Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Amennyiben szeretnél megváltozni, kezd a gondolkodással-Az embereknek való megfelelés bálványimádás- Bízz felelősséget a gyermekeidre

2018. augusztus 11. 10:34 - Andre Lowoa

Amennyiben szeretnél megváltozni, kezd a gondolkodással


"Hagyjátok, hogy a Lélek megújítsa a gondolataitokat és a hozzáállásotokat."  (Ef. 4:23 - NLT fordítás, második kiadás)

A változás új gondolkodást, vélekedést jelent. Ahhoz, hogy változás következzen be, meg kell ismernünk az igazságot, jó választásokat kell tennünk, és nem utolsósorban gondolkodásunkon kell változtassunk.

Ahogyan vélekedünk és gondolkodunk az meghatározza azt ahogyan érzünk. Ahogyan érzünk az határozza meg hogyan cselekszünk. Amennyiben szeretnél változtatni cselekedeteiden, változtatnod kell azon, ahogyan rájuk gondolsz. Sőt, ha meg szeretnéd változtatni azt ahogyan érzel, változtasd meg ahogyan vélekedsz, gondolkodsz felőle.

Például, mondhatod: Jobban kellene szeretnem a férjemet! Azonban ez nem fog működni. Az érzést nem tudod erővel kiváltani magadban. Azon kell változtatnod ahogyan a férjed, gyermeked, feleséged felől gondolkodsz, vélekedsz. Ez meg fogja változtatni, ahogyan érzel irántuk, és azután ahogyan cselekszel. A Biblia azt mondja: "Hagyjátok, hogy a Lélek megújítsa a gondolataitokat és a hozzáállásotokat."  (Ef. 4:23 - NLT fordítás, második kiadás)

Küzdünk a bűnünkkel, vívódunk életünkben azokkal a hiányosságainkkal, hibáinkkal, amiket mi sem szeretünk magunkban. Amint a viselkedésünkön, vagy bármilyen érzelmi viszonyuláson változtatni szeretnénk, kezdjük a gondolatainkkal, vélekedésünkkel és a hozzáállásunkkal.

A gondolataid, vélekedésed megújulása a bűnbánáshoz kapcsolódik. A bűnbánás sokaknak egy keserű, szégyennel terhes szót jelent. Azt gondolják valami rosszat jelent, valamit, amit nem szeretnének megtenni, valami fájdalmas. Egy olyan emberre gondolnak, aki a sarkon áll egy táblával: Bánd meg bűneid! Hamarosan itt a világvége.

A  bűnbánat inkább a viselkedésed megváltozásáról szól. Arról, hogy hogyan változik meg a vélekedésed, hogyan kezdesz el megtanulni másképpen gondolkodni. A megbánás egy 360° fokos fordulatot jelent. A bűntudattól a megbocsájtás felé fordulsz. A zaklatottság felől a szabadulás felé, a sötétség felől a világosság felé, a gyűlölet és keserűség felől a szeretet felé kezdesz fordulni.

Valószínűleg meg kell változtasd azt is, ahogy Isten felől gondolkodsz. Ő nem őrülten haragszik rád, hanem őrülten szeret téged. Mélységesen hibás vagy, de mélységesen szeret.

Elmédben kezd el, és aztán változtass azon, ahogyan gondolkodsz a kapcsolataid felől, gazdaság-politikáról, a világról, a múltadról, jelenedről és jövődről. Amint változik vélekedésed, az befolyásolja aztán a lelkületed és viselkedésed.

Beszéljetek róla

  • Honnan lehet erőt meríteni ahhoz, amit magadtól nem tudsz megváltoztatni ?
  • Miért gondolod, hogy a bűnbocsánat szükséges a lelked megújulásához ?
  • Hogyan kellene megváltozzon vélekedésed a legfontosabb kapcsolataid felől ?





Az embereknek való megfelelés bálványimádás

"Nem embereknek akarok tetszeni, hanem Istennek. Ha az lenne a célom, hogy embereknek akarjak megfelelni, nem lennék Krisztus szolgája." (Galata 1,10 NLT)
Az életben csak egy személynek kell megfelelned. És az a Teremtőd. Csak az Úrnak kell megfelelned, annak az egynek, aki megalkotott téged és célja van az életeddel.
Ez mérhetetlenül leegyszerűsíti az életet. Csak egy személynek kell megfelelned: Istennek.
Jézus ezt így mondja a János 5,30-ban: "Nem magamnak akarok tetszeni, hanem annak az egynek, aki elküldött engem." (NCV) Azt mondja: "Egyszemélyes közönségnek élek."
Talán még sosem gondoltad ezt így végig, de az embereknek való megfelelés egyfajta bálványimádás. Az első parancsolat a tíz parancsolatban ez: "Ne legyenek más isteneid rajtam kívül." Bármi amit Isten elé teszel istenné válik. Tehát egy hajó is lehet isten. Egy karrier is lehet isten. Egy barátnő is lehet isten. A golf is lehet isten. Bármi, ami nem Isten és az első számú lesz az életedben az isteneddé válik.
A második parancsolat ez: "Ne készíts bálványokat." Bármi ami lecseréli Istent az életedben egy bálvány. A siker is lehet bálvány. A pénz is lehet bálvány. A szex is lehet bálvány. Egy kapcsolat is lehet bálvány. Ha ez a kapcsolat a barátnőddel, a feleségeddel, a főnököddel vagy a barátoddal sokkal fontosabb, mint Isten, akkor az bálványimádás.
Amikor embereknek akarsz megfelelni megengeded valami másnak, hogy átvegye az első helyet Isten helyett.
Hirtelen istenné válnak az életedben, mert az ő véleményük többet számít, mint Isten véleménye. Az, hogy mit gondolnak rólad, számít. Nem akarod elmondani nekik, hogy keresztény vagy, mert talán kevesebbet fognak gondolni rólad. Nem akarod, hogy tudják, hogy jársz gyülekezetbe, mert talán nem fognak kedvelni téged. Ezen a ponton van egy másik isten az életedben. Van egy bálványod.
Csak egy embernek kell megfelelnek. Pál azt mondja a Galata 1,10-ben "Nem embereknek akarok tetszeni, hanem Istennek. Ha az lenne a célom, hogy embereknek akarjak megfelelni, nem lennék Krisztus szolgája." (NLT)
Beszéljetek róla:
  • Mit tettél az életedben bálvánnyá?
  • Mit nyújthat neked az a bálvány, amit Isten nem? Mit ajánl neked Isten, amit az a bálvány nem?



Bízz felelősséget a gyermekeidre

 “Akire kicsit rá lehet bízni, arra sokat is rá lehet bízni… Ha nem lehet rád bízni olyan dolgot, ami a másé, akkor ki akar neked majd olyat adni, ami a tiéd lesz?” (Lk 16:10, NCV ford.)

A gyerekeknek szükségük van olyan tapasztalatra, ami felkészíti őket, előhozza talentumaikat és rávezeti őket a szolgálatkészségre. Olyan kihívásokra van szükségük, amiben felelősségérzetüket kifejleszthetik. Az életben az egyik legfontosabb dolog, hogy felelősséget tudjunk vállalni.

Hogyan tudod a gyerekeidet felelősségre nevelni? Egyetlen módon: úgy, hogy megadod rá a lehetőséget. Bízz rájuk valami felelősséget. Hibázni fognak? Egészen biztos. Veled sem volt másképp gyerekkorodban. Felelőtlenek lesznek  néha? Igen. De ha nem akarod átadni nekik a felelősséget, azzal gyakorlatilag ártasz nekik. Szülőként az a feladatunk, hogy a gyerek születésétől kezdve az irányítást és felelősséget egyre inkább átadjuk. Pici gyerekként még a szülő irányítása alatt vannak, nagyobb gyerekként már fontos, hogy saját maguk is felelősséget tudjanak vállalni, majd kamaszkorra el kell érni, hogy Isten irányítása alatt legyen az életük.

Vagyis az irányítást el kell hagynunk. Amikor más emberek helyett vállalunk felelősséget, elvesszük a felelősséget tőlük. Ha a gyerekeidet újszülöttnek tekinted és nem hagyod őket felnőtté válni, pelenkáznod kell őket majd egész életükben, és így a világon eggyel több másoktól függő ember lesz.

Sok szülő mondta azt, hogy ”Ha mindent újrakezdhetnék, kevesebbet tennék a gyerekeimért, és arra tanítanám őket, hogy ők tegyenek magukért.” Az egyetlen út a fejlődésükhöz, hogy olyan kihívásokat kapnak, amelyekben növekedhetnek, fejlődhetnek és felelősséget vállalhatnak az életben.

A Biblia szerint “Akire kicsit rá lehet bízni, arra sokat is rá lehet bízni… Ha nem lehet rád bízni olyan dolgot, ami a másé, akkor ki akar neked majd olyat adni, ami a tiéd lesz?” (Lk 16:10, NCV ford.)

A gyerekek szívesen vállalják a felelősséget. Saját tapasztalatom és sok más szülő tapasztalata alapján úgy gondolom, hogy sokkal jobb azt a hibát elkövetni, hogy túl sok felelősséget bízunk egy gyerekre, mint azt, hogy nem bízunk benne eléggé. Mindkét esetben hibázni fognak. De a cél az, hogy olyan emberré váljon, aki nem csak önmagát képes irányítani, hanem Isten irányítása alatt is áll.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen felelősséget kaptál te gyerekkorodban, és milyet bízol te a gyerekeidre?
  • Szerinted igaz az, hogy ma a társadalom akadályozza a szülőket abban, hogy felelősséget bízzanak a gyerekeikre?
  • Hogyan lehet a gyerekeknek egyszerre megtanítani a felelősségvállalást és azt, hogy Isten szuverén és önálló hatalommal rendelkezik?




komment
süti beállítások módosítása