Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Csempeszkopács

2017. július 19. 07:03 - Andre Lowoa

Csempeszkopács 307 lakosú község a 87-es főközlekedési út mentén, Szombathelytől 16 kilométerre, délkeletre fekszik. A helység a XIX. század közepéig két különálló település volt: Csempeszháza és Kopács.
Jelentős emléke a XIII. században épült román stílusú római katolikus templom. Építéséhez felhasználták a helyszínen talált nagyméretű római téglákat is. A nyugati homlokzat előtt áll a kétemeletes, ikerablakos, négyzetes torony. A déli oldal fő dísze a timpanonnal záródó bélletes kapu. A kapu külső keretezését kétsoros levéldíszben végződő fogazat adja. A kétsoros fogazás a kapu feletti ívben is folytatódik. A kapu feletti félköríves záródású részben elhelyezett dombormű a kelet felé forduló Agnud Dei két, saját farkába harapó sárkány között. A hajót diadalív választja el a szentélytől. A szentély negyedgömb boltozatán a Hit, Remény, Szeretet allegorikus ábrázolását láthatjuk, s a XVI_XVII. században készültek. A karzat északi falán helyezték el Dorfmeister István Szentháromság című képét, melynek kerete iparművészeti remekmű.

http://nyd.bloglog.hu/page/6/

 

Szent Mihály-templom

 
A templom a XIII. század első felében épülhetett, mesterséges dombon, vizesárokkal körülvéve. A templom plébániai székhelyként működött. A mai formáját -a déli oldalra áthelyezett bélletes kapuval, megépített harangtornyával- a XIII. században nyerte el.
A szentély apostolokat ábrázoló sorozata a XIII. századból származik, a hajó északi falára Dorffmeister István festett Szentháromságot, az allegorikus, népies falképek 1658-ban készültek.





komment
süti beállítások módosítása