Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Légy nagylelkű, ahogyan Isten is nagylelkű hozzád-Miért teszed azt, amit nem szeretnél?-Ne hagyd, hogy bármi elterelje a figyelmedet, hogy a legjobbat add-Ne vesztegesd el az egyedüllét időszakát!

2018. augusztus 03. 10:35 - Andre Lowoa

 


Légy nagylelkű, ahogyan Isten is nagylelkű hozzád

"Légy nagylelkű: fektess jó cselekedetekbe, a jó cselekedetek hozama magas. Ne halmozd fel a javaidat, oszd szét magad körül. Légy áldássá mások számára!” (Prédikátor könyve 11:1-2 – MSG fordítás)"

Isten azt akarja, hogy a pénzed egy részét a szükségben élők megsegítésére használd. Isten nem azért helyezett e világba, hogy csak önmagunknak éljünk. Azért kapunk áldásokat, hogy mi is áldássá lehessünk mások számára.

Mindez része annak, hogy Isten egyre inkább önmagához hasonlóvá formál minket. Isten nagylelkű. Mindenünk, amink van az életünkben, azért van, mert Isten nagylelkű. Semmink sem lenne – még csak nem is élnénk – Isten nagylelkűsége nélkül. És Isten azt akarja, hogy mi is legyünk olyan nagylelkűek, mint Ő.

Képzeld el, hogy édesapád egy milliárdos, és meg akarja osztani veled a vagyonát. Előbb azonban próbára akar tenni, képes vagy-e kezelni.

Ezért ad neked egy bizonyos pénzösszeget, és ezt mondja: „Azt akarom, hogy tanulj meg kevesebből megélni, hogy a maradékot mások megsegítésére használhasd. Figyelni foglak, hogy lássam, hogyan kezeled, hogyan osztod be az én erőforrásaimat. Ha jól csinálod, az egészet odaadom neked.”

Hogyan használnád ezt a pénzt?

Isten azt akarja, hogy légy különösen nagylelkű a szegényekkel. Végig az egész Biblián, Isten azt mondja, hogy figyeli, hogyan segítünk a szegényeken, és rengeteg ígéretet kapcsol ahhoz, ha így teszünk. Például:

"Adj a szegényeknek, és soha nem leszel szükségben. Ha becsukod a szemed a szegény előtt, sokan fognak átkozni" (Példabeszédek 28:27 – TEV fordítás).

"Amikor a szegénynek adsz, az ÚRnak adsz kölcsön, és az ÚR fogja visszafizetni." (Példabeszédek 19:17)

Minél többet segítünk másoknak, annál inkább megáld bennünket Isten. Ő ad nekünk, így mi is tudunk adni másoknak.

Miért? Mert Isten azt akarja, hogy légy olyan, mint Ő, és Isten nagyvonalú adakozó!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szánj rá időt, és vedd számba Isten áldásait! Hogyan áldott meg Isten családodban, barátságaidban, munkádban és lelki életedben?
  • Ha meg kell állnod Isten előtt, hogy számot adj, hogyan használtad fel az Ő áldásait, vajon szégyenkeznél vagy büszke lehetnél? Miért?
  • Hogyan használhatnád a forrásaidat, hogy ezen a héten azok áldások legyenek valakinek, aki szükségben van?






Miért teszed azt, amit nem szeretnél?

„Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz majd titeket.” (János 8:32, NIV fordítás)

Elgondolkoztál már valaha azon, hogy miért teszed azt, amit nem szeretnél? Belegondoltál már abba, hogy miért olyan nehéz megtenni azt, amiről tudod, hogy az a helyes?

A bűnös természetünk miatt gyakran rossz döntést hozunk. Talán át tudod érezni, amit Pál apostol mond: „Nem értem magam; azt szeretném tenni, ami a helyes, de mégsem azt teszem. Ehelyett azt teszem, amit gyűlölök… Nem én vagyok tehát, aki a rosszat teszi, hanem a bennem lévő bűn. És tudom azt is, hogy semmi jó nem lakik bennem, mármint a bűnös természetemben. Azt szeretném tenni, ami helyes, de nem tudom.” (Róma 7:15, 17-18, NLT fordítás)

Még a megtérésed után is van egy kettősség benned: Isten adott neked egy jó természetet, de még mindig benned van a régi, bűnös természeted is, ami húz téged.

Ebből azonban van kiút! Jézus a János 8:32-ben megígérte, hogy „tudni/ismerni fogjátok az igazságot, és az igazság szabaddá tesz majd titeket.” (NIV fordítás)

A személyiségünk változásának titka nem az akaraterőnkben, nem egy tablettában, nem egy elhatározásban, de még csak nem is egy fogadalomban rejlik. A személyiséged megváltozása nem azon múlik, hogy te magad mit teszel vagy mondasz.

Attól változol meg, hogy tudsz valamit. Tudod az igazságot. Amikor megváltoztatod a gondolkodásmódodat, az megváltoztatja azt, ahogyan érzel. Amikor pedig megváltozik, ahogyan érzel, az megváltoztatja azt, ahogyan cselekszel.

Minden rossz és romboló hatású tett mögött egy hazugság van, amit elhiszel. Ez lehet önmagaddal, a múltaddal, a jövőddel, Istennel vagy másokkal kapcsolatos hazugság.

Miért teszel olyat, amiről tudod, hogy rossz számodra? Azért, mert azt hiszed, hogy valami olyan eredményhez vezet, ami jó lesz neked. Ez hazugság! Csak akkor tudsz megváltozni, és akkor tudod megvalósítani Isten életedre vonatkozó tervét, ha Isten igazságával kezded. Ha változtatni szeretnél azon, ahogyan élsz, a gondolkodásmódoddal kell kezdened. Meg kell ismerned Isten igazságát, és el kell hinned.

Ha ismered az igazságot, az szabaddá tesz majd. Amit tenned kell az az, hogy felfeded és leleplezed azokat a hazugságokat, amelyeket elfogadtál. Vannak olyan hazugságok, amit esetleg gyerekkorodban a játszótéren szedtél össze, vagy esetleg később a tévéből. Van, amit a szüleidtől hallottál, vagy esetleg olyan, amit saját magad találtál ki. De ha ezeket a hazugságokat elutasítod, és helyette megtudod,  hogy mit mond egy adott dologgal kapcsolatban Isten, akkor olyan szabadságot fogsz megtapasztalni, mint még soha.

 Beszéljetek róla

  • Mit jelent szerinted ismerni/tudni Isten igazságát?
  • Gondolj azokra a hazugságokra, amik évek óta gyakran visszatérnek a gondolataidba. Isten mely igazságával kell lecserélni azokat?
  • Hogyan tudnád még jobban megismerni Isten igazságát? Milyen változásokat kell megtenned ehhez az életedben?



Ne hagyd, hogy bármi elterelje a figyelmedet, hogy a legjobbat add


„Szerezz bölcsességet; fejlessz ki jó ítélőképességet.” (Péld 4,5 NLT fordítás)

A kulturális figyelemelterelés az egyik legfontosabb próbatétel, amivel mindannyian találkozunk Isten elhívásában. Történt-e már veled, hogy az alábbiak valamelyike miatt elvesztetted az összpontosítást?

A népszerűség csapdája. Ha mindig azon aggódsz, hogy mit gondolnak mások, az el fog téríteni a célodtól.

Az élvezetek csapdája. Nincs baj a szórakozással és a kényelemmel, de ha ez az életed elsődleges célja, akkor soha nem fogod betölteni a küldetésed.

A nyereség csapdája. Nem szolgálhatod Istent és a pénzt is egyszerre. A pénzkeresés nem lehet az életed fő célja.

A birtoklási vágy csapdája. Ha a sikered az alapján ítéled meg, hogy mennyi mindened van, akkor ez folyamatosan arra ösztönöz, hogy egyre többet szerezz és halmozz fel.

Ha be akarod tölteni az Istentől kapott küldetésedet, bátornak kell lenned abban, hogy különbözz másoktól. Összpontosíts a legfontosabb dologra: a Jézus Krisztussal való kapcsolatodra.

Beszéljetek róla:

  • A fenti csapdák közül téged melyik tartott vissza Isten legjobbjától az életedre nézve?
  • Milyen gyakorlati lépéseket kell tenned ahhoz, hogy minimálisra csökkentsd ezeket a csapdákat az életedben?
  • Kérd Istent, hogy adjon bátorságot másnak lenni és szembeszállni a kulturális normákkal.

 

 

Ne vesztegesd el az egyedüllét időszakát!

“Mikor eljössz, ne felejtsd el elhozni a köpenyt amit Karposznál hagytam Tróászban. Hozd még a könyveimet, de főként a pergameneket” (2Timóteus 4:13, NLT fordítás)

 



Mit kellene tenned, mikor az egyedüllét időszakán mész keresztül? A választ Pál életében a 2Timóteus 4-ben szemlélhetjük, amikor börtönben volt, és a kivégzésére várakozott.

Mikor az egyedüllét időszakán mész keresztül, ki kell használnod a legtöbb idődet.

Ez azt jelenti, hogy a legjobbat hozd ki egy rossz helyzetből. Állj ellen a semmittevés kísértésének. Tegyél valamit - bármit! Próbálj kreatív lenni abban, hogyan tudsz hasznot húzni olyan időszakokból, mikor egyedül vagy.

Pál a börtönből írt Timóteusnak, és azt mondta neki: “Mikor eljössz, ne felejtsd el elhozni a köpenyt amit Karposznál hagytam Tróászban. Hozd még a könyveimet, de főként a pergameneket” (2Timóteus 4:13, NLT fordítás)

A magány idején szükséged van arra, hogy jól és eredményesnek érezd magad. Habár egyedül volt, Pál nem siránkozott. Nem panaszkodott, vagy adta fel. Ez az a Pál, aki egyike a legnagyobb keresztényeknek akik valaha éltek Jézus után, aki megszámlálhatatlan embert nyert meg Krisztusnak, és aki teljesen egyedül volt az utolsó napjaiban. Mit tesz? Kihozza a legtöbbet a helyzetből. Felhasználja az idejét. Két dolgot mond:

1. ”Hozd a köpenyem.” A római börtönök dohosak, sötétek és hidegek voltak. Ő megtette a legtöbbet, hogy gondoskodjon magáról. Igazi emberi természetünkből az fakad, hogy mikor magányosak és depressziósak vagyunk, nem nagyon törődünk magunkkal - fizikailag, vagy bárhogy máshogy. Nem edzünk. Nem pihenünk rendesen. Nem eszünk jól. Pál a legjobbat tette, amit tehetett azért, hogy gondoskodjon magáról. Ez valami, amit ma hallanod kell, ha nem gondoskodsz megfelelően magadról csak azért, mert magányos vagy.
2. “Hozd a könyveim.” Pál emberi volt. Nem szeretett egyedül lenni; Isten nem így tervezte őt. Egy római magánzárkában lenni pont az ellenkezőjét jelentette annak, ahol ő lenni akart. De még ebből is kihozta a legjobbat. Leveleket írt, amik ma az Új Testamentumba vannak szerkesztve. Talán az egyetlen módja annak, hogy Isten lelassítsa őt az volt, hogy betette egy magánzárkába. Kétezer évvel később mi még mindig profitálunk Pál egyedüllétéből.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mit tehetsz ma, mikor magányos vagy, amit nehezebb lenne megtenni mások társaságában?
  • Milyen gyakorlati lépésekre van szükséged ahhoz, hogy jobban gondoskodhass magadról?
  • Ki nyerhet a legtöbbet abból, amit a magány időszakában megtanultál?





komment
süti beállítások módosítása