Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Táplánszentkereszt

2017. július 19. 07:00 - Andre Lowoa

Táplánszentkereszt 2345 lakosú község a 87-es főközlekedési út mentén Szombathelytől 6 kilométerre, délkeletre fekszik. A Gyöngyös mentén elhelyezkedő település Táplánfa részének első okleveles említése 1447-ből származik. A múltban hét külön faluból jött létre: Táplánfa, Szentkereszt, Szentlőrinc, Bakófa, Tiborcszeg, Péteri, Borotszeg. Közülük kettő templomának titulusáról kapta nevét. A szentkereszti templom románkori eredetű. Több kastélyépület található a településen. A feudális korban kisnemesek lakták.

http://nyd.bloglog.hu/page/6/

 

 

Szent Lőrinc-templom


A Szent Lőrinc vértanú tiszteletére emelt templom - amelynek patrónusa a középkori falu "névadója" - Salamon nevű plébánosát egy 1298-ból származó oklevél említi. Az 1697-es egyházlátogatási jegyzőkönyv erős, régi, de rossz állapotban lévő épületként mutatta be, ekkor plébánosa sem volt. Leányegyházai közé tartozott Szentkereszt templomával, valamint Táplánfa, Timafa, Bakófa, Tiborcszeg, Péteri, Kiskajd és Borotszeg (Borocszeg). A XVIII. század közepén a Nagy, a Márffy, a Polányi és a Svastits család rendelkezett kriptával a templomban. 1733-ban felújították, de 1875-ben újat építettek helyette, a régi építmény egyes elemeit a szentkereszti templom átépítésénél felhasználták.



Szentkereszti Szent Kereszt felmagasztalása-kápolna

 

A XIII-XIV. században a szentlőrincnek és a szentkeresztinek is önálló plébánosa volt.

A mai Táncsics utcában, Szentkereszten áll a Szent Kereszt felmagasztalásának tiszteletére valószínűleg a XIII. század első negyedében, részben római kori alapanyagokból emelt egyhajós, íves, boltozott szentélyű templom, amelynek - és Péteri falu nevének - első írásos említése 1334-re tehető: "... terre Pedur vocate iuxta possessionariam porcionem ecclesie Sancte Crucis de eadem Pydur..." Az 1988. évi régészeti feltárásnak és felújításnak köszönhetően a mai épületen szembeszökők a román kori stílusjegyek, az északi oldalon a lizénák, a déli oldalon pedig a bélletes kapu. A templomot 1741-ben renoválták, 1888 és 1896 között a középkori részleteket felhasználva átépítették, ekkor nyerte el mai formáját. 1942-ben Steffek Albin festette ki a templomot.



komment
süti beállítások módosítása