban szeretsz! Pál, akinek abban a kiváltságban volt része, hogy ellátogathatott a mennybe, ezt írta: „Vágyódom elköltözni és Krisztussal lenni, mert ez sokkal jobb mindennél” (Filippi 1:23). Tehát ne rendezkedj be túlságosan itt a földön!





Türelem, szeretet és bíztatás

„Lábam majdnem megcsúszott, kis híján elestem jártomban.” (Zsoltárok 73:2)

Hallottál már Ászáfról? Ő írta a zsoltárok egy részét. Bizonyára azt gondolnád róla, hogy a világon semmi gondja nem volt. Nos, tévedsz. „De az én lábam majdnem megcsúszott, kis híján elestem jártomban” – írta a zsoltárok elején. A végén azonban száznyolcvan fokos fordulatot láthatsz: „Ha elenyészik is testem és szívem, szívemnek kősziklája és örökségem te maradsz, Istenem örökké!” (26. vers). Gondjai ellenére úgy döntött, hogy bátorító szavakat fog mondani. Ha lehetőséged van mások biztatására, tedd meg! Nem tudhatod, min megy át éppen az a másik ember – akár palotában, akár kunyhóban él is. íme, egy fontos alapelv, amit érdemes észben tartani: az emberek általában olyanná válnak, amilyennek a számukra legfontosabb ember tartja őket! Ezért feltételezd a másikról a legjobbat, hidd a legjobbat, és fejezd ki felé a legjobbat! Azt mondod, hogy ideje lenne már, hogy felhagyjanak ostoba hibáikkal? A változás lassan jön el, nem azonnal. Még ha egyszerűnek tűnik is, ritkán könnyű. A régi szokások megtörésének egyetlen módja az új szokásokkialakítása, ehhez pedig idő és gyakorlás kell – méghozzá jó sok. Ne számíts arra, hogy az emberek egyetlen szólásra megértik, mit mondasz; újra meg újra hallaniuk kell, mire igazodni tudnak hozzá. Az, hogy hogyan mondod, dönthet arról, hogy lefagynak a félelemtől, vagy felülemelkednek az akadályokon. Légy kitartó! Soha ne add fel, hogy segíteni próbálasz a másik embernek a fejlődésben. Ismerd el a legkisebb lépést is, amit megtettek. Tartós eredményt csak türelemmel, szeretettel és biztatással érhetsz el.



Tűzcédrusok

„Libanon dicsősége adatik neki.” (Ézsaiás 35:2 NKJV)

Egy másik cédrusfajtát, melyet Salamon felhasznált a templomépítéshez, úgy neveztek: tűzcédrus. Azt mondják, a pásztorok szívesen használták tűzrakáshoz éjjel, mert úgy át volt itatódva gyantával, hogy könnyen meggyulladt és sokáig égett. Micsoda kép! Isten összegyűjtött tizenkét tűzcédrust a felső szobába, és „hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre. Mindnyájan megteltek Szentlélekkel” (Apostolok Cselekedetei 2:2-4). Azon a napon 3000 embert nyertek meg Krisztusnak! Az egyház tűzben született, és a tűz tartotta életben – és nem szabad hagynunk, hogy ez a tűz kialudjon! Már az ószövetségi időkben is azt parancsolta Isten az ő népének, hogy vegyenek az oltáron égő tűzből, és vigyék magukkal, akárhová mennek. Érted a lényeget? Manapság sok „ébredés” és „megújulás” nem tűnik többnek, mint hullámoknak, melyek jönnek és mennek. Akkor vagyunk a legsebezhetőbbek, amikor lelkileg éhesek vagyunk, mert ilyenkor két szellemi világ küszöbén állunk. Ahhoz, hogy fel tudjuk ismerni az igazi ébredést, fel kell tennünk magunknak négy kérdést: 1) Biblikus ez? (ld. Ézsaiás 8:20). 2) Felmagasztalja Krisztus személyét? (ld. János 3:30). 3) Megmutatja Isten szeretetét? (ld. ApCsel 2:44-47). 4) Megnyer lelkeket, és tanítvánnyá teszi őket? „Az lesz az én Atyám dicsősége, hogy sok gyümölcsöt teremtek, és akkor a tanítványaim lesztek” (János 15:8).

komment
süti beállítások módosítása