Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gondolataid alakítják életed-Hogyan hat a döntésed másokra?- Hogyan legyünk úrrá a csüggedésen?-Isten segítségére van szükséged? Add át magad neki teljesen-Miért olyan fontos az ALKATod?

2018. augusztus 22. 10:15 - Andre Lowoa

 

Gondolataid alakítják életed

„Óvd gondolataid, mert gondolataid alakítják életed." (Péld 4:23, GNT fordítás)

Istent sokkal jobban érdekli elméd megváltoztatása, mint körülményeid megváltoztatása.

Te azt szeretnéd, hogy Isten elvegye minden gondod, fájdalmad, keserved, szenvedésed, betegséged és szomorúságod, Isten viszont először rajtad akar dolgozni, mivel nem lesz addig változás az életedben, amíg nem újítod meg elméd, amíg gondolataid nem kezdenek el változni.

Miért van akkora jelentősége annak, hogy megtanuld uralni elmédet? Hadd hozzak három érvet.

Urald az elmédet, mert gondolataid irányítják azt.

A Példabeszédek 4:23 szerint: „Óvd gondolataidat, mert gondolataid alakítják életed." (GNT fordítás). Gondolataidnak döbbenetes életformáló ereje van, úgy jó, mint rossz irányba. Például, lehet, hogy elfogadod azt, amit mondott neked valaki gyerekkorodban: „Értéktelen vagy, nem számítasz." Ha elfogadtad ezt a gondolatot, ami helytelen ugyan, de mégis alakította életed.

Urald elmédet, mert az elme a bűn csatatere.

Minden kísértés az emberi elmében történik meg. Pál mondja a Római levél 7:22-23-ban: „Gyönyörűségemet találom Isten akaratának megcselekvésében, új emberi mivoltom szerint; de van bennem valami mélyen, amely háborúban áll elmémmel és győzedelmeskedik és a még mindig velem lévő bűn szolgájává tesz engem. Elmémben Isten engedelmes szolgája akarok lenni, de ehelyett azt veszem észre, hogy a bűn szolgája vagyok." (TLB fordítás).

A szellemi kifáradás egyik oka az elménkben dúló egész napos harc. Gyöngítő hatása van, mert igen heves, és azért ilyen ádáz a harc, mert az emberi elme a legnagyobb értékünk. A Sátánnak a legnagyobb értéked kell!

Urald elméd, mert ez a béke és boldogság záloga.

Egy fegyelmezetlen elme feszültséghez vezet. A helyesen uralt elme viszont békességhez. Egy fegyelmezetlen elme összeütközéseket szít. A helyesen uralt elme önbizalmat kovácsol. Egy fegyelmezetlen elme stresszt okoz. Amikor meg sem próbáljuk kordában tartani elménket és irányítani gondolatainkat, óriási stressz keletkezik életünkben. Egy helyesen irányított elme erőhöz, biztonsághoz és békéhez vezet. 

„Hagyni a bűnös természetet uralkodni az elmén: halál; engedni viszont a Lelket, hogy uralja az elmét: élet." (Római 8:6, NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mivel töltjük meg elménk, ami kedves Isten előtt? Mivel, ami nem kedves?
  • Hogyan gyakoroljuk elménk irányítását?
  • Milyen szerepe van az Igének elméd irányításában?

 


Hogyan hat a döntésed másokra?

"Mindegyikünk számot fog adni magáról Istennek. Éljetek úgy, hogy ne történjen meg olyan, hogy a testvéretek azért esik el, mert látja, hogy olyat teszel, amit ő rossznak tart." (Róma 14:12-13, TLB fordítás)

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövetünk az életben az, hogy elfelejtjük, milyen nagy hatással vannak a tetteink a körülöttünk levőkre. Minden nap ki vagyunk téve a kísértésnek, hogy olyan döntést hozzunk, ami talán nekünk jó, viszont nagyon romboló hatással van a többi emberre. Ha bölcs döntést akarsz hozni, meg kell kérdezned: "Nem ártok ezzel másoknak?"

Ez a gondolkodásmód persze ellentétes a mi kultúránkkal, ami azt tanítja, hogy csak magunkra gondoljunk. De Isten azt várja tőled, hogy többet gondolj másokra, mint magadra. Sőt, a Biblia azt mondja, hogy egy nap  az alapján ítélnek felőled, hogy a döntéseidnek milyen hatása volt másokra. 

A Róma 14:12-13 ezt mondja: "Mindegyikünk számot fog adni magáról Istennek. Éljetek úgy, hogy ne történjen meg olyan, hogy a testvéretek azért esik el, mert látja, hogy olyat teszel, amit ő rossznak tart."

Lehet, hogy nem kellemes ezt hallani, de tetszik vagy sem, az igazság az, hogy figyelnek minket - állandóan. Ha szülő vagy, akkor feltétlenül tudnod kell, hogy az apró szemek mindig néznek téged. Nagyon vigyáznod kell, hogy mit mondasz és teszel, mert nem csak a saját életedet befolyásolod, hanem a következő generációt is.

Tiszteld a tekintélyt. Ha egy rendőr megállít és megbírságol, akkor is tisztelettel bánj vele, ha úgy gondolod, hogy nincs igaza.

Ne hívd fel a főnököd, hogy beteg vagy, és közben strandra mész a családdal.

Ne lopj a munkahelyedről, és ne vigyél haza dolgokat, hogy majd otthon jó lesz.

Ne dicsekedj a gyerekeid előtt, hogy milyen ügyesen fogod megtalálni a kiskapukat arra, hogy adót csalj.

Ne nézd a gyerekeiddel együtt azt a rengeteg szennyet, ami a tévében és a filmekben van. Gondolkozz el azon, hogy szükséged van-e rá.

Az érett emberek korlátok közé szorítják a saját szabadságukat más emberek érdekében. Azért, mert félnek, hogy mit gondolnak mások? Természetesen nem. Azért teszik, mert szeretik a másik embert. Azokban a szituációkban, amikor nincs egyértelműen jó vagy rossz döntés, kérdezd meg magadtól, hogyan fog másokra hatni az, amit döntesz.

Beszéljetek róla:

  • Hogy szól bele a büszkeség abba, hogy átgondold, mi a jó a másiknak?
  • Számít, hogy egy másik ember rossznak tartja, amit teszel, pedig te azt gondolod, hogy jó? Miért, vagy miért nem?
  • Mit jelent az, hogy korlátozod a szabadságod mások érdekében?





Hogyan legyünk úrrá a csüggedésen?

 

"És mondták a zsidók: Fogytán van ereje a teherhordónak, a rom pedig sok, és mi képtelenek vagyunk építeni a kőfalat." Nehémiás 4,10

A csüggedés gyógyítható. Ha bármikor elcsüggedek, rögtön Nehémiáshoz fordulok. Az ókori Izráel eme nagy vezetője tudta, hogy négy ok lehet a csüggedésre.

Az első, hogy elfáradtál - egyszerűen kifáradsz, mint a munkások a Nehémiás 4,10-ben. Emberi lények vagyunk, így hát kimerülünk. Nem égetheted két végén a gyertyát. Tehát ha elcsüggedsz, lehet, hogy nem is kell megváltoztatnod semmit. Egyszerűen kikapcsolódásra van szükséged! Időnként a legszellemibb dolog, amit tehetsz, ha lefekszel.

A második, hogy frusztrált lettél - Nehémiás azt mondja, annyi rom volt körös-körül, hogy akadályozta a fal újjáépítését. Sok rom van az életedben? Észrevetted, hogy bármikor, ha valami új dologba kezdesz, felhalmozódik a hulladék?

Ha nem hordod el rendszeresen, lassan leállítja a haladásodat. Nem kerülheted el, így meg kell tanulnod felismerni, és gyorsan megszabadulni tőle, hogy ne téveszd szem elől az eredeti célodat.

Milyen rom van a te életedben? Úgy gondolom, rom mindaz a közönséges dolog, amire az idődet és energiádat vesztegeted, és ami megakadályoz Isten elhívásának teljesítésében.

A harmadik ok, hogy azt gondolod, hibáztál - Nehémiás emberei nem tudták olyan gyorsan befejezni feladatukat, mint ahogy tervezték, és ennek eredményeként önbizalmuk megrendült. Azt gondolták: "Ostobák voltunk, amikor azt hittük, valaha is felépíthetjük ezt a falat."

Tudod, mit teszek, amikor a célomat nem érem el időben? Egyszerűen új célt tűzök ki. Nem adom fel. Mindenki hibázik. Mindenki elkövet butaságokat. Tehát nem az a kérdés, hogy hibáztál-e, hanem, hogy erre mit lépsz.

Elmerülsz az önsajnálatban? Elkezdesz másokat okolni? Elkezdesz panaszkodni, hogy ez lehetetlen? Vagy újra Isten szándékaira figyelsz és ismét mozgásba lendülsz?

Végül, amikor engedsz a félelemnek, elcsüggedsz - a Nehémiás 4-ben azt látjuk, hogy a félelem azokat érinti leginkább, akik negatív emberekkel vannak körülvéve. Ha kézben akarod tartani a negatív gondolatokat az életedben, meg kell szabadulnod a negatív emberektől, amilyen gyorsan csak lehet.

Lehet, hogy a félelem miatt csüggedsz. Lehet, hogy olyan félelmekkel nézel szembe, mint: "Ezzel nem tudok mit kezdeni. Túl nagy felelősséget jelent." Lehet, attól félsz, hogy nem érdemelsz meg valamit, vagy félsz a kritikától. A félelem lerombolja az életedet, ha hagyod. De választhatod azt is, hogy ellenállsz a csüggedésnek. Mondd: "Uram, segíts, hogy ne a problémára, ne a körülményekre figyeljek, hanem csak rád nézzenek szemeim".





Isten segítségére van szükséged? Add át magad neki teljesen

 „Láttuk, hogy mennyire tehetetlenek vagyunk önmagunk megsegítésében; és ez a javunkra vált, hiszen ezáltal mindent Isten kezébe tettünk, aki egyedül képes arra, hogy megmentsen minket, mert ő legyőzte a halált.” (Pál második levele a Korinthusiakhoz 1:9 LB)

Ha egyszer bevallod, hogy segítségre van szükséged, akkor kérheted ezt Istentől. Ez a hitvallástól a könyörgésig vezető út.

Életének egy pontján Pál apostol olyannyira reményvesztetté vált, hogy készen volt arra, hogy feladja az életét. Ezt mondta: „mi magunk is elszántuk magunkat a halálra” (2Kor 1:9 LB). De azután tovább folytatta: „láttuk, hogy mennyire tehetetlenek vagyunk önmagunk megsegítésében; és ez a javunkra vált, hiszen ezáltal mindent Isten kezébe tettünk, aki egyedül képes arra, hogy megmentsen minket, mert ő legyőzte a halált.”

Ha Isten képes feltámasztani egy halott embert, akkor ugyanezt meg tudja tenni egy halott házassággal is. Ha Isten képes feltámasztani egy halott embert, fel tud támasztani halott karriert is. Ha Isten képes feltámasztani egy halott embert, képes visszahozni az elveszett álmokat is.

De kérned kell az ő segítségét!

Figyeld meg, ahogy ebben a versben is fogalmaz: „mindent Isten kezébe tettünk”. Pál tökéletes odaadásról beszélt. Nem egy részlegesről, mint amikor azt mondod: „igen, a pénzügyeim totális káoszba fulladtak, szóval átadom Istennek az irányítást efölött.” Az egész életedet kell a kezébe helyezned.

Megtetted már ezt? Elérkezett már olyan pont az életedben, amikor azt mondtad: „Mindent az életemben – a jót, a rosszat, a csúnyát, a romlottat, a boldogat, a szomorúságot, a hegyet és a völgyet – a kezedbe teszem.”

Ne várd meg, amíg eléred a mélypontot. Néha olyan csökönyösek vagyunk, hogy Istennek két vállra kell fektetnie minket, hogy felnézzünk rá. Van egy könnyű és egy nehéz útja ennek. A könnyű út  - meglátni a fényt. A nehéz út – megérezni a forróságot. A probléma az, hogy legtöbbünk ritkán változtat mindaddig, míg a változással kapcsolatos félelmeit túl nem növi a fájdalom. Aztán amikor a fájdalom már elhatalmasodik rajtunk, így kiáltunk: „Azonnal segítségre van szükségem!” Ne érd el ezt – ne várd ki, míg minden megsemmisül az életedben, valld be hamarabb, hogy segítségre van szükséged.

Csak menj, és kérd Istent!

 „Áldott, aki a saját erejének a végére ér, mert minél kevesebb van az emberből, annál több van Istenből.” (Máté 5:3 MSG)

Beszéljétek róla:

  • Az életed mely részterületeit adtad már át Istennek?
  • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy segítségért kiálts hozzá, hiszen úgyis tudja, mire van szükséged?
  • Hogyan tudod a saját énedet háttérbe szorítani, hogy több hely maradjon Istennek? (Máté 5:3 MSG).



Miért olyan fontos az ALKATod?

„Hozz ide hozzám minden embert, akik az enyéim, akiket dicsőségemre teremtettem, akiket én formáltam, én alkottam.” (Ésaiás 43:7 – NCV fordítás)

Mintegy 20 évvel ezelőtt találtam ki az ALKAT mozaikszót, hogy arról az öt dologról beszéljek, ami azzá tesz, aki vagy. Az ALKATod az, ahogyan Isten megalkotott téged. Ez hatással van az életed minden területére.

A   A szív adománya
L   Lelki/szellemi ajándékok
K   Karakter
A   Adottságok
T   Tapasztalatok
Ez az öt dolog tesz téged azzá, aki vagy. A lelki/szellemi ajándékokhoz tartozik még, hogy mit szeretsz, mi iránt lelkesedsz és mi érdekel. Mit gondolsz, miért éppen bizonyos dolgok érdekelnek? Mert Isten adta neked ezt az érdeklődést. Ha mindannyian ugyanazokat a dolgokat szeretnénk tenni, sokkal kevesebb lenne elvégezve ezen a világon.

Isten tehát teljesen egyedinek teremtett téged, és senki más nincs olyan, mint te. Miért fontos ez?

1. Mert az ALKATod megmutatja, mi Isten célja veled. Ha akarod tudni Isten tervét az életedre, akkor fel kell fedezd, milyennek alkotott téged. Azonban fontos tudni azt, hogy Isten nem fog kényszeríteni, hogy megvalósítsd az Ő tervét. Elvesztegetheted az életed. Elhasználhatod mindenféle személyes, én-központú dolgokra, és teljesen figyelmem kívül hagyhatod Isten tervét és életedre vonatkozó célját. Igazából a legtöbb ember ezt teszi, és ez tragikus. Sokan azért  frusztráltak, mert megpróbálnak olyanok lenni, amilyennek valaki más akarja, hogy legyenek, ahelyett, hogy azzá lennének, akivé Isten akarja, hogy legyenek.

2. Mert az ALKATod tesz képessé Isten szolgálatára. Istennek van egy életküldetése számodra, amit senki más nem képes elvégezni ezen a bolygón. Lehet, hogy eddig nem végezted ezt a küldetést. Lehet, hogy eddig nem szolgáltad Istent. Ma azonban elkezdheted, hogy az életed hátralevő része az életed legjobb része legyen. Isten soha nem kér olyan dolgot tőled, amihez már előtte ne adta volna meg a képességeket neked.

3. Mert az élet egy próba. Ha Jézus követője vagy, ez az élet felkészítés a Mennyben leélt későbbi életünkre. Isten ezt mondja: „Ez egy próba. Próbára teszlek, hogy lássam, mit teszel azzal, amit a földön kaptál. Ez alapján határozom el, hogy milyen feladatot adok neked a Mennyben az örökkévalóságban.”

4. Mert az ALKATod Isten dicsőségét mutatja meg. Amikor az ALKATod használod és azt teszed, amire Isten alkotott, az nem csak jó érzéssel tölt el, hanem Istent is mosolyra fakasztja és örömöt okoz neki. Iréneusz, a II. században élő nagy keresztény vezető mondta a következőt: „Isten dicsősége az, ha egy emberi lény teljes életet él.” Tudod mi fakasztja Istent mosolyra? Az, hogy amikor letekint, lát téged és engem, hogy használjuk a tőle kapott talentumainkat az Ő dicsőségére.

Az Ézsaiás 43:7 ezt mondja: „Hozz ide hozzám minden embert, akik az enyéim, akiket dicsőségemre teremtettem, akiket én formáltam, én alkottam.” Ha nem szereznél Istennek dicsőséget, akkor nem élnél. Isten azért teremtett téged, hogy örüljön neked!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen lelki/szellemi ajándékaid vannak? Hogyan használod azokat mások szolgálatára?
  • Milyen egyedi jellemvonásokat és képességeket kaptál Istentől, hogy mások szolgálatára lehess?
  • Kér tőled Isten valami olyan dolgot, amiről azt gondolod, hogy nem vagy képes rá? Mit gondolsz, mivel ruházott fel és mit adott neked Isten ahhoz, hogy pont ezt a bizonyos dolgot meg tudd tenni?
komment
süti beállítások módosítása