Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A lehető legjobban éled az életed?-Attól tartasz, hogy rosszul fogsz dönteni?-Engedd el a kétségeidet, hogy magabiztos légy-Isten az életünkben csak fokozatosan adja a növekedést

2018. augusztus 23. 10:26 - Andre Lowoa

A lehető legjobban éled az életed?

"Vigyázzatok, hogyan éltek! Ne úgy éljetek, mint azok, akik nem bölcsek. Éljetek bölcsen! Úgy értem, ragadjatok meg minden alkalmat, hogy jót tegyetek, mert a mostani idők gonoszak. Tehát ne ostoba módon éljetek, hanem tudjátok meg, hogy mit akar az Úr, hogy cselekedjetek.” (Ef 5,15-17, ICB fordítás)

Ha hatékony életet akarsz élni, egy dolgot mindenképp meg kell tenned: meg kell tanulnod okosan bánni az időddel. Az időd az életed. Ha nem tanulod meg beosztani az idődet, nem fogsz sok mindent elérni az életben.

Az Ef 5,15-17-ben ezt olvassuk: "Vigyázzatok, hogyan éltek! Ne úgy éljetek, mint azok, akik nem bölcsek. Éljetek bölcsen! Úgy értem, ragadjatok meg minden alkalmat, hogy jót tegyetek, mert a mostani idők gonoszak. Tehát ne ostoba módon éljetek, hanem tudjátok meg, hogy mit akar az Úr, hogy cselekedjetek.” ( ICB ford.)

Mindannyiunknak ugyanannyi ideje van minden héten: 168 óra. Az számít, hogy mit kezdesz ezzel az idővel! Bizonyos számú nap áll a rendelkezésedre ezen a világon, és ha ezeket elpazarolod, akkor  elrontottál mindent. Ha elpazarolod az idődet, elpazarolod az életedet. Ha csak úgy eltöltöd valamivel az időt, öngyilkosságot követsz el. Mert az időd az életed. Állj meg, és kérdezd meg magadtól: A lehető legjobban használom az időmet? A lehető legjobban élem az életemet?

Nincs idő mindenre. De a jó hír az, hogy Isten nem is várja el, hogy mindent megtegyél, tehát ne legyen bűntudatod emiatt! Egyébként is csak kevés olyan dolog van, amit igazán érdemes csinálni.

Azok a hatékony emberek, akik tudják, hogy mik a lényeges és mik a lényegtelen dolgok az életben, és  több időt fordítanak a lényeges dolgokra, mint a lényegtelenekre. Nem tudsz minden jelentéktelen dolgot kizárni az életedből, de tudsz tenni azért, hogy kevesebb legyen. Ez egyszerűnek tűnik, de gyakran nehéz eldönteni, hogy a jót vagy a könnyebbet válasszuk - és különösen akkor, amikor fáradtak vagyunk. Ezért, ha értelmes életet akarsz élni, meg kell tanulnod pihenni. Ha nem vagy kipihent, nem lesz szellemi, érzelmi és fizikai erőd azt mondani, hogy "Azt fogom tenni, ami a legjobb, és nem azt, ami a legkönnyebb."

Ne pazarold el az életed! Ne alkudj meg! És ne csak vegetálj az életben! Isten nem arra teremtett, hogy csak céltalanul éldegélj - Istennek küldetése van számodra, és célja van veled!

Tedd fel magadnak a kérdést: "A lehető legjobban élem az életem?"

Beszéljetek róla

  • Milyen dolgokra fordítod a legtöbb idődet?
  • Ezek a dolgok hogyan segítenek neked abban, hogy beteljesítsd az életedre vonatkozó küldetést?
  • Hogyan kellene változtatni az időbeosztásodon és a fontossági sorrendeden, hogy többet tudj pihenni?



Attól tartasz, hogy rosszul fogsz dönteni?

"Az igazság ösvényein vezet engem az ő nevéért." ( Zsolt 23:3, saját fordítás)     

isten_vezet.jpg

Gyakran attól félünk, hogy rossz döntést hozunk, és ez feszültséget okoz.

Talán egy nagy döntéshelyzettel állunk szemben: 'Kitartsak vagy engedjem el?', 'Nekiálljak vagy kiszálljak?', 'Házasodjak?', 'Nézzek új kenyérkereset után?', 'Elköltözzek?'

Amikor nem tudunk dönteni, akkor csak vánszorgunk. A Biblia azt mondja a Jakab 1-ben, hogy amikor habozunk, akkor ingataggá válunk minden ügyeinkben. A görög szó az "ingatag"-ra annyit tesz: ténfereg, mint egy részeg.

Isten viszont azt mondja, hogy van ellenszer a döntésképtelenségünkre. A Zsolt. 23:3 szerint: 'Az igazság ösvényein vezet engem az ő nevéért'. A döntés feszültségét úgy kezeljük, hogy átadjuk Istennek a vezetést. 

Ezt gondolhatjuk: 'De hát ezt már próbáltam!' Kérted Istent, hogy vezessen, de aztán még zavarodottabb lettél, mint azelőtt. Még mindig nem tudod, mi a helyzet. Azon tűnődsz: 'Miért olyan bonyolult megismerni Isten akaratát?'

Isten játszik velünk? Nyilvánvalóan nem! Vezetni akar minket. Jobban akarja, hogy megismerjük akaratát, mint azt mi magunk akarjuk. A gond, hogy gyakran a helytelen dolgot fürkésszük, amikor meg akarjuk találni Isten akaratát. 

Például néhányunk egy érzést keres. Azt akarjuk, hogy egy érzés lesöpörjön minket a lábunkról és így elmondhassuk: 'Na, így most már tudom, mi az Isten akarata!' Néhányan közülünk módszertani megközelítést akar Istenhez. Egy recepthez vagy képlethez akarunk jutni. Megint mások varázslatos módon akarnak közeledni Isten akaratához. Isten adjon valami égi jelet - írja fel az égboltra, hívjon fel, küldjön e-mailt. 

Mindezek a módok csalódottsághoz vezetnek, és annyit érnek el bennünk, hogy elvétjük Isten akaratát. Isten akarata nem érzés vagy képlet, vagy valami, ami miatt Isten azt akarja, hogy frusztráltak vagy ijedtek legyünk. 

Isten nem akar összekuszálni, és nem akarja, hogy feszült légy egy döntés meghozatalát illetően. Ő jelen van, utad minden egyes lépését vezeti. 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi az a nagy döntés, amivel a közelmúltban szembenéztél? Hogy kerested Isten akaratát?
  • Miért akarja Isten, hogy használd a Bibliát ahhoz, hogy segítse döntésed?
  • Mi az, ami meggátol abban, hogy Istenben bízz azt illetően, hogy ő vezet minden döntésedben, amit hoznod kell?



Engedd el a kétségeidet, hogy magabiztos légy

 

"Megparancsoltam neked, hogy légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az ÚR, mindenütt, amerre csak jársz. " (Józsué 1: 9 ,Új fordítás)


A kétségeskedés az egyik legnagyobb ellenség. Letöri a lehetőségeidet. Halogatásra késztet. Ahhoz vezet, hogy lemaradj az Isten legjobb dolgairól. A Jakab 1:6 ezt mondja: "mert aki kételkedik, az olyan, mint a tenger hulláma, amelyet a szél sodor és ide-oda hajt"(Új fordítás). Amikor kétségeskedsz akkor hagyod, hogy a körülmények irányítsanak téged.

"Megparancsoltam neked, hogy légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az ÚR, mindenütt, amerre csak jársz. " (Józsué 1: 9 ,Új fordítás) Isten azt mondja Józsuénak, hogy hagyja el a kétségeit. Száműzze őket. A száműzés az jelenti, hogy tegye le őket. Dobd ki az ablakon. Ne legyen többé a szemed előtt. Ne törődj vele többet, ne legyen a szemed előtt.

Van itt két dolog, ami elveszi a magabiztosságunkat, és kétségeket okoz bennünk:

1: Önmagunk másokhoz való mérése önbizalomhiányhoz vezet: A 2 Korinthus 10:12 az mondja, hogy aki másokhoz méri magát, az buta. Soha nem kell másokhoz hasonlítanod magad, mert egyedülálló vagy. Isten annak teremtett aki vagy, és nem azért, hogy valaki más legyél. Vannak emberek, akik eredeti életet kezdenek, de egy másolatot fejeznek be. Egy igen gyenge másolatot.

Isten azt mondja, hogy ne mérjük magunkat másokhoz. Két oka van ennek. ha találsz valakit, aki jobban csinálja a dolgokat, akkor az elbátortalaníthat. Másodsorban pedig mindig találhatsz olyan embert, akinél te jobban csinálod a dolgokat, és ez büszkévé tehet. Ne hasonlítsd magad másokhoz. Egyedülálló vagy, és összehasonlíthatatlan.

2: A múltbeli bukások kétségeskedéshez vezetnek: Néhányan azt gondolják, hogy a múltbeli dolgaik miatt Isten esetleg nem tudja őket használni. Olvastad már valaha a Bibliát? A szellemi vezetők a Bibliában sem voltak igazán csillagos ötösök! Mózes elkövetett egy gyilkosságot. Dávid házasságtörést és gyilkosságot. Ábrahám eladta a feleségét-kétszer! Jákób ellopta a bátyjától a családi örökséget. Pál vallási üldöző volt. Péter egy kemény vezető volt, aki ivott, és kemény életű halászember volt. Igazi tengeri kutya. Lehet, hogy még szitkozódott is. Isten átlagos, normális, funkció nélküli embereket használ. Ha isten csak tökéletes emberekkel akarna dolgozni, akkor vajon mi lenne ezzel a világgal?


Mindegy, hogy hol voltál. Az számít, hogy most a lábad és a fejed milyen irányba halad.

Beszéljünk róla:

-Ha azt mondja Isten, hogy hagyd el a kétségeidet akkor választhatsz. Vagy kétségbe vonod a kétségeidet, vagy elhiszed azokat. Ma, kezdjük el felismerni egy kétségünket, de aztán válasszuk azt, hogy nem hiszünk benne. Milyen hatása van ennek a magabiztosságodra?

-Higgy a Bibliának amikor azt mondja, hogy Isten szeretne használni téged. Hidd el, hogy mielőtt megszülettél és erre a bolygóra kerültél már célod volt, és Isten használni akar az ő szolgálatára. Hogyan befolyásolta eddig a kétségeskedés azt, hogy azt tedd, amire az Isten elhívott?




Isten az életünkben csak fokozatosan adja a növekedést


„Ezért tehát hagyjátok el a korábbi éneteket, a régi életmódotok alapját; hagyjátok el a régi éneteket, amit leromboltak a régi énetek megtévesztő vágyai. A szívetek és az elmétek teljesen meg kell, hogy újuljon, és fel kell vennetek magatokra az új ént, akit Isten úgy teremtett, hogy őhozzá hasonlítson, és amely egy olyan igaz életben válik láthatóvá, amely  tiszta, becsületes és szent.” (Efezus 4:22-24, TEV fordítás)

Ugyan Isten azonnal is meg tudna bennünket változtatni, mégis úgy döntött, hogy lassan fog átformálni minket. Jézus is szándékosan csak fokozatosan formálta a tanítványait, és Isten is csak lépésről lépésre engedte meg a zsidóknak, hogy elfoglalják az Ígéret Földjét, nehogy túl nehéz legyen számukra (5 Mózes 7:22). Isten szeret lépésről lépésre munkálkodni az életünkben.

Miért tart ilyen sokáig megváltozni és felnőni? Több oka is van ennek:

  • Lassan tanulunk. Sokszor csak akkor tanulunk valamiből, ha az már 40-50 alkalommal megtörtént velünk az életben. A problémák állandóan ismétlődnek, és azt gondoljuk, már tudjuk, mit kell tenni. De Isten jobban  ismer minket. Izrael népének története jól szemlélteti, hogy milyen gyorsan elfelejtjük azokat a dolgokat, amiket Isten tanít nekünk, és milyen gyorsan visszatérünk a régi szokásainkhoz. Ahhoz, hogy megtanuljunk valamit, ismétlésre van szükségünk.
  • Sok mindent el kell felejtenünk. Mivel a legtöbb problémánk – és az összes rossz szokásunk – nem egy vagy két nap alatt alakult ki, nem igazán reális azt várni, hogy mindezek egy szempillantás alatt eltűnnek. Nincs olyan gyógyszer, ima, vagy alapelv, ami azonnal el tudja törölni sok év sérüléseit. Az eltávolítás és kicserélés nehéz munkájára van ilyenkor szükség. A Biblia ezt úgy fogalmazza, hogy „levetni a régi természetet” és „felvenni az újat” (Róma 13:12, Efezus 4:22-24, Kolossé 3:7-10, 14).
  • A növekedés gyakran fájdalmas és ijesztő. Nincsen növekedés változás nélkül, de nincsen változás félelem vagy veszteség nélkül. És nincsen veszteség fájdalom nélkül. Minden változás egyfajta veszteséget is magában hordoz. Mi pedig félünk ezektől a veszteségektől, mert  még ha a régi énünk önromboló is volt, de mint egy elnyűtt cipő, legalább kényelmes és megszokott is.
  • A jó szokásoknak időre van szükségük, hogy kifejlődjenek. Emlékezz arra, hogy a jellemed nem más, mint a szokásaid összessége. Nem mondhatod magadról, hogy kedves vagy, ha nem vagy általában az. A szokásaid határozzák meg a jellemedet.

Csak egyetlen módja van annak, hogy egy Krisztushoz hasonló jellemet érj el: gyakorolnod kell ezeket a dolgokat – ehhez pedig időre van szükség! Nincsenek azonnal kialakuló szokások. Pál ezt mondta Timóteusnak: „gyakorold ezeket a dolgokat. Szenteld ezeknek az életed, hogy mindenki láthassa a fejlődésedet!” (1 Timóteus 4:15, GW ford.).    

Beszéljetek róla:

  • Szerinted miért engedi Isten, hogy fájdalmon és veszteségen menjünk keresztül akkor, amikor lelkileg és szellemileg növekszünk?
  • Mi volt az a rossz szokásod, amit nehéz volt megváltoztatni?
  • Mondj egy olyan dolgot, amit minden nap gyakorolnod kell annak érdekében, hogy Krisztushoz hasonló legyen a jellemed.





komment
süti beállítások módosítása