Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A gyógyulás a megbocsátással kezdődik-Amikor nem kapod meg, amit szeretnél-BÖLCSEN HASZNÁLD FEL AZ IDŐDET-Isten velem van!-OLVASD ISTEN IGÉJÉT MINDEN NAP!

2018. július 25. 00:19 - Andre Lowoa

 

A gyógyulás a megbocsátással kezdődik

„… bocsássátok meg, ha valaki ellen valami panaszotok van…” (Márk 11:25)
 

Azokat a bántásokat legnehezebb megbocsátani, amit hozzánk közel állók követtek el. Miért? Mert továbbra is velük kell élnünk minden nap! Fiatal korunkban érzelmeink olyan intenzívek, hogy az akkor ért bántások és sebek egész életünkön át kísérhetnek. A fájdalom még nagyobb, ha saját szülőnk okozta. Talán anyád elutasított, ahelyett, hogy megadta volna a szeretetet, amire szükséged volt, vagy egy alkoholista apa molesztált az éjszakai órákban. Az ilyen szörnyűségek áldozatait évtizedekkel később is emésztheti a keserűség és a harag. Előfordulhat, hogy ez valamilyen módon előtör belőlük, és ezzel éppen azokat az embereket bántják, akiket most legjobban szeretnek, és akikre legnagyobb szükségük van.

Mi a megoldás?

A megbocsátás. Dr. Archibald Hart meghatározása szerint a megbocsátás azt jelenti: „lemondok arról a jogomról, hogy bántsalak azért, mert bántottál.” Sebeid csak akkor kezdenek gyógyulni, ha eljutsz arra az érzelmi érettségre, hogy el tudod engedni azokat, akik vétettek ellened, akár megbánták, és bocsánatot kértek, akár nem. Jézus így beszél erről: „amikor megálltok imádkozni, bocsássátok meg, ha valaki ellen valami panaszotok van, hogy mennyei Atyátok is megbocsássa nektek vétkeiteket” (Máté 11:25).

Van valami, amibe eddig talán nem gondoltál bele: Isten hajlandósága arra, hogy megbocsásson neked, attól függ, hogy te kész vagy-e megbocsátani másoknak. Azt mondod, ha megbocsátasz neki, akkor hagyod, hogy megússza? Nem, ha megbocsátasz, azzal magadat szabadítod fel! Megszabadulsz a fájdalomtól és nehezteléstől, és lehetőséged nyílik Isten áldásaiban járni.

Hagyd a sérelmet és annak elkövetőjét Istenre, ő az egyetlen, aki pontosan tudja, mit tett az illető, és miért tette, amit tett. Ami téged illet: a gyógyulás a megbocsátással kezdődik!

 megbocsátás



Amikor nem kapod meg, amit szeretnél

„Növekedjetek a kegyelemben…” (2Péter 3:18)

Henry Cloud pszichológus sokszor tart nagyvállalatoknak tanácsadást. Időnként ezt a kérdést teszi fel a vállalatvezetőknek: „Tanulmányai és a különböző üzleti képzések és tréningek során részt vett-e valaha olyan tanfolyamon, ahol azt tanították, hogyan kell jól veszíteni?” A vesztés az élet elkerülhetetlen velejárója. Felbecsülhetetlen értékű rálátást nyit jellemünk fejlődésére. Mit teszünk akkor, ha csapatmunkában dolgozunk, és a csoport olyan döntést hoz, amit mi elleneztünk? Hogyan kezeljük azt, ha a megpályázott előléptetést másvalaki kapja meg? Hogyan viselkedünk, ha elutasítják az ötletünket, indítványunkat, ha visszautasítják házassági ajánlatunkat, vagy nem akarnak eljönni velünk randevúra? Az élet veszteséggel jár. De ha nem tudsz könnyedén veszíteni, az pusztító lehet. Egy szervezet elnökének van egy jól kigondolt terve a változásra, de a terv befullad. Senki sem akarja. Az illető azonban makacs, nem fogad el nemet válaszul, így helyette rossz szájízű engedelmességet kap. Az emberek nyíltan nem szegülnek szembe vele, de szabotálják a terveit. Az elnök elveszíti tiszteletüket és lojalitásukat. Nem volt hajlandó elviselni, hogy terveit elveszítse, így elvesztette azt, ami sokkal többet számít. Egy lelkész szeretné, hogy gyülekezete megváltozzon, de módszerét az emberek nem fogadják szívesen. Szeretné, ha olyanok lennének, mint az általa elképzelt ideális gyülekezet, ezért haragos prédikációkkal ostorozza őket, amiért nem követik útmutatását. Megpróbál nyomást gyakorolni a vezetőkre. Fenyeget, panaszkodik, manipulál. Végül a vezetőség megkéri, hogy távozzon. Mivel nem tudott tanulni a veszteségeiből, mindent elveszít. Péter, akit régen makacsnak ismertek, bölcsebbé és érettebbé lett, így azt írja: „Növekedjetek a kegyelemben”. Amikor nem kapod meg azt, amit akarsz – légy nagylelkű, légy kegyelmes!




Samuel és Susanna Wesley (John Wesley szülei) egyszer egy esti imaalkalmon voltak, amikor Susanna nem mondott áment férje imájára, melyet Orániai Vilmosért, Anglia királyáért mondott. Amikor férje megkérdezte tőle, hogy miért nem mondott áment, a feleség ezt azzal indokolta, hogy ő a trónfosztott II. Jakabbal rokonszenvez. Mindez átment az „azt teszed, amit mondok” játszmájába, amit a férj nem nyerhetett meg. Az asszony leírja, mi történt ezután: „Ott nyomban letérdelt, és az isteni bosszúállást hívta magára és valamennyi utódára, ha valaha újra megérintene, vagy egy ágyba feküdne velem, mielőtt Isten és az ő bocsánatát kérném, amiért nem mondtam áment a királyért mondott imájára”. A patthelyzet hat hónapig tartott, és csak akkor tört meg, amikor egy tragikus tűzeset elpusztította otthonuk kétharmadát. Azok az emberek, akik makacsul neheztelnek, akik nem tudják kegyelemmel kezelni a csalódottságot, akiknek hosszú az emlékezetük, akiknek a torkukon akad a „sajnálom, bocsáss meg”, akik duzzognak és sopánkodnak, mindig rosszul végzik. Jól veszíteni olyan művészet, mely megkövetel minden kegyelmet, amit csak össze tudunk szedni. Azt jelenti, hogy elég alázat van bennünk ahhoz, hogy szembe tudjunk nézni a valósággal kifogások nélkül, de annyi önbizalommal, hogy nem engedjük, hogy a vesztés határozza meg identitásunkat, és nem érezzük magunkat kevesebbnek. Azt jelenti, hogy nem keresünk mentségeket, nem hibáztatunk másokat, és nem engedjük át magunkat az önsajnálatnak – de nem is kárhoztatjuk magunkat. Azt jelenti, hogy képesek vagyunk megítélni, hogy mikor kell feladnunk, és mikor kell kitartanunk. Azt jelenti, hogy ki tudjuk mondani: „gratulálok”. Azt jelenti, hogy kiengedjük kezünkből a dolgok kimenetelét, melyeken nem tudunk változtatni, de ragaszkodunk ahhoz, hogy teljes és jó életet akarunk élni, és Isten dicsőségét keressük mindabban, amit teszünk.




Nagylelkűen nyerni nehezebb lehet, mint nagylelkűen veszíteni. Amikor nyerünk, megkísért minket a gőg, a hatalom, az érzéketlenség, a káröröm, és újra meg újra fel akarjuk idézni a sikerünket, mikor mindenki más már halálra unta. A kegyelmes győztesek mindig emlékeznek arra, milyen érzés veszíteni. Őket már rabul ejtette valami, ami nagyobb győzelmeiknél és veszteségeiknél. Abraham Lincolnban megvolt az a bölcsesség, hogy országának javát a saját énje elé helyezze, amikor legnagyobb politikai ellenlábasát, Edwin Stantont nevezte ki a hadügyminisztérium élére. Stanton, aki briliáns jogász volt, nyers és lenéző tudott lenni. Ahogy Frederick Douglass fogalmazott: „Az udvariasság nem tartozott gyengéi közé”. Másrészről Lincoln teljesen tisztában volt saját előnytelen megjelenésével és iskolázatlanságával. (Amikor valaki egy kampány során kétarcúsággal vádolta, Lincoln így felelt: „Ha két arcom lenne, gondolja, hogy pont ezt viselném?”). A vesztes párt távozó főállamügyészeként Stanton lekicsinylően beszélt Lincolnról, „eredeti gorillá”-nak nevezve őt. Hogy Lincoln hogyan bánt Stantonnal, azt láthatjuk a polgárháború történetéből. Megbízott benne, támaszkodott rá, számított rá. Stanton pedig kifogyhatatlan hűséggel és ragaszkodással válaszolt. 1865. április 14-én reggel Abraham Lincoln belehalt az előző este ellene elkövetett merénylet okozta sérülésbe. Azon a reggelen hangzottak el a leghíresebb szavak, melyek egy elnök halálát követték: „Most már az örökkévalósághoz tartozik”. A szónok Edwin Stanton volt. Robert Lincoln, Abraham Lincoln fia elmondta, hogy apja halála után Stanton két héten át minden reggel meglátogatta őt a szobájában, és „látogatásának első tíz percében egy szót sem szólt, csak sírt”. Amikor semmi más nem működik, a kegyelem működni fog!





BÖLCSEN HASZNÁLD FEL AZ IDŐDET

„... kihasználva az alkalmas időt..." (Efezus 5:16)
Ha bölcs vagy, időnként megállsz, és végiggondolod, mivel öltöd az idődet. Charles Swin-doll írja: „Olvastam egy könyvben, aminek a címe az Idő csapdája [The Time Trap] volt, a legnépszerűbb időpocsékolások listáját. Ez segített megcélozni néhány olyan területet, ahol kifejezetten figyelnem kellett a hatékonyságomra. Ki ne hallotta volna már közülünk Charles M. Schwab és Ivy Lee igaz történetét? Schwab a Bethlehem Steel nevű acélvállalat elnöke volt, Lee pedig a tanácsadója, akit szokatlan feladat elé állított: mutassa meg, hogyan juthat több dologra ideje! Schwab beleegyezett, hogy »az ésszerűsig határain belül bármennyit« hajlandó fizetni, ha Lee javaslata működik. Lee később átnyújtott a vállalatvezetőnek egy papírlapot, melyen a következő terv állt: »írja le, mik a legfontosabb feladatok, amiket el kell végeznie holnap! Állítsa teendőit fontossági sorrendbe! Amikor reggel megérkezik, rögtön fogjon hozzá a lista első helyén álló feladathoz, és ne hagyd abba, amíg be nem fejezte! Ellenőrizze újra a fontossági sorrendet, aztán kezdjen hozzá 1 második feladathoz, azután a harmadikhoz! Tegye ezt napi szokásává! Adja tovább a teret a beosztottainak! Próbálja ki, ameddig csak gondolja, majd küldjön csekket akkora összegről, amennyit Ön szerint megért a módszer!« Ez az ötlet a Bethlehem Steel vállalatot öt éven belül a világ legnagyobb acélgyártójává tette. Mennyit fizetett Schwab a tanácsadóinak? Néhány héttel azután, ahogy a feljegyzést megkapta, egy 25 000 dollárról szóló sekket küldött Lee-nek, elis­merve, hogy ez volt a legnagyobb hasznot hozó lecke, am: valaha is tanult. Próbáld ki te magad is! Ha működik, az nagyszerű! De nem kell pénz küldened a tanácsért, csak elkölteném egy másik időbeosztásról szóló könyvre... amit úgysincs időm elolvasni."




Isten velem van!

„Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?” (Róma 8:31)

Ha Isten velünk...

Nem olyan egyszerű ez a kérdés: „Ki lehet ellenünk?” Hiszen könnyen válaszolhatjuk rá: betegségek, infláció, korrupció, kimerültség, sorscsapások és félelmek. Az igazi kérdés az, hogy áll-e ránk a kérdés első fele: „ha Isten velünk van…” Olvassuk el e szavakat lassan, mindegyik részére hangsúlyt téve.

1) Isten veled van. A szüleid talán elfeledkeztek rólad, a tanáraid talán nem foglalkoztak veled, a testvéreid talán szégyellnek, de csupán egy imányi távolságra van tőled a világmindenség teremtője: Isten!

2) Isten veled van. Nem „talán”, nem „volt”, nem „lenne”, hanem van! Isten veled van ma, most, ebben a percben, amikor ezt a mondatot olvasod. Nem kell sorban állnod vagy majd holnap visszajönnöd. Ő veled van. Nem is lehetne közelebb hozzád, mint amilyen közel most, ebben a pillanatban van. Irántad való hűsége nem fog nőni attól, ha jobb leszel, sem csökkenni attól, ha valamit elrontasz. Ő veled van.

3) Isten veled van. Túl fáradt vagy ahhoz, hogy továbbmenj? Ő majd visz. Elcsüggedtél és nincs erőd harcolni? Ő majd harcol érted. Ha a pályáról az oldalvonal felé nézel: Isten ott van, és neked drukkol. Ott látod őt a célszalag túloldalán, minden egyes léptedet megtapsolja. Ha Istennek lenne naptárja, akkor a születésnapod be lenne karikázva benne. Ha lenne autója, a nevedet kiragasztaná rá egy matricán. Ha vannak fák a mennyben, akkor az egyiknek a kérgébe bele van vésve a neved. Sőt, ennél többet is tudunk, neved Isten tenyerébe van felírva: „Íme, tenyerembe véstelek be” (Ézsaiás 49:16). Tehát minden reggel, amikor belenézel a tükörbe, mondd ezt: „Isten velem van!”








OLVASD ISTEN IGÉJÉT MINDEN NAP!

„A hit tehát hallásból van, a hallás pedig a Krisztus beszéde által.” (Róma 10:7)
Ha bölcs vagy, akkor figyelsz, amikor Isten beszél. Ő pedig a Biblián keresztül szól hozzád. A Biblia azért lett minden idők legnagyobb példányszámban eladott könyve, mert Isten Szavát tartalmazza. Körülbelül 56 óra kell ahhoz, hogy a Bibliát elejétől végig kiolvassuk. Ha egy nap negyven részt olvasol el, egy hónap alatt ki tudod olvasni az egész Bibliát. Ha minden nap 9 fejezetet olvasol az Újszövetségből, akkor egy hónap alatt kiolvasod. A lényeg, hogy olvasd módszeresen, olvasd rendszeresen, olvasd várakozással. Amikor a Sátán megkísértette Jézust a pusztában, Jézus a Szentírásból idézett neki. Ezért mondja a zsoltáríró: „Szívembe zártam beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened” (Zsoltárok 119:11). A Példabeszédek könyvében 31 fejezet van. Íme, egy ötlet: mivel a legtöbb hónap is 31 napos, olvass el naponta egy fejezetet a bölcsességnek ebből a tárházából. El tudod képzelni, mennyi mindent tanulnál? Isten Igéje építeni fogja hitedet. „A hit tehát hallásból van, a hallás pedig a Krisztus beszéde által.” A hited akkor növekszik, ha hallod, amit Isten mond, és a hited akkor lesz cselekvő hit, ha megteszed, amit Isten mondott. Ha azért küzdesz, hogy győzelmes keresztyén életet tudj élni, olvasd el figyelmesen ezeket a szavakat: „Hogyan tarthatja tisztán életútját az ifjú? Úgy, hogy megtartja igédet.” (Zsoltárok 119:9). Minden problémára, amivel valaha is szembe kell nézned, ott van a megoldás a Szentírásban. Ha bölcs akarsz lenni, tanulmányozd! Ha hitben erős akarsz lenni, hidd el, amit mond! Ha sikeres akarsz lenni az életben, tedd, amit mond!

komment
süti beállítások módosítása