Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Amikor a dolgok széthullanak körülötted, változásra van szükséged-Gyógymód a halogatásra-Hogyan élesszük újra az első szeretetet-Két lépés a kísértés legyőzésére

2018. augusztus 20. 10:38 - Andre Lowoa

Amikor a dolgok széthullanak körülötted, változásra van szükséged

 

"Inkább kutassuk, vizsgáljuk meg útjainkat, és térjünk meg az ÚRhoz!" (Jer. Sir. 3:40)

Sok olyan dolog van az életben, amit nem lehet megváltoztatni. Például, nem változtathatod meg a múltadat vagy a géneket, amelyeket örököltél. Az ilyen dolgokkal kapcsolatban csak akkor lesz lelki nyugalmad, ha elfogadod őket.

Változtass azonban azokon a dolgokon, amelyeken tudsz változtatni, amikor a világ darabokra hullik. Nem, nem tudod visszahozni a szerettedet, aki meghalt. És nem, nem tudod megváltoztatni a másik embert, mindegy, hogy mennyire szeretnéd. Az egyetlen, amit meg tudsz változtatni, az te magad vagy.

Megváltoztathatod a viselkedésedet és képességeidet. Megváltoztathatod a személyiségedet és az értékeidet. És megváltoztathatod azt, hogy hogyan használod az idődet és hogy mi a fontos neked.

Azért, hogy megváltoztathasd ezeket a dolgokat önértékelésre van szükséged, amihez az kell, hogy őszinte légy magaddal szemben. Be kell ismerned életed azon területeit, amelyek széttörtek: a kapcsolataim összetörtek; pénzügyeim összeomlottak; karrierem széthullott.

Jeremiás ezt mondja: "Inkább kutassuk, vizsgáljuk meg útjainkat, és térjünk meg az ÚRhoz!" (Jer. Sir. 3:40) Csinálj egy kapcsolati leltárt, egy lelki leltárt és egy erkölcsi leltárt.

Nézd meg kapcsolataidat és kérdezd meg magadtól: "Milyen a kapcsolatom a társammal, a barátaimmal vagy a főnökömmel ebben a pillanatban?"

Csinálj egy lelki leltárt és kérdezd meg magadtól: "Életemnek mely bűnei rombolnak?"

Amikor elkezded elvégezni ezeket az értékeléseket, rá fogsz jönni, hogy rengeteg érzelmet raktároztál el, például bűntudatot, haragot, csalódottságot, gyászt és lelkiismeret-furdalást.

Foglalkoznod kell ezekkel az érzésekkel ahhoz, hogy belsőleg talpraállj. Ne hagyd őket figyelmen kívül és ne add fel azt, hogy az életed megváltozhasson. Isten melletted van és segíteni fog legmélyebb fájdalmaidban és bántódásaidban. Add át őket Istennek és figyelj arra, hogy mit mond fog mondani, mit kell tenned.







Gyógymód a halogatásra


„Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem.” Filippi 4:13.

A Biblia öt módot mutat nekünk arra, hogy el tudjuk hagyni a halogatást.

1. Ne találj ki kifogásokat! „Ezt mondja a rest: Oroszlán van odakinn, megöl engem a szabadban.” / „A lusta ember tele van kifogásokkal.” (Péld. 22:13. LB-fordító) Az ilyen napokon mit mondasz, mit fogsz csinálni? Mire találsz kifogásokat? Az első számú kifogás, amit hallok: „Majd megcsinálom, mikor a dolgok lecsitulnak.” A dolgok azonban nem csitulnak le. Döntést kell hoznod, hogy mi a fontosabb.

2. Kezdd el ma! Nem a következő hónapban, jövő héten vagy holnap. „Olyan az Úr kezében a király szíve, mint a patak vize: arra vezeti, amerre akarja.” / „Sose dicsekedj a holnappal. Nem tudhatod, hogy mi történik addig.” (Péld. 21:1. GNT-fordító) Egyikünknek sem biztos a holnapja.

Szeretném, ha leírnál három dolgot, amiről tudod, hogy Isten szeretné, hogy megtedd. Legyen az egy-egy dolog a következő három területre vonatkozóan: a családod, a magánéleted, és a karriered. Válassz e közül a három közül és döntsd el, hogy elkezded még ma. Még akkor is, ha csak napi tizenöt percet tudsz vele foglalkozni, csináld! Sokkal jobban fogod érezni magad!

3. Állíts fel egy ütemtervet! A Példabeszédek 13:16 mondja: „Minden eszes ember okosan cselekszik, de az esztelen bolondságot terjeszt.” / „Az okos ember előre tervez. A bolond nem.” (LB-fordító) Ha elmulasztod a tervezést, bukást tervezel. Jelölj ki bizonyos rövid időszakokat a heted során azokra a dolgokra, amiket meg kell tenned. Mindegy, hogy mi az, írd be a naptáradba! Ha valami nagy dolog, akkor bontsd kis részekre. Törd kis falatokra.

4. Nézz szembe a félelmeiddel! Utáljuk elismerni, hogy vannak félelmeink, mert azok a gyengeség jelei, de a félelem az emberieség jele is. Csak a bolondok nem félnek. Már hallhattad, hogy „a bátorság nem a félelem hiánya, ez visz minket előre a félelmeink ellenére.”

A Biblia azt mondja, nincs semmi, amit ne tudnál megtenni Krisztus segítségével, aki erőt ad neked.

5. Arra koncentrálj, amit el akarsz érni, ne a fájdalomra! Kevés dolog van az életben ami könnyű. Át kell vergődnöd a nehézségeken és a célra tekinteni a fájdalmon túl. Koncentrálj arra, milyen jól fogod magad érezni, mikor befejezed a feladatot!

A Galata 6:9 mondja: „A jó cselekvésben pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk.”

Ne azt kérdezd, hogy „mit szeretnék csinálni?”. Inkább azt, hogy „Isten mit akar, hogy megtegyek?”

Jézus sosem mondta, hogy az élet könnyű lenne. Lesznek áldozatok és kötelezettségek, de óriási jutalom vár, amikor megtettük azt, amire Ő elhívott minket.




Hogyan élesszük újra az első szeretetet

 

,,De van valami ami nem tetszik nekem: a szereteted már nem olyan, mint a kezdetekben. Emlékezz vissza  milyen voltál, és honnan estél le! Változtasd meg a szíved és az életed! Térj vissza azokhoz, amiket kezdetben tettél, mert ha nem változol meg, eljövök hozzád, és az olajmécses tartódat elveszem a helyéről (Jelenések 2:4-5)

 

Első pillantásra talán nem gondolnád, hogy a jelenések könyvében – szörnyeket ábrázoló képeivel, bárányaival és angyalaival – szerepel olyan romantika és egyfajta szeretet leírása, ami szükséges, hogy fenntartsd a növekvő házasságod.

Pedig van.

A jelenések 2:4-5-ben Jézus analógiát használ egy romantikus szerelemből, hogy leírja kapcsolatát egy tévútra tévedt gyülekezettel.

Jézus ezt mondta a Laodiceai gyülekezetnek: ,,De van valami ami nem tetszik nekem: a szereteted már nem olyan, mint a kezdetekben. Emlékezz vissza  milyen voltál, és honnan estél le! Változtasd meg a szíved és az életed! Térj vissza azokhoz, amiket kezdetben tettél, mert ha nem változol meg, eljövök hozzád, és az olajmécses tartódat elveszem a helyéről”

Jézus négy fontos dolgot mondott, amit meg kell tennünk, amikor visszaszerezzük házasságunkat: emlékezz, térj vissza, megbánás, ismétlés.

 

Emlékezz.  Gondolj arra mit csináltatok együtt azokon a napokon mikor egymásba szerettetek. Gondolj azokra a boldog napokra. Ne gondolj a mostani problémáidra hanem emlékezz arra hogyan kezdődött a szerelem.

Visszafordulás. Fordítsd vissza a fókuszt Istenre. A figyelmed valószínűleg minden van csak Istenen nem. A problémáidon, a mindennapi nyomáson, a stresszen és a karriereden. De ha vissza akarod fordítani az első szereteted, akkor vissza kell fordítanod a figyelmed Istenre.

Bűnbánat. Dönts úgy hogy változtatsz azon ahogyan jelenleg gondolkodsz és cselekszel. A szeretet nem egy érzés – valami óriási érzés. A szeretet egy döntés. Ez egy elkötelezettség hogy valaki más érdekeit helyezet a sajátod elé. Ezen kívül nem létezik más szeretet. Isten nem parancsolná ezt ha ez csak egy érzés lenne. Isten még újra és újra parancsolja nekünk az igén keresztül hogy szeressünk másokat ( beleértve a házastársunkat is) Amikor meghozod a döntést hogy szereted a házastársad úgy ahogy Jézus tenné amikor nem nagyon tetted akkor ezt hívják bűnbánatnak.

 

Tedd azt, amit először. Tedd azt amit először tettél akkor amikor szerelembe estél. Az érzéseket mindig tettek követik. Könnyebb olyan módon cselekedni ahogyan érzel mint úgy érezni ahogy cselekszel. Ha arra vársz hogy szeretetteljesen és romantikusan érezd magad, az ördög gondoskodni fog róla, hogy sose érezz ilyet. Szóval dönts úgy hogy szeretetteljes módon cselekszel és az érzések majd visszajönnek.

Ez a fajta szeretet vezet majd el a tartós kapcsolatra ami beszivárog a házasságodba. Ez majdnem elkerülhetetlen sok ponton.

Az „emlékezés, visszafordulás, bűnbánat és az ismétlés” gyakorlása folyamatos kéne legyen minden házasságban.

 

Beszéljetek róla:
Mi volt az a dolog amiért beleszerettél a házastársadba az első napokban?
Mik voltak azok a zavaró dolgok amik gátoltak abban téged és a házastársadat abban hogy Istent a központba helyezzétek?

 



 

Két lépés a kísértés legyőzésére

"Vegyétek fel Isten üdvösségét sisakként, és kössétek fel a Szellem kardját, ami az Isten beszéde." (Efézus 6:17, NCV fordítás)

Ha sikeres szeretnél lenni a kísértésekkel szembeni küzdelemben, akkor az Isten Igéjében adott ígéretekre kell támaszkodnod. Mindenkinek fejből tudnia kell a 1. Korintusi levél 10:13.b) versben elhangzottakat: „Isten hűséges; nem hagyja, hogy nagyobb kísértésbe ess, mint amit el tudsz viselni. De egyúttal a kiutat is megmutatja, hogy kibírd azt.” (NIV fordítás)

Sok embertől halottam már: "Nem tehettem róla, lehetetlen volt ellenállni. Nem volt más választásom, mint megadni magam." Ha te is ezt mondod, akkor ezzel azt állítod, hogy Isten hazudik! Ezzel szemben Ő azt ígéri, hogy amikor kísértéssel fogsz szembesülni, Ő mindig meg fogja mutatni neked a kimenekülést abból. Lehet, hogy ez nehéz és fájdalmas lesz, és még kínos is lehet  a számodra, de mindig lesz kiút. Isten gondoskodni fog róla, hogy legyen kiút, mivel megígérte.

Sátán az elméd birtoklásáért állandó küzdelmet folytat, ez az a hely, ahol a csata zajlik. Amikor egy ötletünk támad és az Istentől van, az inspiráció, viszont amikor az ördög sugall egy ötletet, az kísértés. Minden nap döntened kell, hogy a kétféle gondolat közül melyiket valósítod meg.

Ha a kísértő gondolatokat kicseréled az igazsággal, amit a Biblia mond, meg tudod változtatni az elméd.

A Biblia azt mondja, hogy álljatok ellene Sátánnak. Hogy tudsz neki ellenállni? Úgy, hogy nem engeded meg, hogy a kísértés készületlenül érjen. Az Efézus 6:17 azt mondja, hogy "Vegyétek fel Isten üdvösségét sisakként, és kössétek fel a Szellem kardját, ami az Isten beszéde.” (NCV fordítás).

Két dolog van, amit meg kell tenned annak érdekében, hogy győztes légy kísértés idején. Az első lépés az üdvösség megszerzése: „Tedd fel Isten üdvösségét sisakként a fejedre.” Minek a sisak? Védelmet nyújt a fejed és az elméd számára a kísértő gondolatokkal szemben, ugyanis ahogy az előbb is említettük, egy ádáz csata folyik e területen. Mielőtt nemet mondhatnál az ördögnek, meg kell tanulnod „igent” mondani Jézus Krisztusnak. Az Ő megváltásában van meg az az erő, amire szükséged van az ellenálláshoz, ahhoz, hogy „nemet” tudjál mondani.

A második lépés az, hogy elfogadd Isten beszédét, hogy kísértéskor kardként használhasd, mint ellenszert, mert az Ő beszéde az igazság. Például, amikor a munkahelyeden ér egy kísértés, mi hasznát veszed abban a helyzetben annak, hogy a Bibliád otthon  van az asztalon? Semmi hasznát. És ez nem jó! Ilyenkor arra van szükséged, hogy az igazságok, amelyeket ez a könyv tartalmaz, már az elmédben legyenek.

Kétség nélkül az egyetlen és leghatékonyabb fegyver a kísértés elleni küzdelemben a Szentírás igéinek kívülről való megtanulása. Ha nincs az elméd betárazva igékkel, ez azt jelenti, hogy a puskád tárja is üres. És ha üres, akkor mivel fogsz Sátánra visszalőni? Neki nem számít a véleményed és nem is tart attól, de az igazságtól fél. Isten igazsága a fegyver, de ezt csak akkor tudod használni, ha ismered és emlékszel rá, azaz fejből tudod idézni.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

• Melyik igéket szeretnéd célul kitűzni a héten, hogy a Szentírásból kívülről megtanuld azokat?
• Iskolai tanulmányaid során milyen módszereket használtál, amikor fejből kellett megtanulni valamit? Az Ige  megtanulásában hogyan tudod használni ezeket?
• Ki az, aki ki tudná kérdezni tőled a kívülről megtanult Szentírási részeket? Miért fontos, hogy legyen egy ilyen személy?

 

komment
süti beállítások módosítása