Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hogy imádkozzunk hatékonyan?-Isten ajándéka a jelenben-Költségvetés készítése: tudd, hogyan állsz anyagilag

2018. július 16. 10:21 - Andre Lowoa



 



Hogy imádkozzunk hatékonyan?

 

Ha pontos választ akarsz, akkor pontosítanod kell a kérésed. Ha az imád általános kérésekből áll, honnan fogod tudni, hogy kaptál-e rájuk válazt?

"Emlékezz vissza arra az ígéretre, amelyet kijelentettél szolgádnak, Mózesnek: Ha ti hűtlenek lesztek, én elszélesztelek benneteket a népek közé." Neh. 1:8

Itt van 4 titok a megválaszolt imáról Nehémiás életéből:

1. Formáld a kérésed Isten jelleméhez!

Imádkozz úgy, hogy tudod, hogy Isten válaszolni fog: "Elvárom, hogy válaszolj erre az imára azért, aki vagy. Te egy hű Isten vagy. Te egy nagy Isten vagy. Te egy szerető Isten vagy. Te egy csodálatos Isten vagy. Te meg tudod oldani ezt a problémát, Istenem!"


2. Valld meg a bűnöket, amiknek tudatában vagy!

Miután Nehémiás megalapozza az imáját arra, hogy ki Isten; megvallja a bűneit. Azt mondja: "Vétkeztünk". Azt mondja: "Megvallom...én is...az én atyám háza népe is...nagy gonoszságot követtünk el ellened...nem engedelmeskedtünk." Nem Nehémiás hibája volt, hogy Izrael fogságba került. Még meg sem született, mikor ez történt, hanem már a fogságba született. Mégis magát is belevonja a népe bűneibe. Azt mondja: "A bűn részese voltam."


3. Követeld Isten ígéreteit!

Nehémiás így imádkozik az Úrhoz: "Emlékezz vissza arrra az ígéretre, amelyet kijelentettél szolgádnak, Mózesnek." El tudod képzelni, hogy azt mondod Istennek: "Emlékezz!"? Nehémiás emlékezteti Istent egy ígéretére, amit Izrael népének tett. Valójában így imádkozik: "Istenem, te figyelmeztetted Mózest, hogy, ha hűtlenek leszünk, elveszítjük Izrael földjét. De megígérted, hogy, ha megbánjuk bűneinket, akkor visszaadod nekünk."
Kell Istent emlékeztetni? Nem. Elfelejti, amit ígért? Nem. Akkor miért emlékeztetjük? Mert ez nekünk segít emlékezni, mit ígért Isten.


4. Pontosítsd, hogy mit kérsz!

Ha pontos választ akarsz, akkor pontosítanod kell a kérésed. Ha az imád általános kérésekből áll, honnan fogod tudni, hogy kaptál-e rájuk választ?




Isten ajándéka a jelenben

"Isten ha nekünk vagyont és kincset ad, és engedi, hogy kivegyük részünket belőle, hálásnak kell lennünk és gyönyörűséget találni fáradságunk gyümölcsében. Ez Isten ajándéka." (Prédikátor 5:19, szabad fordítás)

 

A Szentírás azt mondja az 1 Timóteus 6:17-ben, hogy Isten "gazdagon ellát minket mindennel a mi örömünkre" (szabad fordítás). Ilyen Istennek szolgálunk. A mi örömünkre adta a világot! De van egy kis gond: annyira el vagyunk foglalva azzal, hogy többet birtokoljunk, hogy nem élvezzük, amink van. 

Egyik kedvenc időtöltésem az, hogy az udvarunk lejtőjéről nézem a napkeltét. Majd' 20 éve kitettem egy olcsó strandszéket, ami már kifakult és imitt-amott törött is, és ebben a régi székben szeretek ücsörögni és nézni a napot, ahogy feljön. Nagy örömömre szolgál!

Több örömömet lelném a napkeltében, ha egy gyémánttal díszített luxus-székben ülnék a lestrapált, régi helyett? Nem. Nem növelné cseppet sem az örömömet. Valójában van egy nagy előnye annak, hogy nincs gyémánttal díszített székem: az, hogy senki nem lopja el!

Kérdezd csak meg magadtól: "Mit nem élvezek most?" Legtöbbünk beleáll abba, amit "amikor-akkor" gondolkodásnak hívok: "Amikor ez történik, akkor boldog leszek."

"Amikor járok majd egy fiúval, akkor boldog leszek." "Amikor férjhez megyek, akkor boldog leszek ." "Amikor gyerekeim születnek, akkor boldog leszek." "Amikor a gyerekek iskolába mennek, akkor boldog leszek." "Amikor újraházasodom, akkor boldog leszek."

Mindenki annyira boldog, amennyire az akar lenni. A boldogság döntés kérdése. Ha most nem vagy boldog, később sem leszel az. Elvihetnélek a világ legnyomorúságosabb helyeire, és tudnék mutatni két egymás mellett lakó embert, akik közül az egyik boldogtalan, a másik boldog. Miért? Mert a boldogságnak semmi köze a körülményekhez. A hozzáállásunktól függ. Ha nem vagy boldog és elégedett azzal, amid van, akkor garantálom, hogy többel sem leszel boldog. Mert mindig valamivel többre fogsz vágyni.

A boldogság döntés. Dönts úgy, hogy élvezed, amit Isten a jelenben ad neked, hogy élvezd!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mivel áldott meg Isten, amit nem élvezel teljes egészében?
  • Mire vársz még, hogy boldog légy?
  • Ha a boldogság döntés kérdése, akkor miért döntenek emberek úgy, hogy boldogtalanok lesznek?




Költségvetés készítése: tudd, hogyan állsz anyagilag

„A bölcsen megtervezett vállalkozás a józan ész miatt lesz erős, és busásan jövedelmez, ha lépést tart a tényekkel.” (Példabeszédek 24:3, LB fordítás)
Az egyik legfontosabb lépés az anyagi szabadság felé az, ha készítesz egy listát arról, amid van, amivel tartozol és mindarról, amit megkerestél. Ezt hívják naprakész kimutatásnak. Ez a könyvelés alapja.
A Bibliában azt olvassuk, hogy a „Bölcsesség építi a házat, és az értelem szilárdítja meg.” (Példabeszédek 24:3, NIV fordítás). Akkor tudsz bölcsen bánni a pénzeddel, ha tudod, hogy hol van, hova megy, és honnan jön.
Az emberek azt mondják, hogy a pénz beszél. Pedig ez nem így van! A pénz csak szép csendben elsétál. Ha a hónap végére érve azt a kérdést teszed fel magadnak, hogy „hová tűnt a pénzem”, akkor ez azt jelenti, hogy nem férsz bele a költségvetésedbe. Ha van egy megtervezett költségvetésed, akkor te mondod meg a pénzednek, hogy hova szeretnéd, hogy menjen, nem pedig azon tűnődsz, hogy vajon hova tűnt. A költségvetés nem más, mint egyszerűen megtervezett költekezés.
Miért annyira fontos a naprakész kimutatás, valamint annak ismerete, hogy mivel tartozol, mennyit keresel, és mennyid van? Azért, mert a tudatlanság és a könnyelmű hitelfelvétel együttesen egyenlő a katasztrófával. Ez egy katasztrófa!
Ha bemész egy üzletbe, ne vidd magaddal a hitelkártyádat. Ha nem tudod, hogy megengedheted-e magadnak azt az adott dolgot, vagy nem, akkor máris bajban vagy. Butaság a tények ismerete nélkül dönteni. Nem bölcs lépés megvenni valamit, ha nem is tudod, hogy ki tudod-e fizetni. Az egyetlen módja annak, hogy tudd, hogyan állsz anyagilag az, ha kimutatásaid naprakészek és kiadásaidat megtervezed.
A Példabeszédek 24:3 egy másik fordításban így szól: „A bölcsen megtervezett vállalkozás a józan ész miatt lesz erős, és busásan jövedelmez, ha lépést tart a tényekkel.” (LB fordítás). Készítsd el a listád, légy tudatában az anyagi helyzetednek és élj ezeknek megfelelően! 
Beszéljetek róla
  • Mi akadályoz meg abban, hogy őszintén tekints a pénzügyeidre? Mire van szükséged ahhoz, hogy ezt megtehetsd?
  • Életed mely területein esik a legnehezebben számodra az, hogy megzabolázd a kiadásaidat?
  • Mit gondolsz, Isten hogy szeretné, hogy rangsorold a kiadásaidat?









komment
süti beállítások módosítása