Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A cselekedet érvényesíti a hited-Az élet a kapcsolatokról szól, nem a sikerekről-Bízz benne, hogy Isten ad neked második (sőt harmadik vagy akár negyedik) esélyt!-Bocsáss meg, és lépj túl rajta

2018. július 29. 10:05 - Andre Lowoa

A cselekedet érvényesíti a hited

"Légy mindig engedelmes Istennek, és boldog leszel. A makacsságod viszont romba dönthet." ( angolról fordítva) Példabeszédek 28:14

A hit nem valami olyan dolog, amiről csak beszélni kell, hanem cselekedni is. A cselekedet érvényesíti a hited. Akkor van hitünk Istenben, amikor megtesszük azt, amit mond.
A Példabeszédek 28:14 ezt mondja : Légy mindig engedelmes Istennek, és boldog leszel. A makacsságod viszont romba dönthet." ( angolról fordítva) Az engedelmesség és a makacsság ugyanazon érem két különböző oldala. Az engedelmesség örömmel jár együtt, de a konokság szerencsétlenséggel.

Egyszer, én és a feleségem autóval utaztunk, és az egyik helyen rossz irányba fordultam. Mindketten észrevettük, hogy nem a helyes irányba megyünk, és az lett volna a legjobb ha visszafordulok. De a makacsságom itt ütött be. Elhatároztam, hogy bebizonyítom, hogy igazam van, még ha az egész világot is meg kell, hogy kerüljem, hogy célba érjünk. A tartós makacsságom távolabb vitt engem onnan, mint ahol lennem kellet volna. Egy percre félretettem a makacsságom, és visszafordultam, és követtem a helyes utat.

A makacsság romba döntheti az életünket. A tartós makacsság eltávolít minket Isten akaratától.

Isten Igéjének üzenete az, hogy légy engedelmes, ne csak meghalld. Jakab 1:22 mondja : Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat"


Jöhetünk a gyülekezetbe minden hétvégén, és hallgathatjuk a prédikációt, és nagyon szellemi embernek érezhetjük magunkat, mert hallgathatjuk az Igét. Ha ezt teszünk, olyanok vagyunk, mint akik elmennek egy edzőterembe, és nézzük, mások hogyan csinálják a gyakorlatokat. De ettől még nem leszel edzett. Csupán az Ige olvasása és hallgatása nem fog téged előrébb vinni a lelki életedben, csak, ha cselekszed is. Becsapod magad, ha azt hiszed, enélkül menni fog. Nem elég az, ha csak egyetértesz az Igével, meg is kell cselekedned. Isten igéjének célja, hogy cselekedetekre váltsd.

Isten egy 100 százalékos odaszánást vár tőled. Az életed minden idejében 100 százalékos engedelmességet. Nem lehetsz 100 százalékosan engedelmes az életed 80 százalékában. A hit nem így működik.


Az életed mely részei nincsenek még engedelmességben? Talán egy kis része, de az is lehet, hogy egy nagyobb darab. Lehet, hogy ez a szórakozásoddal kapcsolatos, talán a nemiségeddel, talán az étkezéseiddel, vagy a hobbiddal. Nem elég, ha csak 99 százalékban vagy engedelmes és csak 1 százalékban engedetlen.


Isten meg akarja változtatni az egész életed. Ő meg akar áldani minden olyan területet az életedben, amit eddig eltakartál előle. A kérdés már csak ez: Megengeded neki ?



Az élet a kapcsolatokról szól, nem a sikerekről

“Mert Krisztus Jézusban nem számít semmi sem …, csak a szeretet által munkálkodó hit” (Gal 5:6)

Tegnap láthattuk, a Biblia mennyire pontosan fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy mi számít az életben. “Mert Krisztus Jézusban nem számít semmi sem …, csak a szeretet által munkálkodó hit” (Gal 5:6)

Amennyiben nem szeretet által vezérelt életet élsz, akkor szavaidnak nincs értelme, akkor tudásod hasztalan, nem számit miben hiszel, és nem számít milyen adakozó vagy.

Sőt mi több, ha nem a szeretet vezérel, akkor az sem számít mit értél eddig.

A Bibliában a 1Kor 13:3 szerint “ha szétosztom az egész vagyonomat, és testem tűzhalálra szánom, szeretet pedig nincs bennem: semmi hasznom abból”. Felállíthatsz egy elképesztően hosszú listát, a személyes sikereidről. Felkerülhet az arcképed a Fortune magazin címlapjára. Nobel díjas lehetsz. Számtalan sikereket érhetsz el, az év vállalkozója lehetsz, felépíthetsz milliárdos céget a semmiből, vágyaid beteljesítésében élen járhatsz. A Biblia szerint semmi sem számít, ha nincs benned szeretet.

Az élet a kapcsolatokról szól, nem a sikerekről.

Ennyire egyszerű: lehetsz a legkiválóbb előadó, szónok, tudós elme, csodadoktor, adakozó emberbarát, sikeres megasztár, ha szereted nem szívből jön, minden egyéb nulla. Nem számít. Istennek csak ez számít: Szereted-e őt és szereted a többi embert?

Egy nap meg fogsz halni, és ott fogsz Isten előtt állni. Amikor ő számon kér, nem a folyószámládat fogja nézni vagy az okleveleid számát. A sportban elért eredményeid, érméid sem számítanak. Azt sem fogja nézni mennyi Like-od van, sem azt, hogy mi van az önéletrajzodban.

Isten téged a következő alapon fog megítélni. Milyenek voltak a kapcsolataid. Azt fogja kérdezni: Mennyire szerettél engem és mennyire szeretted embertársaid? Ez a legfontosabb parancsolat. Szeretted-e Istent teljes szívedből és szeretted-e felebarátodat, mint magadat?

Emiatt Pál arra tanít, hogy a legfontosabb ami számít, a szeretet által munkálkodó hit (lásd Gal 5:6)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Ha ma halnál meg és Isten előtt állnál, mit mondana mennyire szeretted őt és mennyire szeretted embertársaid?
  • A munkád során Isten milyen lehetőséget adott, hogy szeresd a körülötted lévő munkatársaid?
  • Mit gondolsz, Isten miért várja el, hogy életünket szenteljük oda, hogy folyamatosan tanuljuk egymást szeretni?






Bízz benne, hogy Isten ad neked második (sőt harmadik vagy akár negyedik) esélyt!


„Hit által elfogadhatóvá lettünk Isten számára. Most pedig békességben élünk Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által.” (Rómaiak 5:1 CEV-fordítás)

Ha olyan vagy, mint közülünk a legtöbben, akkor van rá még egy esélyed, hogy egészséges életmódra válts 2016-ban. A Klinikai Szakpszichológia c. folyóirat 2012. decemberi számában megjelent egyik cikk megemlíti, hogy az első számú újévi fogadalom arra az évre vonatkozóan a fogyókúra volt. Az esztendő végére a válaszadók mindössze 8 %-a tudta sikeresen valóra váltani elhatározását – akár fogyókúráról, az életvitel átszervezéséről, adósságból való kilábalásról, vagy egyéb másról volt szó. 

Nem számít, hányszor nem sikerült eddig betartanod fogadalmad, hogy egészséges életmódra váltasz 2015-ben, 2014-ben, 2013-ban, vagy akár az elmúlt tíz év mindegyikében. Soha ne feledkezz meg róla, hogy Jézus mindig kész megadni neked a második esélyt, amikor megbicsaklasz. Hálásak lehetünk, hogy áldott kegyelme minden nappal – és minden új esztendővel – megújul.

Jézus így fogalmazott: „Nem azért jöttem, hogy elítéljem a világot. Azért jöttem, hogy megmentsem.” Ez azt jelenti, hogy Isten nem állt a hátad mögött rosszallóan a fejét rázva, amikor feladtad a legutóbbi fogyókúrád. Nem kell szégyenkezned, hogy eddig nem sikerült leadnod a súlyodból. Isten sem szégyenkezik miattad.

Túl sok ember megy keresztül úgy az életen, hogy bűnösnek, megbélyegzettnek és Isten által elítéltnek érzi magát. Nem él bennük a vágy, hogy időt töltsenek a fejükben elképzelt kritikus istennel, aki szent meggyőződésük szerint csalódott bennük.

Ha 2016-ban csakugyan át akarsz térni az egészséges életmódra, akkor az efféle gondolkodásmód hátrányodra lesz. Ahhoz, hogy elérhesd célodat, el kell fogadnod, hogy Isten szeret téged mindenestül, a magad teljességében, és feltétel nélkül. Mivel Jézus helyetted halt meg a kereszten, tökéletesen elfogadható vagy Isten számára – akármennyi fogyókúrába is buktál már bele. 

A Rómaiak 5:1 így fogalmaz: „Hit által elfogadhatóvá lettünk Isten számára. Most pedig békességben élünk Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által.” (CEV-fordítás)

Isten az idei évben a tőle telhető legjobbat szánja neked – nem számít, hányszor akadtál el a múltban. A Biblia emlékeztet, hogy már ma teljes hozzáférésed van Istenhez és életed feletti hatalmához, ha elismered őt. Nem kell addig várnod, míg rendbe szeded az életed. Már a mai napon a tiéd mindaz a csodás ajándék, mely Isten gyermekeként megillet téged!

Én hiszem, hogy ez az éved gyökeres és mindent átható változást hoz – a pszichikai, mentális, érzelmi és lelki életedben egyaránt -, ha következetesen tudatosítod magadban Isten irántad érzett feltétlen, állandósult, és soha el nem múló szeretetét.

A feltétel nélküli szeretet fordítja át a vesztest nyertessé. El sem tudod képzelni, mennyei Atyád hányszor akart már utánad nyúlni és a karjaiba zárni, amikor úgy érezted, hogy elszúrtál valamit!

Így tehát, miközben újra nekifutsz az életmódváltás próbájának, tedd magadévá az igazságot, hogy hibáid ellenére Isten szeret téged. Vágyódik rá, hogy végig ott haladjon melletted, ahogy megkísérelsz egészséges életmódra váltani az idén.

Ahelyett, hogy engednéd, hogy múltbéli hibáid határozzanak meg, én imádkozom érted, hogy tökéletesen érezd át Isten irántad való mélységes szeretetét. Imádkozom, hogy szeretete adja meg neked az erőt, hogy véghez tudd vinni a hihetetlent ebben az évben.

Beszéljünk róla:

  • Hogyan engedted, hogy múltbéli hibáid meghatározzák a jövődet, kiváltképp az egészséges életmódra való törekvésedet illetően?
  • Mi okoz nehézséget, hogy el tudd fogadni Isten feltétel nélküli szeretetét az életedben?
  • Miben áll, hogy Isten irántad érzett feltétlen szeretete gyökeres változást képes előidézni? 





Bocsáss meg, és lépj túl rajta

"Ha hozzá fordítod szívedet, és felé terjeszted kezedet, ha álnokság tapad kezedhez, távolítsd el, ne engedd, hogy sátradban csalárdság lakozzék! Akkor szégyen nélkül emelheted föl arcodat, erős leszel, és nem kell félned. Elfelejted a nyomorúságot, úgy gondolsz rá, mint elmúlt árvízre." (Jób 11:13-16)

Mindaddig, amíg olyan valakire koncentrálsz, akire neheztelsz, az a személy kontrollálni fog. Olyasmi miatt aggódsz, amit ő már rég el is felejtett.

Még mielőtt a pszichológia kialakult volna, Jób azt mondta, hogy három lépésre van szükséged a belső gyógyuláshoz:

1. Tedd helyre a szíved. Ha meg akarsz gyógyulni egy érzelmi sérülésből, el kell engedned azt, aki megsértett - attól függetlenül, hogy ez könnyen megy vagy nem. Ne próbáld megbosszulni. Bocsáss meg az illetőnek, és engedd el Őt.

2. Nyújtsd ki a kezed Isten felé. Be kell fogadnod Krisztust az életedbe, hogy betölthessen megbocsátással. Miért? Nem hiszem, hogy tudnál annyi megbocsátást termelni, hogy az elég legyen az összes bántásra, amivel szembetalálkozol, nemhogy az eddig megtörténtekre, hanem azokra sem amelyek még most és a halálod között érnek majd.

Emlékszel a Corrie Ten Boom-ról szóló történetre? Zsidókat rejtett a lakásában, hogy megóvja őket a nácizmustól a második világháború alatt. Mikor megtalálták őket, nemcsak a zsidókat, hanem őt és családját is elszállították a koncentrációs táborba. A családjából mindenkit kivégeztek a koncentrációs táborban, kivéve Corrie-t, ő elszenvedte a kínzást és a bántalmazást. Később Carrie viszament és találkozott a fegyőrökkel, akik bántalmazták, és megbocsátott nekik. Ezt nem lehet emberi megbocsátással megtenni. Isten mindenekfeletti ereje kell az életedben ahhoz, hogy a következőt elmondhatsd: "Nem volt jó. Nem volt poén. Rossz volt. De én elhiszem, hogy Isten ki tudja hozni a jót a rosszból, és valahogy az életem hátralevő része az életem legjobb része lesz."

3. Nézz szembe a világgal ismét. Amikor megbántanak, hajlamosak vagyunk viszabújni a csigaházunkba, felhúzzuk a falat és úgy döntünk, hogy senkit nem akarunk magunkhoz közel engedni, soha többé. Ilyenkor egyedül magadat sérted. Ha hagyod, hogy egy múltban történt dolog a személyiségedet meghatározza, az olyan, mintha úgy vezetnél egy autót, hogy a viszapillantóba nézel csak. Ütközni fogsz. Szembe kell nézned a jövőddel és újra kell kezdened élni. Nem az számit igazán, hogy merre jártál, hanem, hogy merre tartasz.

Beszéljetek róla

Milyen fájdalmas emléket szorongatsz még mindig - valamit, amit valaki mondott, tett vagy gondolt rólad?

Imádkozd a következőt a mai napon: "Jézus, szeretném, ha a szívem helyre kerülne. Kérlek távolítsd el ezt a neheztelést az életemből. Úgy döntöttem, hogy megbocsátok [ennek az illetőnek]. Segíts, hogy ismét szembenézhessek a világgal. Segíts, hogy rád koncentráljak a jövőben. Helyezd a te békességedet a fájdalmam helyébe. Helyezd a gyógyulást a sértődésem helyébe. Helyezd a te szereteted a keserűségem helyébe. Jézus nevében: Ámen."





komment
süti beállítások módosítása