Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gyöngyösfalu

2017. július 18. 09:47 - Andre Lowoa

Gyöngyösfalu 1076 lakosú község a 87-es főközlekedési út és a 18-as/Kőszeg-Szombathely/ vasútvonal mentén, Szombathelytől 10 kilométerre, északnyugatra fekszik. A Gyöngyös mentén elhelyezkedő település Pöse részének első okleveles említése 1221-ből ismert. Kispöse, Nagypöse, Ludad és Seregélyháza egyesítésével keletkezett. Kispösét és Seregélyházát a feudális korban kisnemesek lakták. Határában nagy kiterjedésű szőlőhegyek találhatók.
Pöse templomának titulusa: Szent Márton, 1905-ben épült neoromán stílusban. Ludad falurész eklektikus stílusú templomának titulusa: Szentháromság.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Ludadi Szentháromság-templom


A ludadi falurész templomát 1868-ban építették.


Pösei Szent Márton-templom

 

A mai Gyöngyösfalu település egyik falurésze, Pöse már a középkor során is ismert volt. Első okleveles említéséről az 1263. évből tudunk. Plébániája 1507-ben gondozta a területén élő híveket. A hitújítás korában evangélikus lelkészek működtek a faluban.

Az 1674-ben végzett egyházlátogatás leírta a Szent Mihály tiszteletére emelt templomot, amelynek ekkor nem volt plébánosa. Az 1698-ban történt visitatio is a Szent Mihályról elnevezett templomot említi meg. Az évszázadok során rossz állapotba került épületet 1745-ben restaurálták. Valószínűleg ekkor kapott új titulust is. Az újabb egyházlátogatási jegyzőkönyv 1756-ban már Szent Márton tiszteletére emelt templomról szól, amelyet megrongált állapota miatt 1904-ben lebontottak. (A Szent Márton útjai vándorkönyv már a középkorban is Szent Márton tiszteletére épített templomként titulálja.) A kegyúr, Esterházy Miklós az 1904-1905. évben új templomot emeltetett a régi helyett.

komment
süti beállítások módosítása