Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Éljetek békességben - amennyire tőletek telik-Gondosan tervezzél, hogy pénzügyeidet Isten megáldja-Ha konfrontálódsz, csak jó indítékkal tedd

2018. július 24. 10:39 - Andre Lowoa

 

Éljetek békességben - amennyire tőletek telik

 

"Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek mindenkivel békességben” (Róma 12:18)

Van olyan az életedben, aki mindig piszkál, amikor találkoztok? A Biblia nem mondja, hogy ezt hagynod kéne továbbra is így menni. Sőt azt mondja, hogy vannak „fertőző” emberek: "Az ő mérgük olyan, mint a kígyó mérge" (Zsolt 58:4)

Ha van valaki ilyesvalaki az életedben, akkor az lehet, hogy tönkreteszi az emberek felé való hozzáállásodat. Sőt talán a barátságaidat is, vagy akár a házasságodat.

Ezek a „fertőző" emberek az életük problémáiért mindenkit okolnak - beleértve téged is - csak saját magukat nem. Lehet, hogy szívesen vádolnak téged a fájdalmaikért, de tudnod kell, hogy ez nem rólad szól, hanem róluk.

Amikor ezek a kaotikus emberek a közeledbe férkőznek, kezd letisztulni a dolog és lehet, hogy azt gondolod: ”Megőrültem? Tudom, hogy ők őrültek, de én is az vagyok?”

Nem, Te nem vagy őrült. Emlékezz: nem rólad szól.

A Biblia azt mondja: ”Ha lehetséges,amennyire tőletek telik, éljetek mindenkivel békességben” (Róma 12:18) Vegyük észre a két határozószót ebben a versben. Először is, azt mondja, hogy „ha” lehetséges, nem pedig kijelenti, hogy lehetséges. Másodszor azt mondja: ”annyira, amennyire tőletek telik”.

Nem tudom, hogy észrevetted-e, de nem mindig lehetséges békében élni. Vannak emberek, akik bármit is csinálsz, akkor is piszkálni fognak. Az egésznek semmi köze hozzád. Az ő fájdalmaikhoz van köze csupán.

Tudod, hogy mit szeretek a Bibliával kapcsolatban? Mindig az igazságot mondja Istenről, az életről és az emberi viselkedésről. A Biblia rámutat arra, hogy nem mindig lehetséges mindenkivel békességben élni. Vannak emberek, akikkel egyszerűen nem tudsz majd kijönni. Vannak emberek, akik tök mindegy, hogy milyen kedves vagy hozzájuk, mégis bunkók lesznek hozzád.

Isten azt mondja,hogy tudatosítanod kell magadban,hogy ez nem rólad szól. Aztán tovább kell lépned.

Beszéljünk róla:

Mit jelent az, hogy „amennyire tőletek telik”? Hogyan tudod alkalmazni ezt a határozót életed egyik kiemelt konfliktusára?

Ha azzal küzdesz,hogy azt gondolod, hogy muszáj mindenkivel békében élned, még azokkal is, akik megmérgezik az életed, lehet, hogy kéne egy hitbeli lépést tenned afelé, hogy elhidd a Róma 12:18-at. Kérd Isten segítségét.

 


Gondosan tervezzél, hogy pénzügyeidet Isten megáldja

 „A szorgalmasnak a tervei csak hasznot hoznak” (Péld 21:5)

Ahhoz, hogy pénzügyileg biztos alapokon állj, szükség van arra, hogy elkezd leírni, mire mennyit költesz, hogy tudd hova megy el a pénzed. Ezt nevezzük könyvelésnek. Követned kell a pénzügyeidet.

A Példabeszédek 21:5 versében olvassuk: „A szorgalmasnak a tervei csak hasznot hoznak”. Azaz nem lesz hasznod, nem lesz pénzed, ha nem tervezel előre. Senki másra nem tudsz ilyenkor mutatni, csak magadra.

Mondhatod: „Váratlan események miatt”. Mindenki életében következnek be váratlan események. Bárki lehet hirtelen állástalan, vagy lehetnek váratlan kiadásai. Azok tudnak ezekkel a váratlan eseményekkel megbirkózni, akik előre terveztek a nem várt esetekre. Ha ezekre nem készülsz fel, akkor elborítanak, tönkretesznek.

Hónap végén kérdezted-e valaha: „Hova lett a pénzem?” A pénzügyi helyzeted iránti közömbösség és az egyszerű hitelek bajban sodornak. Biztos gyakran hallottad: „Pénz beszél, kutya ugat”. Márpedig a pénz nem beszél. Csak csendben köddé válik, nem mondja meg, hova tűnt. Éppen ezért kell, hogy jó nyilvántartást vezess, lásd mire megy el a pénzed.

A jó nyilvántartáshoz négy dolgot vegyél figyelembe: mennyid van, kinek tartozol, mennyit keresel és mire költöd. Sokféle helyen vezetheted a költségvetésed, válaszd ki melyik a megfelelő számodra. Számítógépen, bankban, könyvelőnél, egy füzetben, mindegy csak vezesd következetesen úgy, hogy értsd is és a javadra váljon.

A Példabeszédek 23:5 verse szerint: „Alig száll rá tekinteted, már nincs meg, mert gyorsan szárnya támad, az ég felé repül, mint a saskeselyű”. A pénz eltűnésének, jó képe ez. Ha nem figyelsz, pénzed úgy elszáll, mint a sas.

Az Egyesült Államok kormánya emlékeztet is azzal, hogy minden egy dollároson van egy sas. Ezzel figyelmeztetve mindenkit, a pénz elszáll, ha nem követed az útját.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mint házastársak mennyit tudtok egymás pénzügyeiről? Miért fontos a pénzügyek közös viselése?
  • Mit kell tenned már ma, hogy jobban kövesd és használd a pénzed?
  • Pénzügyileg hogyan, mire várod Isten áldását? Mennyire vagy őszinte és hűséges irányába a pénzügyeidet illetően?



 

Ha konfrontálódsz, csak jó indítékkal tedd

„Miért foglalkozol  a barátod szemében lévő  szálkával, amikor a tiédben gerenda van? … Először vedd ki a gerendát a saját szemedből, azután majd elég jól fogsz látni ahhoz, hogy foglalkozz a barátod szemében lévő szálkával.” (Máté 7:3,5 – NLT fordítás)

Miközben tanulsz úgy szeretni, ahogyan Jézus szeret, ha tovább akarsz lépni egy magasabb szintre, meg kell tanulnod, hogyan konfrontálódj valakivel olyan területeken, amelyek akadályt jelentenek a kapcsolatotokban. Meg kell tanulnod szembenézni olyan dolgokkal, amelyek halálra rémisztenek, és meg kell tanulnod, hogyan konfrontálódj szeretetben.

Először is ellenőrizd, mi az indítékod. Ha konfrontálódsz valakivel, honnan tudod, hogy azt a helyes okból teszed? Akkor, ha az a másik személy javát szolgálja,  nem a magadét. Viszont ha csak azért akarsz mondani valamit, hogy kiengedd a gőzt, ami benned van, akkor nem szeretetben konfrontálódsz a másik emberrel.

Tudtad, hogy általában azt a gyengeséget kritizáljuk másokban, amit magunkban ki nem állhatunk? Ez általában így van. Ha ismered a gyengeségeidet és nem szereted azokat magadban, akkor azt nagyon nem szereted egy másik emberben. Például ha hajlamos vagy a büszkeségre, akkor egy másodperc alatt felismered másokban is, ha nagy az egójuk. Ha lusta természetű vagy, hamar észreveszed, ha más valaki is lusta. Általában azt bíráljuk másokban, amit nem szeretünk magunkban.

Ezért mondja Jézus: „Miért foglalkozol a barátod szemében lévő szálkával, amikor a tidében gerenda van? … Először vedd ki a gerendát a saját szemedből, azután majd elég jól fogsz látni ahhoz, hogy foglalkozz a barátod szemében lévő szálkával.” (Máté 7:3,5 – NLT fordítás) Mielőtt bárkit is bírálnál szeretetben, bizonyosodj meg arról, hogy te magad nem teszed azt, amit a másikban bírálsz.

Nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy elmondd az igazságot szeretetben. Az viszont fontos, hogy te ne legyél vétkes ugyanabban a bűnben.

Csak akkor vállald fel a konfrontációt valakivel, ha helyes az indítékod. És mi a helyes indíték? A másik embert segíteni, és nem megbántani! Tegyetek mindent szeretetben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy olyan konkrét okra, ami miatt konfrontálódni akarsz valakivel. Látod esetleg ugyanezt a bűnt a saját életedben is? Vagy lehetséges, hogy mások látják ezt a te életedben?
  • Gondolj a legutóbbi esetre, amikor konfrontálódtál  valakivel. Mi volt az indítékod (vagy mi volt a másik ember indítéka)? Milyen hatással volt az indíték a konfrontáció kimenetelére?
  • Jellemzően mit teszel vagy hogyan reagálsz, amikor felismered, hogy bűn van az életedben? Hogyan változik ez a reakciód aközben, hogy egyre közelebb kerülsz Jézushoz?






komment
süti beállítások módosítása