Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Együtt dolgozni-Imádkozz önfegyelemért!-Isten azt mondta, Várj!-Kiegyensúlyozott élet-Ne aggodalmaskodj!-Tarts panaszkodás-böjtöt!

2018. augusztus 13. 00:31 - Andre Lowoa

Együtt dolgozni

...egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai." (Róma 12:5)

Ha bölcs vagy, így imádkozol: „Uram, kire van most szükségem?"; és: „Ki az, akinek segítenem kell?" Az első kérdéshez alázat kell, a másodikhoz önzetlenség. Bármi elérhető, nincs semmilyen határ, amikor az emberek nem azzal törődnek, hogy kié lesz az érdem az elért eredményért. Nagyszerű illusztrációja ennek Tenzing Norgay, egy nepáli születésű serpa élete. Elmondja, hogyan érte el ő és az új-zélandi Edmund Hillary azt, amit addig még soha senki emberfia: a Mount Everest meghódítását. Tenzing azt mondja: „Minden elért szintnél egyre nagyobb fokú csapatmunkára volt szükség. Az egyik csapat teljesen kimerült csupán attól, hogy felhozta a felszerelést a hegyre a következő csapat számára. Két ember dolga az volt, hogy ösvényt találjon, vagy vágjon, biztosítsa a köteleket. Minden erejüket arra fordították, hogy a sorban utána jövő mászónak legyen hol megvetnie lábát a következő lépésnél. Egy olyan hegyet, mint az Everest, nem mászhatsz meg úgy, hogy lehagyod a társaidat, vagy versenyre kelsz velük. Nem, a csúcsot csak lassan és óvatosan haladva, önzetlen csapatmunkával érheted el. Természetesen el akartam jutni a csúcsra, erről álmodtam egész életemben. De ha másra kerülne a sor, azt is férfiasán elviselném, nem úgy, mint egy síró kisbaba. Hol lenne Hillary, és hol lennék én a többiek nélkül? Azok nélkül a mászók nélkül, akik megtervezték az útvonalat? A serpák nélkül, akik a felszerelést vitték? Azok nélkül, akik megtisztították előttünk az utat? Mindannyiuk együttes munkája és áldozathozatala együtt tette lehetővé, hogy esélyünk legyen eljutni a csúcsra." A Biblia így tanít: „...egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai". Tartsuk tehát ezt ma észben, és próbáljunk együtt dolgozni!



Imádkozz önfegyelemért!

„Ne uralkodjék tehát a bűn a ti halandó testetekben, hogy engedelmeskedjetek kívánságainak.” (Róma 6:12)

Légy óvatos...

 

Az önfegyelem a siker egyik legnagyobb kulcsa az életben. Isten Igéje is sokat beszél róla, és ha őt kéred, ő segít kifejleszteni azt magadban. Más dolgokkal fogsz küszködni idősebb korodban, mint amikkel fiatalon küszködtél, de ilyen vagy olyan kísértéssel egész életed során találkozni fogsz. Az önmegtartóztatás a Lélek gyümölcsének egyike, ahogy a Biblia írja (ld. Galata 5:22–23). Ez éri el, hogy életed minden területe a Szentlélek irányítása alá kerüljön. Ezt az életet a fegyelmezettség jellemzi, nem az ösztönös indulatok. Az önuralmat jelentő görög szó a „megragadni, markában tartani” gyökre vezethető vissza. Ez az önmérséklet szorítja vissza a költekezésedet, így nem vered magad adósságba olyan dolgok miatt, amire nincs is szükséged és nem tudsz megfizetni. Ez szorítja vissza indulataidat, így nem mondasz ki olyasmit, amit később megbánnál. „Többet ér a türelmes ember a hősnél, és az indulatán uralkodó annál, aki várost hódít” (Példabeszédek 16:32). Az önuralom fogja vissza vágyaidat is. Ha József nem tudott volna nemet mondani főnöke feleségének ismételt közeledéseire, sohasem látta volna beteljesülni álmait, sohasem ülhetett volna Egyiptom kormányzói székébe. Értsd meg ezt: a sátán felismerte rendeltetésedet, ezért mindent bevet, hogy megakadályozza annak megvalósulását. Ezért imádkozz önfegyelemért, és gyakorold azt minden nap!







Isten azt mondta, Várj!

„Az Úr irányítja annak az embernek a lépteit, akinek az útja tetszik neki."(Zsoltárok 37:23)
Mit kell tenned, amikor egy ajtó, amiről azt hitted, Isten nyitotta meg előtted, hirtelen bezárul? Gondolkozni kezdesz: „Uram, mindent jól csináltam. Miért történt ez?" Nyu­godj meg, még mindig Isten irányítja a lépteidet. Amikor reményeid összeomlani lát­szanak, amikor módosítanod kell terveiden, bízz Isten nagyobb bölcsességében és el nem múló szeretetében. Isten már eltervezte az életedet, elejétől a végéig, ezért bízz benne, hogy a dolgokat javadra fogja alakítani (Id. Ézsaiás 46:10-11). Csak egy kis időt adj neki, és fájdalmad dicsőítéssé változik, amint felismered, hogy Isten egy jelentéktelen ajtót zárt be, hogy egy nagyszerűt nyithasson meg. Az időzítés nagyon fontos! Amint elkezded megérteni Isten időzítését, egyre jobban képes leszel együtt munkálkodni vele. Ha most még nem tudsz valamit, tanulj meg bizalommal várni Rá, aki tudja, hogy mit csinál. A legtöbbünk életében az a probléma, hogy mi akarjuk ját­szani a vezető szerepet Istennel való kapcsolatunkban, és ez nem működik. Ez Isten szerepe, és nem fogja nekünk adni! Útmutatásokat ad, amelyeket követnünk kell, ak­kor is, ha nem tetszenek, vagy ha nem értjük az utat, amelyen vezet minket. „Miért tart ilyen sokáig Istennek, míg elvégez valamit?" - kérdezed. Azért mert a megválaszolat­lan kérdések teremtik meg a bizalmat. Amikor nem tudsz valamit, bíznod kell Benne, aki tudja - ez segít növekedni a hitben. Istennek meghatározott terve és menetrendje van, és amíg fel nem készülsz, addig a várószobában fog tartani. Ha most ott vagy, ne feledd, csak ha elérted az érettség újabb fokát, akkor fogja Isten kiárasztani rád újabb áldásait.




Kiegyensúlyozott élet

„Jöjjetek velem, csak ti magatok egy lakatlan helyre, és pihenjetek meg egy kissé!”
(Márk 6:31)

A Bibliában azt olvassuk, hogy „életünk ideje hetven esztendő, vagy ha több, nyolcvan esztendő” (Zsoltárok 90:10) Ha Isten ilyen hosszú élettel áldott meg, akkor átlagosan huszonnégy évet alvással töltesz, húsz évet munkával, tíz évet istentiszteleten és nyaralással (főleg inkább nyaralással), hét évet evéssel, hat évet utazással, négy évet betegségekkel, és két évet öltözködéssel. Kierkegaard mondta: „A sok elfoglaltság miatt ránk nehezedő nyomás olyan, mint valami bűbáj… arra törekszik, hogy egyre fiatalabb korunkban hatása alá vonjon, hogy alig maradjon időnk Istenre és  keresztyén jellemünk fejlesztésére.” Tévedés azt hinni, hogy ha örökké rohanunk, azzal több időnk lesz. Nem lesz. Eltekintve attól, hogy az adrenalinszintet megemeli, és talán fontosabbnak látszunk és érezzük magunkat tőle, a sok elfoglaltság valójában lelkünk ellensége. Megfoszt a lelki növekedés lehetőségétől, mert akadályozza, hogy megállva visszatekintjünk és megvizsgáljuk szívünket. Nem arról beszélünk most, hogy mennyi dolgot tudsz elvégezni egy nap alatt, hanem élted minőségéről. Előfordulhat, hogy nagyon elfoglalt vagy, de kiegyensúlyozatlan. Egy bibliatanító mondta: „a magány az átalakulás kemencéje.” Háromféle magány létezik: 1) Rövid időközök, melyeket minden nap megélünk. 2) Hosszabb időtartamú, akár néhány napos eltávolodás a világ zajától. Jézus elfoglalt élete ellenére szokásává tette, hogy visszavonuljon a tömeg követelései elől és időt töltsön kettesben az Atyával. (Talán tudott valamit, amit mi nem?) Tanítványainak pedig ezt mondta: „Jöjjetek velem, csak ti magatok egy lakatlan helyre, és pihenjetek meg egy kissé!” 3) Kényszerpihenők. „Fűves legelőkön nyugtat engem” (Zsoltárok 23:2 Károli). Ne várj addig, amíg Isten rákényszerít a pihenésre! Törekedj kiegyensúlyozott életre!





Ne aggodalmaskodj!

„Ne aggódjatok…” (Máté 6:31)
Két dolog van, ami elveheti a lelki nyugalmat, ha hagyod: 1) A múlt. Mint követünk el hibákat – még azok az emberek is, akiket csodálsz, és akikről azt hiszed, sosem hibáznak. A Biblia azt mondja: „Mert mindenki a maga terhét hordozza” (Galata 6:5). Mindannyian küszködünk valamilyen területen. Mind mondunk vagy teszünk olyan dolgokat, amikről azt kívánjuk, bárcsak sosem mondtuk vagy tettük volna. „Akkor mit tehetnénk?” – kérdezed. Kérd Istent, hogy bocsásson meg, majd bízz benne, hogy mindent a javadra fog fordítani. Ő képes rá. Segít, hogy rendbe hozd hibáidat, sőt erősödj általuk. Például, ha valami olyat mondtál, amit nem kellett volna, akkor ahelyett, hogy azon gyötrődnél, vajon megbántottál-e vele valakit, kérd az Urat, hogy mutassa meg nekik, hogy a szíved szándéka jó volt, még ha elhamarkodottan szóltál is. Bízz Istenben, hogy rajtuk is dolgozik, neked pedig kegyelmét adja. Így aztán nem kell az elkövetkező napokat aggodalommal töltened, és nem kell attól félned, mi lesz, ha találkozol velük. 2) A jövő. Isten nem fogja betölteni a holnap szükségeit előre, hanem csak akkor, amikor eljön a holnap. Ezért, ha támad „mi lesz, ha…”, állj meg, és fontold meg Jézus szavait: „NE aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? – vagy: Mit igyunk? – vagy: Mit öltsünk magunkra? Mindezt a pogányok kérdezgetik; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre. De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek.” (Máté 6:31-33). Victor Hugo mondta: „Ha elvégzed napi munkádat, menj csak aludni békességgel – Isten ébren van!”



Tarts panaszkodás-böjtöt!

böjt

„Ne panaszkodjatok…” (Jakab 5:9)
 

Amit ismételten teszünk, szokásunkká válik. Ezért figyelmeztet Jakab: „Ne panaszkodjatok…” Jon Gordon író mondja: „A panaszkodás-böjt nemcsak a körülötted élőket teszi boldogabbá… te magad is több örömet, békességet tapasztalsz, sikerre és pozitív kapcsolatokra találsz.” Ezért ha a dolgok rosszra fordulnak, panaszkodás helyett:

1) Gyakorold a hálaadást! Ha naponta hálát adsz három áldásért, az energiával tölt fel, és boldogabbnak érzed tőle magad. Nem tudunk hálásak és negatívak lenni egyszerre.

2) Biztass másokat! Ahelyett, hogy panaszkodnál amiatt, ha mások valamit rosszul csinálnak, összpontosíts arra, amit jól tesznek. „… biztassátok a bátortalanokat, karoljátok fel az erőtleneket, legyetek türelmesek mindenkihez” (1Thesszalonika 5:14). Bírálhatod az emberek gyengeségeit, ha kritikádat háromszor annyi dicsérettel ellensúlyozod.

3) Összpontosíts a sikeredre! Kezdd egy siker-naplóval. Minden nap lefekvés előtt írj le valami nagyszerűt a napodról! Lehet ez egy felemelő beszélgetés… vagy egy elért eredmény, amire büszke vagy. Ha a sikerekre összpontosítasz, utat készítesz az azt követő sikereknek.

4) Tanuld meg elengedni a dolgokat! Ahelyett, hogy azon gyötrődnél, amit nem tudsz megváltoztatni, összpontosíts arra, amire hatni tudsz. Ha felhagysz azzal, hogy mindent irányításod alatt próbálsz tartani, és életedet Isten kezébe teszed, akkor a dolgok elkezdenek helyrerázódni.

5) Használd az ima erejét. Pál azt mondja: „Minden imádságotokban és könyörgésetekben imádkozzatok mindenkor… ” (Efezus 6:18). Az imádság csökkenti a stresszt, felerősíti a pozitív energiát, egészségesebbé tesz. Ha nagy rajtad a nyomás, panaszkodás helyett csatlakozz rá Isten erejére, és töltsd fel akkumulátoraidat!

komment
süti beállítások módosítása