Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hogyan hozhatsz maradandó változást az életedbe-Isten néha azt mondja: „Még nem!”-Valld be, hogy segítségre van szükséged

2018. augusztus 21. 10:57 - Andre Lowoa




Hogyan hozhatsz maradandó változást az életedbe

„Ne igazodjatok e világhoz, hanem gondolkodásotokban megújulva változzatok át.” (Róm 12:2, NIV fordítás)

pillango_es_kez.jpg

Ha maradandó változást szeretnél elérni az életedben, az elméd megújulására van szükséged!

Pontosabban fogalmazva, meg kell változtatnod a gondolkodásmódodat, hogy ne arra fókuszálj, amit nem akarsz, hanem arra összpontosíts, amit igen. Hiszen abba az irányba halad az életed, amire a koncentrációd kiterjed.

A mai igeversek egy tervet vázolnak fel gondolkodásmódunk megváltoztatására:

„Ne igazodjatok.” Milyen gyakran engedjük meg más embereknek, hogy az életünket formálják? Isten nem azt akarja, hogy bárki más legyél. Annak a személynek szeretne látni, akivé megteremtett. Ezért ne akarj mást utánozni, máshoz igazodni, és ne próbálj meg másvalaki lenni!

„E világ mintájához.” A minta ebben az esetben mindazt jelenti, amit az életedben tanultál. Ha változást szeretnél elérni, az életedben megtanult mintákkal, életmódbeli változásokkal kell kezdened! A régi, egészségtelen sablont egy új, Krisztus életéhez igazodó modellre kell cserélned!

„Változzatok át elmétek megújulásával.” Az átváltozás ugyanazt jelenti, mint a metamorfózisra használt szó abban a folyamatban, mikor a hernyó pillangóvá változik. Ehhez hasonlóan szeretne Isten is egy teljesen új személlyé formálni a gondolkodásmódod megújítása által.

Hogyan is történhet meg ez? A Biblia a következőt mondja el nekünk az Efézusiaknak írt levél 4:22-24-ben: „Tagadd meg régi önmagadat, akit a megtévesztő vágyak romlásba döntöttek, újítsd meg elméd, és vedd magadra az új énedet, aki az Istenhez hasonlóvá igazságban és szentségben alkotott teremtmény.” (NIV fordítás).

Ez azt jelenti, hogy néhány dolgot le kell vetkőznöd, néhányat pedig magadra kell öltened – és addig nem öltheted magadra az új éned, míg a régi önmagad elengedése meg nem történt! Olyan, mint az áruházakban történő ruhapróbálások: mielőtt felpróbálnád az új ruhát, le kell vetned a régit.

El kell engedned a régi szemléleteidet, gondolkodásmódodat és elképzeléseidet, melyekkel együtt éltél, hogy magadra tudd ölteni az Istentől származó új ruháidat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent gyakorlatilag megújítani az elmédet?
  • Hogyan jellemeznéd az életed mintáját, amit korábban tanultál?
  • Milyen régi dolgokat kell levetkőznöd ahhoz, hogy Isten megújíthassa az elmédet?



Isten néha azt mondja: „Még nem!”

 

Ha elcsüggedsz, gondolj arra, hogy míg Isten késik, téged türelemre tanít.


Meg kell őrizned magadban azt a bizonyosságot, hogy amikor megtetted Isten akaratát, akkor meg fogsz kapni mindent, amit ő megígért. Mert még „egy igen-igen kevés idő, és aki eljövendő, eljön, és nem késik.” (Zsidók 10:36-37)

Ha csüggedt vagy, mert Isten válasza késik az imáidra, értsd meg, a késedelem nem elutasítás. Csak azért, mert a válasz vagy a csoda – még – nem jött el, ez nem jelenti azt, hogy Isten nem fog válaszolni, vagy hogy elfelejtkezett rólad, vagy nem törődik veled. Egyszerűen csak azt jelenti „még nem!”

A szellemi érettség része megtanulni a különbséget a „nem” és a „még nem” között, az elutasítás és a várakozás, késlekedés között. A Biblia azt mondja: „aki eljövendő, eljön, és nem késik.” (Zsidók 10:37)

Lehet, hogy Isten késlekedése a te türelmed próbája. Mindenki tud türelmes lenni egyszer, a legtöbb ember kétszer is, és sokan közülünk még háromszor is. Isten így próbálja meg újra és újra a türelmünket.

Miért? Azért, hogy meglássa, mennyire vagy türelmes? Nem!

Azért teszi, hogy te meglásd, mennyire vagy türelmes. Így megtudod, mi van benned, és megismered mennyire vagy elkötelezett. Isten próbára tesz téged, hogy megtudhasd, ő hűséges, még akkor is, ha késnek a válaszok, amiket vársz.

Ha csüggedt vagy, emlékezz, hogy Isten türelemre tanít téged a késedelem által. Kérd őt, hogy a csüggedésed változtassa türelemre.


Lehet, hogy épp most nehéz időszakon mégy át. Csüggedt vagy, mert a helyzet, amivel szembenézel kezelhetetlen, értelmetlen, igazságtalan.

Lehet, hogy elviselhetetlennek látszik, és legbelül azt mondod, „Istenem, nem tudok többet tenni, ennél már képtelen vagyok többet tenni!”

De igenis tudsz!

Meg tudsz állni továbbra is, mert Isten veled van. Képessé tesz rá, hogy folytasd a rád nehezedő nyomás ellenére is. Emlékezz, ha nem adod fel, nem bukhatsz el. Állj ellen a csüggedésnek, és fusd végig a versenypályát, amit Isten jelölt ki neked!





Valld be, hogy segítségre van szükséged

„Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosoknak pedig kegyelmét adja.” Jakab 4,6

Jézus az egyik legismertebb tanításában, a Hegyi Beszédben olyan dolgokról beszél, melyek segíthetnek nekünk abban, hogy meggyógyuljunk sérelmeinkből, csalódásainkból, valamint olyan szokásainkból, melyek romba döntik életünk. Ezek közül az első a Máté 5,3-ban található: „Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.”

Mit jelent lelkileg szegénynek lenni? Jézus ezzel azt akarja elmondani, hogy az öntelt emberek nem juthatnak a Mennyországba. Oda csak kegyelem által kerülhetünk be. Ahhoz pedig, hogy lelkileg szegénnyé válj, meg kell aláznod magad és be kell vallanod, hogy segítségre van szükséged.

Jézus azt mondta, hogy „az igazság szabaddá tesz titeket”. Szembe kell tehát néznünk az igazsággal, hogy milyenek is vagyunk valójában és abba kell hagynunk a tagadást. Ekkor döntünk a valóság mellett.

De az igazság az, hogy nem szeretjük az igazságot. Ha az másról szól, akkor nem okoz gondot, de mikor az ránk irányul, akkor már nem nyeri el a tetszésünk. Sokkal nagyobb biztonságban érezzük magunkat, ha nem is tudunk a rólunk szóló igazságról, mivel fájdalmas szembe nézni vele. Pedig az igazság képes szabaddá tenni, bár először boldogtalanná tesz, mert rájössz, hogy mennyi mindent kell megváltoztass az életedben.

A jó hír, hogy a rossz szokásaid, a sérelmeid, csalódásaid mind gyógyíthatóak. A rossz hír az, hogy ehhez alázatra lesz szükséged, meg kell aláznod magad és le kell gyűrnöd a büszkeségedet. Erre a Jakab 4,6 is bíztat: „Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosoknak pedig kegyelmét adja.”

Kezdetnek néhány dolgot be kell vallanod magadról, hogy Isten megáldhassa az életedet. Először is azt, hogy megtörtél. Egy megtört világban élünk, ahol semmi sem működik tökéletesen. A gazdaság nem működik tökéletesen, a kapcsolataink sem, sőt, saját testünk sem.

Napjainkban az emberek összezavarodottak, nem tudják, hogy kik valójában, nem tudják, mit kellene tenniük. Összezavarodott magatartással rendelkezünk, összezavarodott vonzódással és szenvedélyekkel. Még az identitásunk is összezavarodott.

De nem kell másnak lenned, csakis önmagadnak, viszont ez azt is magába foglalja, hogy elfogadod, hogy összetörtél. Ez az első lépés, mert ha meghozod ezt a döntést, hogy bevallod, akkor elindultál az alázat útján, ez pedig egyenesen a kegyelemhez vezet.

A legjobb hír pedig az, hogy Isten kegyelme képes betakarni töröttségünk, sérelmeink, rossz szokásaink és csalódásaink.

 

Beszéljetek róla:

  • Milyen módon próbálod leplezni emberek, sőt Isten előtt is, hogy összetörtél?
  • Miért van szerinted abban szabadság, hogy bevalljuk hibáinkat, sérelmeinket, csalódásainkat?
  • Mit gondolsz, Isten hogyan tudja felhasználni a összetöröttségedet az Ő királysága számára? Hogyan szeretnéd, hogy használjon téged?
komment
süti beállítások módosítása