Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hogyan szeresd azt, aki nem szeretetreméltó?-Isten befektetési alapjai örökkévaló eredményeket hoznak-Számít, hogy hogyan mondasz el valamit

2018. július 25. 10:22 - Andre Lowoa





Hogyan szeresd azt, aki nem szeretetreméltó?

„Ha azokat szeretitek, akik szeretnek titeket, mi a jutalmatok? Hiszen a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik.” (Lukács 6:32)

love.jpg

Ha csak időnként, néha szeretsz, ahogy a villanykapcsolót ki- vagy bekapcsolják, akkor nem úgy szeretsz másokat, mint ahogyan Isten szeretné, hogy szeresd őket. Jézus mondta: „Ha azokat szeretitek, akik szeretnek titeket, mi a jutalmatok? Hiszen a bűnösök is szeretik azokat, akik őket szeretik.” (Lukács 6:32)

Neki a következő a nézőpontja: Mindannyian tudjuk szeretni azokat, akik viszont szeretnek minket. A szeretet mesterévé válni, azt jelenti, hogy megtanulod szeretni azokat, akik nem szeretetreméltók – amikor szereted azokat az embereket, akik nem szeretnek téged, szereted azokat az embereket, akik bosszantanak, szereted azokat az embereket, akik hátba szúrnak, akik pletykálnak rólad.

Ez meglehet, hogy lehetetlen feladatnak tűnik, és az is. Ezért van szükségünk Isten szeretetére életünkben, hogy így szeretni tudjunk másokat. „Mi ismerjük és hisszük azt a szeretetet, amellyel Isten van irántunk.” (1János 4:16a)

Amikor felismered, Isten mennyire nagyon szeret téged – extravagáns, ellenállhatatlan, feltétel nélküli szeretettel – ez a szeretet megváltoztatja egész életed irányultságát. Ha nem fogadjuk el Isten irántunk való szeretetét, akkor nehézségeink lesznek akkor is, amikor másokat próbálunk szeretni. Olyan emberek szeretetéről beszélek, akik nem szeretetreméltók, nehéz, bosszantó, nagyon más vagy követelőző emberek.

Addig nem tudod megtenni, míg nem Isten szeretete jön rajtad keresztül. Szükséged van Isten szeretetének ismeretére, mert az tud kiáradni az életedből mások felé.

Beszéljetek róla:

  • Mennyiben kellene a keresztények szeretetének különböznie a világ szemében?
  • Hogyan tudod jobban megérteni, mennyire szeret az Isten téged?
  • Mit jelent az, hogy „elfogadod Isten szeretetét”?



Isten befektetési alapjai örökkévaló eredményeket hoznak

"Legyenek gazdagok a jó cselekedetekben és nagylelkűek azok felé, akik szükségben vannak, mindig legyenek készen másokkal megosztani, amikjük van. Ezzel kincseket gyűjtenek, ami jó alapként szolgál a jövőre nézve, így megtapasztalhatják az igazi életet." (I. Timóteus 6:18-19., NLT fordítás)

A Biblia azt mondja az I. Timóteus 6:18-19-ben: "Legyenek gazdagok a jó cselekedetekben és nagylelkűek azok felé, akik szükségben vannak, mindig legyenek készen másokkal megosztani, amijük van. Ezzel kincseket gyűjtenek, ami jó alapként szolgál a jövőre nézve, így megtapasztalhatják az igazi életet." (NLT fordítás)

Örökre élvezni fogod azt, amit a mennybe fektetsz és minden egyes alkalommal a mennybe fektetsz, amikor jó célra használod a pénzed.

Hogy is teheted ezt meg? Bármelyik pénzügyi tanácsadó elmondhatja neked, hogy ne egy kosárban tartsd az összes tojásod. A pénzed különböző alapokba érdemes fektetni, hogy kiegyensúlyozott legyen a portfólió.

Tudtad, hogy Isten nekünk is adott különböző alapokat, amikbe invesztálhatunk az öröklétre? Ezeket fogjuk most megnézni, hármat ma és kettőt holnap. Ezek az alapok biztosak, nyomon lehet őket követni és védettek. Kockázatmentesek és hatalmas eredményeket hoznak.

  1. Isten Növekedési Alapja. Ebbe bármikor fektethetsz olyan dolgokkal, amik építik a jellemedet. A Példabeszédek 10:16 azt mondja: "Az igaz ember keresete erősíti az életét, a gonosz ember azonban bűnre herdálja el pénzét" (NLT fordítás).
    Szóval hogy is erősítheted az életed a pénzeddel? Használd a spirituális, intellektuális és emocionális növekedésedre. Amikor arra használod a pénzed, hogy fejleszd a képességeidet és a természetedet, az örökkévalóságba invesztálsz.
  2. Isten Kölcsön Alapja. Bármikor amikor arra használod a pénzed, hogy támogasd a közösséget és kapcsolatokat építs más hívőkkel, ebbe az alapba fektetsz. A Római levél 12:13 szerint: "Amikor Isten emberei szükségben vannak, állj készen segíteni rajtuk. Mindig légy buzgó a vendéglátás gyakorlásában" (Niv fordítás).
    Miért akarja Isten, hogy arra használd a pénzed egy részét, hogy kimutasd a szereteted más hívők felé? Ennek három oka van. Először is, ez azt bizonyítja, hogy Isten családjának a része vagy. Másodszor, egységet teremt. Harmadszor pedig, ez bizonyságtétel a hitetlenek számára.
  3. Isten Szolgálat Alapja. Ezzel úgy fektetsz be az örökkévalóságba, hogy a pénzeddel másoknak szolgálsz. Isten azt akarja, hogy arra használd a pénzed egy részét, hogy olyanoknak segíts, akik szükséget szenvednek.
    A Példabeszédek 11:24-ben azt olvassuk, "A nagylelkűek világa egyre nagyobb és nagyobb lesz; a fukar embereké pedig kisebb és kisebb" (The Message fordítás). Más szavakkal, minél többet segítesz másoknak, annál jobban áld majd meg Isten. Hogy miért? Mert Isten adakozó természetű. Ő nagylelkű és azt szeretné, hogy minél inkább hasonlíts rá. Ezt pedig megteheted azzal, ha invesztálsz a jellemedbe, más hívőkbe és szükségben szenvedőkbe.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen dolgokra költesz, amik inkább a jellemed építése ellen vannak? Mely képességeid fejlesztését áldaná meg Isten?
  • Mi motivál arra, hogy nagylelkű légy? Miért akarod, hogy mások is nagylelkűnek lássanak?
  • Miért fontos, hogy megmutasd másoknak is, hogy Isten családjához tartozol és gondoskodsz más hívőkről?




Számít, hogy hogyan mondasz el valamit

„A meggondolatlan szavak olyan mélyen sérthetnek, mint egy kard, de a bölcsen mondott szó gyógyítani tud.” (Példabeszédek 12:18, GNT fordítás)

Miután eldöntötted, hogy szeretetben szembesülni fogsz valakivel és megvizsgáltad, hogy jók-e az indítékaid, tervezd meg, ahogyan elmondod. Ki kell gondolnod, hogy mikor fogod elmondani (olyan alkalom legyen, amikor a másik fél nem fáradt), mit fogsz mondani (a helyes bevezetéssel kezdd, hogy jól fogadják) és hogy hogyan fogod mondani.

Nagy gyakorlatom van abban, hogy valakivel szeretetben kell szembesülnöm. Arra jöttem rá, hogy három dologra kell odafigyelni, hogy eljusson az üzeneted ahhoz, akit szeretsz:

1. Tapintatosan mondd

A Példabeszédek 16:21 ezt írja: „A bölcs, érett személy az értelméről ismerhető meg. Minél kedvesebbek a szavai, annál meggyőzőbb." (GNT fordítás). Sosem lehetsz meggyőző, ha durva vagy. Ha sértően mondod, védekezéssel fogadják. De minél kedvesebbek a szavaid, annál meggyőzőbb leszel.

2. Szeretettel mondd

Pál apostol ezt írja a 2Korinthus 6:13-ban: „Olyan egyszerűen beszélek, ahogy csak tudok, és nagy  szeretettel." (The Message fordítás). Sose használd az igazságot bunkósbotként! Ne vágd fejbe az embereket az igazsággal! Szeretettel mondd el. De honnan tudod, hogy szeretettel mondod? Onnan, hogy amit mondasz, az mások javára és nem a saját javadra van.

3. Gyengéden és kedvesen mondd

A Galáta 6:1-ben ezt olvashatjuk: „Ha valaki a bűn csapdájában van, gyengéden vezesd vissza azt a személyt a helyes útra." (CEV fordítás). Gyengéden és kedvesen beszélni azt jelenti, hogy nem emeled fel a hangodat és alázatos maradsz, amikor beszélsz valakivel. Kezdheted a mondandódat például így: „Lehet, hogy tévedek, de...“ vagy „Természetesen én sem vagyok tökéletes, és nekem is megvannak a magam problémái, de ..." Ne úgy szólalj meg, mint aki fegyelmezni vagy kioktatni akar. Inkább fogalmazd meg gyengéden és kedvesen, hogy időnként mindannyiunknak szükségünk van segítségre, és fejezd ki a szereteted és törődésed a másik felé.

Amikor megtervezed, hogy fogsz szembesülni valakivel szeretetben, emlékezz erre az egyenletre: igazság + tapintat + időzítés = változás.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Gondolj olyan helyzetekre, amikor jól reagáltál a fegyelmezésre vagy a konfrontációra. Mit tettek azok, akik szembesítettek valamivel, hogy hallgattál rájuk és megértetted, amit mondtak?
  • Melyik nehéz számodra: tapintatosnak lenni, szeretettel elmondani valamit, vagy kedvesnek és gyengédnek lenni? Imádkozz és kérd Isten segítségét a számodra nehéz területen.
  • Miért fontos figyelembe venni, hogy mikor szembesülsz valakivel és mondasz el neki valamit?





komment
süti beállítások módosítása