Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A hit:-A kapcsolatok szakértőjévé válhatsz-Értsd meg, Isten a legjobb számodra

2018. július 27. 10:39 - Andre Lowoa

A hit:
kockázatvállalás


„Szeresd az Urat te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből.”


A hit mindig egyet jelent a kockázattal. Az életben amúgy is minden a veszélyről szól. Például a Prédikátor könyve 10:9-ben ezeket említi az ige: „Aki követ fejt, megsértheti magát, és aki fát hasogat, veszedelemben forog.” Bármit is teszünk az életben, egy kis rizikót mindig vállalunk vele. A legnagyobb kockázatot azonban minden közül a másokkal és az Istennel való kapcsolatunkban találjuk meg, abban, hogy miként éljük meg ezeket a kapcsolatokat. Márk 12:30: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és teljes erődből.” Ha teljes szívvel szeretsz, kockázatot vállalsz. Megéri? Mindenképpen. Jézus figyelmeztetett bennünket, életünk legnagyobb hibája az lehet, ha túlzottan a biztosra játszunk. Azt mondta: „… aki meg akarja tartani az életét, az elveszíti…”.

Ha láttad a harmadik Indiana Jones filmet, biztosan emlékszel arra a jelenetre, amikor Indiana Jones egy szikla pereméhez érkezik. El kell döntenie, hogy kijjebb lép-e a szikla szélén túl, pedig addig még nem látja, hogy van-e ott híd. Találó képe ez az igazi hitnek. A hit az, hogy megteszed a lépést, amit Isten kér tőled, akkor is, ha nem látod mi lesz belőle. Nem tudod pontosan, hogy Isten mit hoz ki az egészből, de tudod, hogy arra kér, hitből tedd meg azt a lépést.

Életünk során sokszor lesz olyan, hogy a saját hitünk peremére érkezünk. Amikor nem vagyunk biztosak abban, hogy merrefelé tartunk. Lehet, hogy első alkalommal kell döntened amellett, hogy kapcsolatba lépsz Jézussal. Lehet, hogy egy üzleti döntésben vagy egy kapcsolatban kell megbíznod benne. Mindig érzel némi veszélyt, ha hitből lépsz. Kiben fogsz bízni? Teljes szíveddel bízol az Úrban? Mi lesz, ha mégis tévedsz? Biztos, hogy Isten bíztat arra, hogy megtedd azt a lépést?

Gyakorold a 80-20 szabályt
Ha megteszed Isten akaratának a 80%-át, ami a Bibliából világossá válik számodra, akkor ő majd megmutatja a 20%-ot amit még nem látsz. Más szóval, szeresd a felebarátodat. Tölts időt Isten igéjével. Beszélgess Istennel imában. Tölts időt Isten népe között. Szeresd a családodat. Szeresd a gyermekeidet. Vigyázz arra, hogyan beszélsz másokkal. Légy kedves a kapcsolataidban. Légy türelmes. Tedd meg a 80%-ot, ami egyértelmű és Isten megmutatja neked a többit.
Tehát, vállald a kockázatot. Bízd Istenre mindenedet, amid csak van. Tedd meg, amit Isten az igéjében kért tőled. Aztán, ha Isten arra hív, hogy a hit kockázatát vállald, akkor majd sokkal biztosabb leszel abban, hogy megtedd amit kér tőled.



Bizalom Istenben


"Bízzál az ÚRban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj!" Péld. 3:5


Minden alkalommal, amikor hit ébred bennünk, támaszkodunk valamire. Ha egy székben ülsz, a szék gyártójára hagyatkozol, abban bízva, hogy olyan dolgot alkotott, ami megtart téged. Mikor az autópályán utazol, bíznod kell a téged körülvevő sofőrökben.

Az Istenbe vetett hit a rá való támaszkodást jelenti és az ő megbízhatóságától függ. Az, hogy van hitem, azt jelenti, hogy tisztában vagyok azzal, hogy Isten nagyobb, hatalmasabb és jobb nálam - és nagyon szeret engem.

A Példabeszédek 14:12 azt mondja: "Van út, amely egyenesnek látszik az ember előtt, de végül a halálba vezet". Itt a probléma az önmagunkra való támaszkodással. Sokszor tévedünk. Az emberi megérzés nem mindig megbízható. Valójában azonban pont elég ahhoz, hogy úgy gondoljuk, nekünk van igazunk - még akkor is, ha nincs.

A valódi hit bízik Istenben és útmutatásában. Isten megbízható. Tudja, mire van szükséged, és be akarja tölteni ezeket a szükségeket. Sajnos mi azt gondoljuk, hogy jobban tudjuk. Azt gondoljuk, jobb tervünk van. A saját logikánkat akarjuk használni és olyan úton akarunk a válaszhoz jutni, ami minket jó színben tüntet fel - és nem kockázatos. De Isten azt akarja, hogy növekedjünk, ezért egy másfajta útra visz.

A Szentírásban sokszor kér minket Isten olyan dolgokra, ami a mi logikánk számára értelmetlen. Például ezt mondja a Márk 10:43 "aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen szolgátok". A legtöbb ember számára ez az igevers teljesen értelmetlen; azt gondolnád, hogy a nagy emberek kiszolgáltatják magukat másokkal. Jézus azt mondja, hogy ez pont ellenkező irányban működik - azok a nagy emberek, akik másokat szolgálnak. Abban kell bíznom, amit Isten mond a nagyságról, nem abban, amit én gondolok róla.

Isten azt is mondja, hogy iránta való tiszteletből minden bevételünk első 10 százalékát vissza kell adnunk neki. A mi oldalunkról ez teljesen értelmetlen. De Isten értelmezésére kell hagyatkoznunk, nem a sajátunkra.

Mivel benne bízunk, engedelmeskedünk a szavának - még akkor is, ha az értelmetlennek tűnik számunkra.





A kapcsolatok szakértőjévé válhatsz

"Kedves barátaim, szeressük továbbra is egymást, mert a szeretet Istentől jön. Bárki, aki szeret, Isten gyermeke és ismeri Istent." (1Jn 4,7 NLT fordítás, második kiadás)

A szeretet egy készség, ami megtanulható. Más szavakkal, ez olyan valami, amiben jó lehetsz, és ami azt jelenti, hogy egyre jobb lehetsz, ha gyakorlod a szeretetet.

Lehet azt gonolod, már most is jó vagy benne, de Isten azt akarja, hogy nagyszerű gyakorlója légy a szeretetnek, aki képzett, aki a mestere. A legtöbb ember azonban még mindig nem tanulta meg, hogyan kell szeretni.

Te viszont a kapcsolatok szakértőjévé válhatsz. Nem szeretnél olyan emberré válni, akit úgy ismernek, mint a "különleges szeretet embere"? Amikor az emberek rólad beszélnek, azt mondhatnák: "Őt nem érdekli, hogy ki vagy, sem az, hogy hogyan nézel ki" vagy "Őt nem érdekli, hogy merre voltál vagy mit tettél, sem hogy honnan jöttél."

Az egyetlen módja annak, hogy valaminek a szakértőjévé válj, hogy gyakorlod azt. Újra és újra megteszed. Első alkalommal, amikor megteszed, furcsának fogod érezni, de minél többször csinálod, annál jobb leszel benne.

Ugyanez igaz a szeretetre is. A Biblia azt mondja: "Kedves barátaim, szeressük továbbra is egymást, mert a szeretet Istentől jön. Bárki, aki szeret, Isten gyermeke és ismeri Istent." (1Jn 4:7 NLT fordítás, második kiadás). Gyakoroljuk a szeretetet egymás iránt!

"Gyakoroljátok ezeket a dolgokat: kötelezzétek el magatokat irántuk, hogy a fejlődésetek nyilvánvaló legyen mindenki számára." (1Tim 4,15 HCSB).

Beszéljetek róla:

  • Hogyan változna meg a világ szemlélete az Egyházról, ha minden hívő gyakorolná a szeretetet?
  • Mi lenne az, ami felé el tudnád magad kötelezni, és ami segítene, hogy gyakorold a szeretet kimutatását mások felé?
  • Ki felé a legnehezebb kimutatnod a szereteted? Tölts egy kis időt azzal, hogy imádkozol és kéred Istent, hogy adjon neked bátorságot és az Ő szeretetét, hogy megmutathasd annak az embernek.



Értsd meg, Isten a legjobb számodra


"Fogadjátok el amit Isten tesz értetek, hiszen ez a legjobb dolog, amit ti is tehettek érte." (Róma 12:1. MSG fordítás)

Lelkileg is formál ha gondoskodsz a testedről; imádsággal, dicsőítéssel vagy Biblia tanulmányozással. Isten azt akarja, hogy 2016-ban ebben is sikeres légy.

Pál apostol azt mondja, hogy Isten segítségével "Fogd a mindennapi, egyszerű életedet - az alvásod, étkezésed, munkába meneteled, ahogy jársz-kelsz a világban - és helyezd Isten elé, mint egy felajánlást." (Róma 12:1. MSG fordítás)

Dicsőíted Istent azzal, hogy gondját viseled testednek. Életed eme fontos útjára pedig sosem késő rálépni.

Mielőtt azonban elindulnál az egészségessé válás útján, meg kell értened, hogy ez egy hitbeli lépés. Mint ahogy Péter kilép a hajóból, minden egyes lépés, amivel egészségesebb leszel, növeli az Istenbe vetett bizalmad. Minden egyes lépés segít, hogy a legjobbat várhasd tőle. Ugyanez a vers azt is mondja, hogy "Tegyétek magatokévá, amit Isten tesz értetek, hiszen ez a legjobb dolog, amit ti is tehettek érte."

A Biblia magába foglal három hihetetlenül fontos igazságot az egészséghez vezető útról. Magadévá kell tenned ezeket az igazságokat, mielőtt neki látsz az útnak, mely mindent megváltoztat.

Isten teremtette a tested. A Zsoltárok 139:13. azt mondja: "Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében." A fizikai egészség ugyanúgy szól a gondoskodásról, mint arról, hogy mire használod az erőforrásaidat.

Jézus fizetett a testedért. A Biblia azt mondja: "Nem értitek, hogy a testetek a Szent Lélek temploma, aki bennetek él és akit Istentől kaptatok? Nem a magatokéi vagytok, Istené vagytok, aki nagy árat fizetett értetek. Ezért tisztelnetek kell Istent a testetekkel." (1Korinthus 6:19-20., NLT fordítás, második kiadás) A kereszten Jézus nem csak a lelkedért fizetett, hanem a testedért is. Megtiszteled Istent, amikor gondoskodsz a testedről.

A Szent Lélek a testedben él. Ha keresztény vagy. A Biblia azt mondja, a tested Isten temploma, ahol a Szent Lélek benned él (1Korinthus 3:16.). A jó egészség az egyik módja annak, hogy gondját viseld Isten templomának. Sosem engednéd, hogy a gyülekezeti épület rossz állapotba kerüljön, Isten pedig azt akarja, hogy a testedről is eképpen gondolkodj.

Amikor teljesen magadévá teszed ezeket az igazságokat Isten Igéjéből a testedre vonatkozóan, akkor állsz majd készen a vadonatúj 2016-os testedre. Az, hogy megismerted ezeket az igazságokat a testedről, cselekvésre késztet, hogy hitben tudj járni. Ez azt jelenti, hogy többé nem azért akarsz egészségessé válni, hogy még egy pár évig élhess, hogy beleférj egy bizonyos ruhába ami a szekrényedben lóg vagy hogy még vonzóbbnak látszódj. Azért akarsz egészséges lenni, hogy így is dicsőíthesd Istent.

Ez egy óriási, cselekvésre késztető ok, hogy egészségessé válj 2016-ban!

Beszéljetek róla:

  • A testtel kapcsolatos három igazság közül melyik adta a legnagyobb löketet ahhoz, hogy elindulj az egészségessé válás útján? Miért?
  • Az egészségessé válás hogyan nevelhet lelkileg?
  • Milyen lépést kell ma megtenned azért, hogy egészségesebbé válj?




komment
süti beállítások módosítása