Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Még a sérüléseid is dicsőséget hozhatnak Istennek-Mit tegyél, ha darabokra hullik körülötted a világ-Nyitott marokkal tartsd kezedben az áldásaidat

2018. augusztus 16. 10:22 - Andre Lowoa

 

 

Még a sérüléseid is dicsőséget hozhatnak Istennek

 

"Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt." (Zsoltárok 139:14.)


Amikor az emberek megsérülnek, a valós igazságra van szükségük, nem leegyszerűsített igazságra. Nem elég azt mondani valakinek, hogy imádkozzon, olvassa a Bibliát, vagy menjen gyülekezetbe. Segítened kell nekik, hogy megtudják, hogyan változtathatnak az életükön.

Nem tudunk addig változtatni az életünkön, amíg nem tudjuk meg kik is vagyunk. Nem lehetsz addig az, akinek Isten szánt téged, amíg nem fogadod el a személyiséged - az egyéniséged, a hibáid, amiket Isten okkal adott neked.

Csodálatos alkotás vagy (Zsoltárok 139:14.). Hogy betöltsd Isten neked szánt célját, végig kell nézned életed minden területét és megérteni öt tényezőt, amik hatással vannak a személyiségedre. Utána a legjobbat kell kihoznod belőle. Mindannyian különböző szülőket, fájdalmakat, gondokat, és lehetőségeket kaptunk, de rajtunk áll mihez kezdünk velük.

Ez olyan mint az öt-lapos póker: nem te kevered a lapjaidat, nem te választod ki őket. Azzal kell játszanod, amit osztottak neked.

Az első tényező, ami azzá tesz téged ami vagy, a kémiád. Ez a te DNS-ed, a te génjeid, a te hormonjaid, a te kémiai felépítésed. Néhányan túlérzékenységgel születnek, mások kiemelkedően magas fájdalomtűréssel. Néhányaknak alacsony az energiaszintje, mások átugorják a falakat is. Néhányan hajlamosak rá, hogy ártsanak neked, szűklátókörűek, vagy törékeny csontozatúak. Néhányaknak alacsony az oxitocin szintje - az a hormon, ami hatással van rá, hogyan kezelünk más embereket.

Egy sérülés sem bűn, vagy gyalázat - így vezet téged Isten. Vettem egy farmert egyszer, amin ez volt olvasható: "Ez a farmer szándékosan van meghasadva, hogy egyedi legyen. A "génjeid" is ez a helyzet: a sérülések tesznek téged egyedivé. Azok a sérülések az egyéniseg részei, Isten az ő céljaira és dicsőségére tervezte őket.

Nem leszel képes változtatni az életeden vagy betölteni Isten célját, amíg nem érted meg, hogy csodálatos alkotás vagy és és egyedien sérült Isten dicsőségére. Ezek után a kérdés: Mit kezdesz azzal, amit neked osztottak?

Beszéljetek róla:

Milyen sérülések tesznek téged egyedivé?
Hogyan használhatod azokat a sérüléseket Isten dicsőségére?




Mit tegyél, ha darabokra hullik körülötted a világ

 

"Mert nem vet el örökre az Úr. Még ha megszomorít is, irgalmaz, mert nagyon szeret." (Jer. sir. 3:31-32)


Mit teszel, ha a világ darabokra hullik körülötted?

Lehet, érkezett egy rettegett telefonhívás, ahol ezt hallottad: "Sajnálom, megkaptuk a teszteredményeket, és azt mutatják, hogy ez rák."
Lehet, hogy elhagyott a kedvesed, vagy épp meghalt egy szeretted. Lehet, hogy elveszítetted a munkahelyedet, vagy a tőzsdeindex süllyedése bizonytalan pénzügyi helyzetet eredményezett számodra.
Minden olyan simán ment az életedben, és a következő percben mintha egy vihar csapna le az életedre, és minden terved összedől. Mit teszel?

Egész könyvek foglalkoznak a Bibliában ezzel a kérdéssel. Egyiket, a Jeremiás siralmait, Jeremiás próféta írta miután látta Jeruzsálem pusztulását, és azt, ahogy Izráel népét elviszik fogságba a babilóniaiak.

A Siralmakban Jeremiás kegyetlenül őszinte miközben Istennek panaszkodik. Gyakorlatilag ezt mondja:" Nem tetszik semmi, ami az életemben történik. Nem tetszik, ami a gazdasággal történik. Nem tetszik ami a nemzetbiztonsággal történik. Nem tetszik, hogy éhező és munkanélküli embereket látok. Nem szeretem látni az erkölcstelenséget, igazságtalanságot és bűnözést. És igazán nem nem tetszik, hogy a népünket rabszolgaságba viszik."

De ennek a panaszokkal teli könyvnek a közepén, Isten - felhasználva az ihletett Szentírást, amely "hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre" (2Tim.3:16) - megmutatja, hogy kezeljük érzelmeinket miközben darabokra hullik körülöttünk a világ.

Ezen a héten szeretnék áttekinteni 6 konkrét dolgot, amiről Isten mondja, hogy tegyük, ha az életünk romokban hever.
Lehetséges, hogy most nincs szükséged erre. Lehet, hogy számodra most minden csupa napsütés. Ebben az esetben dicsőség az Úrnak! De remélem, megszívleled ezeket a kis áhítatokat, mert garantálom, hogy egy napon szükséged lesz rá. Elkerülhetetlenül lesznek az életedben (talán többször is) olyan időszakok, amikor rosszra fordulnak a dolgok, és tudnod kell, hogy mit tegyél, ha eljönnek a kemény idők.

Íme a házi feladat mára: Szánj időt arra, hogy elolvasd a Jeremiás siralmai 3. fejezetét! Szánj oda 10 percet a mai napodból, olvasd lassan, emlékezz közben arra, mit élt át Jeremiás, miközben ezeket a szavakat írta. Kérd Istent, hogy szóljon hozzád, és készítse a szívedet arra, amit ezen a héten tanítani szeretne számodra.




Nyitott marokkal tartsd kezedben az áldásaidat

„Nagy nyereség az istenfélelem megelégedéssel; hiszen semmit sem hoztunk ebbe a világba, így nem is vihetünk el semmit sem abból” (Timóteushoz írt levél 6:6-7 NRSV fordítás).

Isten sokkal inkább a jellemed formálásával foglalkozik, mintsem a kényelmeddel. Nem fog javakkal ellátni, amíg először meg nem tanultál elégedettnek lenni.

A megelégedés nem az ambíció hiánya vagy a célok hiánya. A megelégedés azt jelenti, hogy a boldogságod nem a körülményeid milyenségétől függ.

Hogyan némíthatod el az elégedetlenség kísértését? A kísértés okát, az összehasonlítást kell megszüntetned. Manapság mindent mindennel összehasonlítunk – a szomszéd füvét, autóját, férjét, feleségét, ruháit, gyermekeink iskolai tanulmányait (még „Az én gyerekem a hónap tanulója” matricát is felragasztjuk az autónk lökhárítójára).

Amikor elkezded magad valamihez képest szemlélni, az elégedetlenséget fog szülni. Meg kell tanulnod, hogyan vethetsz véget annak, hogy magad másokhoz hasonlítod.

Pál a Filippibeliek 4:12a-ban azt mondja, „Tudom, milyen nélkülözni és tudom, milyen bővölködni. Megtanultam elégedett lenni minden helyzetben” (NIV fordítás). A megelégedés nem természetesen fakad belülről; ez olyan dolog, amit meg kell tanulnunk. Ha ekképpen cselekszünk, Isten megígérte, hogy gondoskodni fog anyagi szükségleteinkről.

A Biblia azt mondja, Nagy nyereség az istenfélelem megelégedéssel; hiszen semmit sem hoztunk ebbe a világba, így nem is vihetünk el semmit sem abból” (Timóteushoz írt levél 6:6-7 NRSV fordítás).

A legnagyobb titkok egyike, megtanulni elégedettnek lenni és belátni, hogy valójában semmi sincs a tulajdonodban. Mindent kölcsönbe kapsz az itt töltött kb 80 évre! Semmit nem hoztál magaddal világrajöveteledkor és semmit sem fogsz magaddal vinni, amikor távozol. A javak csupán rendelkezésedre vannak bocsátva, amíg itt a földön élsz. A Biblia ezt sáfárkodásnak hívja. Te vagy a használója, sáfárja annak, amivel Isten megajándékoz, amíg itt élsz, de igazából nem a te tulajdonodban van. Amikor megérted, hogy te csak a sáfárja vagy az Istentől kapott áldásoknak és ezeket bizalommal a tenyeredben tartod, nem pedig marokra szorítva, nem fogsz körömszakadtáig kapaszkodni beléjük, amikor úgy tűnik, elveszítheted őket.

Tehát mi történik, ha mégis elveszítjük javainkat? Ahogyan Isten el tud zárni egy csapot, úgy könnyedén ki tud nyitni egy másikat. Tanulj meg elégedettnek lenni, mert a téged körülvevő dolgok nem tartanak sokáig. Isten sokkal inkább a jellemed formálásával foglalkozik, mintsem a kényelmeddel.





komment
süti beállítások módosítása