Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Szőce

2017. augusztus 08. 18:27 - Andre Lowoa

Szőce 415 lakosú község a 86-os főközlekedési út és a 22-es/Körmend-Zalalövő/ vasútvonal mentén Zalalövőtől északra, 11 kilométerre fekszik. A település első okleveles említése 1286-ból származik. A helység neve szláv eredetű: selce, azaz kis falu. A tájegység legkeletibb települése. A falut érintette az a középkori hadi és kereskedelmi út, az itteni nevén “Kera ut” melyen IV. Béla - a monda szerint - a tatárok elől a dalmát tengerpartra menekült.
A község legértékesebb épülete az Árpádkori Szent András templom, melynek védőszentje Szent András apostol. A falu természeti kincse a fokozottan védett láprét.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/

Szent András apostol-templom


A templom a XIII. században épült. gótikus stílusban román elemekkel. A XV. században a hajót kibővítették és új szentély épült. A XVII. században átalakítooták késő barokk stílusban.

Védőszentje Szent András. Két építészeti stílus jegyei találhatók az épületen. A megközelítően négyzet alakú templomhajó román kori falain látható három félköríves záródású résablak, kettő a nyugati homlokzaton, egy a délin. A gótikát a nyocszög három oldalával záródó szentély képviseli. Ablakai kőbélletesek, mérművesek. A szentélyhez illesztett támpilléreket szintén az utóbbiakkal együtt emelték.

komment
süti beállítások módosítása