Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Az élet kapcsolatokról, nem gyűjtögetésről szól-Ha vérzel, gyere vissza holnap!-Hagyd, hogy Isten megoldja!-Hogy meg tudd vigasztalni a haldoklót, először győzd le félelmeidet-Hogyan viselkedsz a csalódást okozó emberekkel?-Jézus imádkozik érted

2018. július 17. 10:33 - Andre Lowoa

 

Az élet kapcsolatokról, nem gyűjtögetésről szól

2018_07_24.jpg

„De az én megelégedettségem nem a jólétben van, hanem abban, hogy látlak és tudom, hogy közöttünk minden rendben van. És amikor kinyitom szemeimet a mennyben, teljesen elégedett leszek, mert látni foglak szemtől-szembe.” (Zsoltárok 17:15 TLB ford.)

Az élet nem a tárgyakról vagy a javakról szól. Vagy helyes látással rendelkezel a javakkal kapcsolatban, vagy a javak fognak birtokolni téged. Fontos, hogy megértsd, ezek nem tartanak örökké.

Jézus azt mondja a Lukács 12:15-ben: „Vigyázzatok és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg.”

Soha ne az anyagi javaid alapján ítéld meg, hogy mennyit érsz. Soha ne gondold, hogy az általad birtokolt értékekkel van összefüggésben a te értéked.  Fontos, hogy rájöjj, hogy a legnagyszerűbb dolgok az életben nem tárgyak. Semmit sem hoztál magaddal erre a világra és semmit sem viszel el innen. Az élet nem a javak megszerzéséről vagy a teljesítményről szól. Az élet a kapcsolatokról szól - arról, hogy megtanuljuk szeretni Istent és az embereket.

Akkor nem felejted el, hogy az élet nem tárgyakról szól, ha örök értékekre építed az életed. Tartsd szemed előtt az örökké tartó dolgokat. Minden, amit birtokolsz, csak ideig tartó, tehát ne építsd az életed erre. Csak két dolog fog örökké tartani: Isten Igéje és az emberek.

Választanod kell. A világ azt mondja, hogy szerezz még több mindent, és akkor boldogabb, sikeresebb, fontosabb és értékesebb leszel, illetve nagyobb biztonságban érezheted majd magad. El kell döntened, hogy a bevásárlóközpontok hangjára figyelsz, vagy a Mesterére; a mai kultúra üzenetét szeretnéd hallani, vagy Krisztusét; a világra hallgatsz, vagy az Igére.

Az egyik elégedetlenné tesz az életed hátralévő részében, a másik igazán boldoggá. Mielőtt afelé indulnál, hogy anyagilag független légy, kérdezd meg magadtól: „Mi az elsődleges célja az életemnek? Csak az, hogy minél több mindenem legyen? Mire gondolok vagy miről beszélek a legtöbbet, és minek szánom oda magam? Mi az életem értelme?”

Volt egy híres milliomos nő, aki sok évvel ezelőtt önmaga vetett véget az életének. A temetésén valaki azt mondta: „Én ezt nem értem. Olyan sok mindene volt, amiért élhetett volna.”  Én viszont azt gondoltam: „Sok mindene volt, de semmije sem volt, amiért élhetett volna.”

Lehet, hogy neked is sok mindened van, de van, amiért érdemes élned? Van közösséged Istennel? A világ azt mondja, hogy mindent meg tud adni számodra. De ez nem igaz. És ami még lényegesebb, nincs is szükséged arra, amit a világ ad ahhoz, hogy boldog légy. Az, hogy mennyire vagy boldog, saját döntéseden múlik.

Az elégedettség titka az, hogy a biztonságot és megelégedettséget nem abban találod meg, amid van, hanem abban, akié vagy. Krisztusban találod meg.

A Zsoltárok 17:15 ezt mondja: „De az én megelégedettségem nem a jólétben van, hanem abban, hogy látlak és tudom, hogy közöttünk minden rendben van. És amikor kinyitom szemeim a mennyben, teljesen elégedett leszek, mert látni foglak szemtől-szembe.” ( TLB ford).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen anyagi vagy nem anyagi természetű dolgok megszerzése vált fontossá számodra az Istennel való kapcsolatod megerősítése helyett?
  • Hogyan áldozod fel a kapcsolataidat a siker vagy egy magasabb státusz elérése miatt? Mit kell tenned, hogy elkezdd helyreállítani ezeket a kapcsolatokat?
  • El tudod fogadni azt, hogy „nincs meg mindened”? Miért igen, vagy miért nem?




Ha vérzel, gyere vissza holnap!

A zsinagógai elöljáró azonban megharagudott, hogy szombaton gyógyított Jézus, és így szólt a sokasághoz: "Hat nap van, amelyen munkálkodni kell; azokon jöjjetek gyógyíttatni magatokat, ne pedig szombaton!" (Lk. 13:14)

Képzeld el, hogy épp megérkeztél a szomszédodhoz egy rövid látogatásra, és miközben beszélgettek, a kisfia megbotlik, és beüti a fejét az asztal éles sarkába.

Még mielőtt mozdulni tudnál, a gyermeket elborítja a vér, és miközben rohansz, hogy segíts neki, hallod a fiú anyját, amint mögötted sikítozik: "Jaj, Istenem, tönkrement a szőnyeg!"

Ha a történet igaz lenne, biztos, hogy mérges vagy nagyon dühös lennél, hogy egy anya hogy törődhet jobban a szőnyegével, mint a sérült fiával. Valószínűleg azt is megkérdőjeleznéd, hogy alkalmas-e anyának, és ugyanígy tenne mindenki, aki hallaná a történetet.

Ehhez hasonlóan, Jézusnak is az volt a baja a mérgezett hitű farizeusokkal, hogy jobban érdekelte őket a szőnyeg, mint a sérült gyermek. Nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a szabályoknak, törvényeknek, mint az embereknek, akiket pásztorolniuk és szeretniük kellett volna.

Lukács, az első orvos-misszionárius lefest egy pillanatot a "szabályok urai"-nak az életéből. A helyi vezető megfenyíti Jézust - bizonyos értelemben azért, mert a vérző gyermek segítségére sietett, ahelyett, hogy arra vigyázott volna, hogy a szőnyeg tiszta maradjon.

"Azok, akik véreznek, jöjjenek vissza holnap!" ( a Lk. 13:14 átfogalmazva). El tudsz képzelni hatékonyabb módszert annak megtanítására, hogy a szeretetet nem napi 24 órában kell gyakorolni a hét minden napján? A szabályok urai a szeretetet teljesen alárendelték minden szabálynak és törvénynek.

Beszéljünk róla:

Jézus azt mondta, hogy a legnagyobb parancs az, hogy szeressük az Urat, a mi Istenünket teljes szívünkből, teljes lelkünkből, teljes elménkből. A második legnagyobb parancs pedig az, hogy szeressük felebarátunkat, mint magunkat. "E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták." (Mt. 22:37-40)

Ez azt jelenti, hogy a szeretet kell, hogy legyen az alapja a szabályainknak és törvényeinknek. Mikor mondhatod, hogy a szeretet jelen van a szabályokban? Miről lehet felismerni azt, ha a szabályok foglalják el az első helyet a szeretetet helyett?






Hagyd, hogy Isten megoldja!

 

Nektek nem is kell majd harcolnotok, csak veszteg állnotok és néznetek, hogyan szabadít meg benneteket az ÚR. Ne félj, és ne rettegj, Júda és Jeruzsálem! Holnap vonuljatok ellenük, mert veletek lesz az ÚR! (2 Krón 20,17)

Amit Jósafátnak mond Isten ebben a szakaszban, és amire minket is figyelmeztetni szeretne ma, az a következő: „Ez a csata nem a tiéd, hanem az enyém. Nem neked kell megharcolnod.”

Magyarul ez Isten problémája. Engedd, hogy ő oldja meg.

Tulajdonképpen, ha Isten gyermeke vagy, akkor a problémáid az ő problémái. És ő sokkal jobban tudja megharcolni a csatáidat és megoldani a problémáidat, mint amennyire te valaha is képes leszel rá. A te feladatod annyi, hogy bízz benne, hogy ő ezeket megoldja. Talán azért is van sok olyan fáradt, kiégett és bátortalan keresztény, mert azt gondoljuk: „Minden rajtam múlik.”

Ha egy napon végre felmondasz az Univerzum Vezérigazgatója munkakörödből, rá fogsz jönni, hogy ettől semmi sem hullik darabokra. Nyugodtan pihenhetsz, hittel bízva abban, hogy Isten a segítséged nélkül is boldogul.

Ebben a fejezetben kétszer is szerepel, hogy „Ne félj és ne rettegj”. Amikor szembekerülsz egy látszólag lehetetlen helyzettel, akkor ne félj és ne rettegj. Elveszített Isten valaha egyetlen csatát is? Nem. Ő nem veszít csatákat.

Isten annyit mond Jósafátnak, hogy vonuljon ki és álljon meg. Mit jelent így megállni? Egy nyugodt, magabiztos hozzáállást.

Két ok miatt állhatsz meg szilárdan:

- Isten jelleme miatt: Ő hűséges. Nem azért hoz el minket idáig, hogy aztán cserben hagyjon. Nem fog kiküldeni egy faágra, hogy aztán levágja az ágat. Higgy Isten természetében és jellemében!
- Az Ő Igéjébe vetett bizalom miatt: Isten Igéje hűséges. Bízhatsz az ígéretekben, amiket a Bibliában találsz.




Hogy meg tudd vigasztalni a haldoklót, először győzd le félelmeidet

"Senki sem élhet örökké, mindenki meg fog halni. Senki sem menekülhet a sír hatalma elől." (Zsolt 89,48 NLT fordítás)
Mielőtt segíteni tudnál valakin, akinek szembe kell néznie a halállal, foglalkoznod kell saját életed félelmeivel.
A halál felfedi a bennünk rejtőzködő félelmeket. Amikor úgy érezzük, hogy lelepleződtünk, általában el akarunk bújni. Azóta van ez így, mióta Ádám és Éva elbújtak Isten elől mezítelenségük miatt.
Milyen félelmeid vannak a haldokló emberekkel kapcsolatban?
Talán attól félsz, hogy rossz dolgot mondasz. Félsz, hogy csak rontasz a helyzeten. Félsz, hogy valamit eltolsz. És ennek eredményeképpen, inkább nem teszel semmit.
Meg sem tudom számolni, hogy hány embert láttam utolsót lélegeztüket venni. Végignéztem sok-sok ember halálát. Hadd nyugtassalak meg. Szinte lehetetlen elrontani bármit is! Már tudják, hogy haldokolnak. Az, hogy egyszerűen mellettük vagy, sokat számít.
A Lifetime TV csatorna filmjeivel ellentétben egy ember halálakor nagyon kevés filmszerű pillanat van. Az emberek nem ülnek fel az ágyukban és mondják: "Szeretlek!" és aztán meghalnak. Nem így történik. Alig akad teátrális mozdulat vagy feltűnő gesztus.
A halál meglehetősen mindennapi. Nincs semmi kísérteties benne. Nem ijesztő. Nem hátborzongató. Az ember egyszerűen abbahagyja a lélegzést. Az egyik pillanatban itt van, a következőben nem.
A Bibliában ezt olvassuk: "Senki sem élhet örökké, mindenki meg fog halni. Senki nem menekülhet a sír hatalma elől." (Zsolt 89,48 NLT fordítás) A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk valakivel szemben, aki haldoklik, ha nem vagyunk ott, mert félünk. Ha egyszer szembenézel a halállal kapcsolatos félelmeiddel, segíteni tudsz majd egy barátnak, hogy szembenézzen saját félelmeivel, ha eljön az ideje.
Beszéljetek róla
  • Milyen félelmeid vannak azzal kapcsolatban, hogy tanúja vagy a halálnak? Szerinted honnan erednek félelmeid?
  • Mit gondolsz, miért nehéz az embereknek a halálról beszélniük?
  • Mit mond a halálról Jézus Krisztus halála és feltámadása?





Hogyan viselkedsz a csalódást okozó emberekkel?

„Testvéreim, ha valaki közületek valamit rosszul tesz, ti, akik szellemi emberek vagytok, menjetek oda hozzá, és gyengéden segítsétek őt, hogy helyrehozhassa. De vigyázzatok, mert a bűn titeket is megkísérthet." (Galata 6,1 NCV fordítás)

Bárkivel is találkozol életed során, valamiben csalódást fog okozni. Hogy miért? Mert senki nem tökéletes.

Szóval hogy reagálsz a csalódást okozókra? Mi a szeretet válasza, ha az emberek csalódást okoznak?

A Biblia a Galata 6,1-ben azt mondja "Testvéreim, ha valaki közületek valamit rosszul tesz, ti, akik szellemi emberek vagytok, menjetek oda hozzá, és gyengéden segítsétek őt, hogy helyrehozhassa. De vigyázzatok, mert a bűn titeket is megkísérthet." (NCV fordítás)

A szeretetteljes válasz a csalódást okozókra a gyengédség, nem pedig az ítélkezés.

Hogyan folytathatsz le kemény beszélgetéseket gyengéden? Hogyan konfrontálódsz a szeretteiddel, amikor látod, hogy valami olyasmit tesznek, amit nem kellene? A Biblia azt tanítja, hogy gyengéden és tiszteletteljesen bánjunk egymással, ne legyünk durvák, kíméletlenek és utálatosak.

Itt egy rövid egyenlet, hogy könnyen megjegyezhesd: Az igazság  + Durvaság = Helytelen.

Nem számít, hogy igazad van. Ha durva vagy, senkit nem érdekel, mit akarsz mondani. Egyszerűen felhúzzák a védőpajzsot! Gyengédnek és szeretetteljesnek kell lenned, ha meg akarod értetni magad valakivel, aki csalódást okozott neked.

A Példabeszédek 15,4-ben az áll: "A kedves szavak az élet fája, de a hamis nyelv összetöri a lelket" (NLT fordítás, második kiadás)

Mindig eldönthetjük, hogyan beszélünk valakivel - és ez különösen igaz a gyerekeinkre. Tudod, milyen mélyen megsebezhetnek egy gyereket a szavak? Évekig tartó sebet okozhatnak. A Biblia szerint a kedves szavak viszont segítséget nyújtanak és gyógyulást hoznak. Ha a gyerekeid valamit elrontanak, ne kapj a lehetőségen, hogy elmondhasd, milyennek is látod őket abban a pillanatban. Adj nekik perspektívát, hogy milyenné válhatnak a dolgok! Szavaid legyenek az élet, az egészség és a remény szavai, ne pedig a kíméletlen ítélkezésé! Légy gyengéd!

Ugyanez igaz a házasságra is. Hány házassági konfliktust elkerülhetnénk, ha vennénk egy levegőt, és gyengéd, kedves szavakat használnánk, nem pedig gonoszakat és kíméletleneket! Meg kell tanulnunk, hogyan legyünk nagyvonalúak egymással, hogyan beszéljünk és reagáljunk le dolgokat gyengéden és kedvesen.

Beszéljetek róla:

  • Találj ki egy módszert, ami segít abban, hogy gondolkozni tudj, mielőtt beszélsz, hogy kedvesen és ne ítélkezően szólalj meg!
  • Hogyan fejleszthető a kedves lelkület?
  • Mit jelent az, hogy perspektívát adsz a gyermekeidnek, megmutatva, hogy milyenné válhatnak a dolgok? Hogyan gyakorolhatod ezt a személyes életedben?



Jézus imádkozik érted


„Ki ítélne kárhozatra? Senki. A meghalt, sőt feltámadt Jézus Krisztus, az Isten jobbján van, és esedezik is értünk.” (Róma 8,34 NIV fordítás)

viharlampa.jpg

Isten mindenről tud, ami történni fog. Ő mindentudó, aki egyszerre ismeri a múltat, a jelent és a jövőt. Ő már azt is tudja, mi vár rád ma délután. Tudja, mi fog történni az életedben a jövő héten, a jövő hónapban, a következő évben és hátralévő napjaidban. Mindez azt is jelenti, hogy imádkozni is tud az előtted álló eseményekkel kapcsolatban, még mielőtt azok megtörténnének veled. 

Álljunk meg egy pillanatra! Hogy Isten imádkozik? Vagyis magában beszél? 

Te is állandóan magadban beszélsz. Amikor Isten magában beszél, az imádság. Apaként gyakran beszélek magamban a gyermekeimről, és Isten is magában egyfolytában rólad beszél.   

A kereszthalálát megelőző éjszakát Jézus a tanítványaival töltötte. Péter itt kérkedve mondta: „Uram, én meghalnék érted!” Jézus szerette Pétert, de tudta róla, hogy sokszor elragadja a hév. Annak is tudatában volt, hogy mielőtt a Nap felkel, Péter háromszor fogja megtagadni őt. Jézus így fogalmazott a Lukács 22,32-ben: „Imádkoztam, hogy ne veszítsd el a hited! Segítsd testvéreidet, hogy erősebbek legyenek, amikor megtérsz hozzám.” (NCV fordítás). Jézus már azelőtt imájába foglalta Pétert, hogy az keresztülment volna a rá leselkedő viharon. 

Jézus imádság formájában már átsegített téged mindazokon a történéseken, amelyek az idei évben még előtted állnak. Valójában Jézus e pillanatban is a Mennyországban van, és gyermekeiért fohászkodik. Közbenjár érted, azaz Istennel beszél az érdekedben. 

A Róma 8,34 szerint: „Ki ítélne kárhozatra? Senki. A meghalt, sőt feltámadt Jézus Krisztus, az Isten jobbján van, és esedezik is értünk.” (Róma 8,34 NIV fordítás). Ezt teszi Jézus. Fohászkodik érted, hogy átsegítsen a viharaidon. 

Nagyszerű dolog, ha létezik olyan ember, aki imádkozik érted. Én örülök, ha imádkozol értem! Az igazság az, hogy érzékelem is. Ha viszont nem imádkoznak értem az emberek, nyomban megérzem a különbséget. Az egy dolog, hogy van aki imádkozzon érted, de mennyire vágyódsz rá, hogy Isten Fia személyesen foglaljon imáiba? 

A Biblia megerősít: nem számít, min mész keresztül ma, a jövő héten vagy jövőre, Jézus imádkozik érted. Ő a te oldaladon áll. Ha hittel elfogadtad őt Megváltódnak, közben fog járni érted. 

Beszéljünk róla: 

  • Jézus mely jellemvonásai egyértelműek, ha arra a bizonyságra gondolsz, hogy ő imádkozik érted?
  • Mennyiben változik a szemléleted, ill. hozzáállásod, ha számolsz azzal, hogy Jézus fohászkodik érted?
  • Milyen viharon mész most éppen keresztül? Kérd Istent, hogy segítsen elhinned, hogy Jézus imádságban már túljuttatott rajta.




komment
süti beállítások módosítása