Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Meggyeskovácsi

2017. július 19. 06:18 - Andre Lowoa

Meggyeskovácsi 718 lakosú Rába-parti község, Sárvártól 13 kilométerre, délnyugatra fekszik. A mai község helyén a középkorban legalább öt falu volt. Ezek közül Csomaháza már csak majorként élte meg a XX. századot. Egyházszeg is már a XIX. században beolvadt Rábakovácsiba. A Balozsaj és Meggyes nevű falurészek is ekkoriban egyesültek. Határában római-kori kincslelet került elő. A településrészek első okleveles említése 1238-ból származik, de nyilvánvalóan honfoglalás-kori előzményekre mennek vissza.
Legértékesebb műemléke az egykori Egyházszegen található Szent Kozma és Damján titulusú, Árpád-kori eredetű templom. Középkori eredetű római katolikus templomában barokk szobrok és Than Mór oltárképe látható.
Az egykori Rábakovácsi területén található a nagymúltú Batthyány-Arz kastély. Barokk formájában a Batthyány család építkezése, a XIX. században az Arz grófok építtették át.
Érdekes látnivaló az egykori Balozsaj területén látható klasszicista harangtorony.
A Rákóczi utca 11. szám alatti épület védett népi műemlék.
Szépen helyreállították a falutól távolabb, a János-majorban elhelyezkedő egykori Bejczy-kastélyt.

http://nyd.bloglog.hu/page/6/

 

Szent Kozma és Damján-templom


A templom a XIII. században épült román stlílusban, a XVIII. században barokk stílusban átépítették.





komment
süti beállítások módosítása