Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gencsapáti

2017. július 18. 09:45 - Andre Lowoa

Gencsapáti 2717 lakosú község a 18-as/Kőszeg-Szombathely/ vasútvonal mentén, Szombathelytől 4 kilométerre, északra fekszik. A Gyöngyös mentén elhelyezkedő település Nagygencs és Gyöngyösapáti egyesítésével jött létre. Gencs első okleveles említése 1288-ból származik, Apátit 1328-ban említik először.
Nagygencs templomának titulusa: Szent Jakab apostol, Gyöngyösapátié pedig Szent István király.
Legjelentősebb látnivalója az egykori Széchenyi kastély, melyben jelenleg gyermekotthon működik. Kastélyparkja védett.
Határában található a szentkúti búcsújáró hely.

http://nyd.bloglog.hu/page/6/


Szent Jakab-templom

 

A gótikus eredetű plébániatemplomot 1880-ban három hajóssá bővítették eklektikus stílusban. A templom védőszentje Szent Jakab apostol. A főhajónál keskenyebb szentélye a nyolcszög három oldalával zárul, élein kétlépcsős, gótikus támpillérek állnak. Tornya nyugati homlokzatból kilépő. Bejárata csigába nyíló lizénával alátámasztott, tört szemöldökpárkánnyal és szemöldökdísszel keretezett, felette keretezett felirat. A nyugati homlokzat oromzatos. Az oldalhajókhoz egy-egy ajtó vezet, ezek sávozottan erezettek, szemöldökdísszel és timpanonnal lezártak, felettük romantikus medalion dísz. A sarkokon és az oldalhajókon falsávval tagolt a homlokzat. A szabályosan elhelyezett ablakok félkörzáródásúak, keretük romantikus részletképzésű. A mellékhajókban lévő oltárok (D: Erzsébet oltár, É: Mária oltár) provinciális barokk alkotások.

A templombelső freskóit Steffek Albin festette 1937-be . Külső tatarozásra 1963-ban és 1974-ben került sor. Utóbbi alkalommal a falszövet tüzetesebb vizsgálatakor a gótikus templom néhány töredéke alapján bizonyossá vált, hogy a szentély kétharmad részének falazata ősi, egy-két helyen mállott profilú gótikus kő is látható volt. Ma a külső talajszint a középkorinál lényegesen magasabb. A templomot 2001-ben restaurálták, így ma újra régi szépségében látható.

A templom előtti téren áll az 1920-ban emelt világháborús hősi emlékmű, amely Vas megyében elsőként adózott az elesett hősöknek.

 

Gyöngyösapáti Szent István király-templom


A századfordulótól 1937-ig Németgencs (anyaegyház), valamint a szomszédos Perenye és Apáti (fíliák) egyház-szervezetileg egy egységet alkottak.

A hajdani Gyöngyösapátit 1328-ban említi egy jelentés, melyet a vasvári káptalan készített Károly Róbert részére. E jelentés szerint a Vas vármegyei Apaty birtok egy bizonyos Rempe fia Salamon fia Mihály birtokában volt.
Kör alakú nyilvános kápolnája 1756-ban épült, ezt  1815-ben lebontották, helyére kőkeresztet állítottak fel. Új temploma 1903-ban készült el.




Fájdalmas Szűz-kápolna (Szentkút-kápolna)

 

A falu nyugati határában áll a környék kedvelt zarándokhelye a Szentkút. 1756-ban gróf Batthyány József pozsonyi prépost egyházlátogatást végzett Gencsapátiban. A látogatás alkalmával felvett jegyzőkönyv részletesen beszél a Szentkútról. Eszerint a gencsi határ nyugati részén, egy domb oldalán bővizű forrás található. Török Mihály és László Katalin hálából kápolnát építtettek a forrás fölé, annak emlékére, hogy világtalan gyermekük szemei a forrás vízétől megnyíltak. A kápolnát a Fájdalmas Szűz tiszteletére szentelték fel. A kápolna mellé hamarosan három keresztfából álló Kálváriát is építtettek. 1906-ban a forrás, illetve a kápolna köré 14 kisebb stációs kápolna épült Jézus szenvedésének egyes jeleneteit ábrázoló szoborcsoportokkal. Ebben az időben kapott a kápolna egy fájdalmas Szűzanyát ábrázoló szobrot a karmelita nővérektől. 1936-ban Hosszú István és neje váratlanul elhunyt kislányuk emlékére egy lourdes-i barlangot építtetett és ajándékozott a Szentkútnak. Évente kétszer, a szent kereszt megtalálásának (május 3.) és a szent kereszt felmagasztalásának (szeptember 14.) napját követő vasárnapon nagy számban keresik fel a környező plébániák hívei is. Régi hagyomány, hogy húsvét hajnalán a gencsi hívek -a bibliai jámbor asszonyok példáját követve- a Szentkútnál adják meg a tiszteletet a feltámadt Üdvözítőnek. 1986-87-ben a Szentkút épületeit felújították.

2001-ben a Széchenyi terv Vallási Turizmus programjának keretében megújult a Szentkúthoz vezető út és a zarándokokat kiszolgáló Zarándok Közösségi Ház.

Búcsújáróhelyről bővebben: http://www.bucsujaras.hu/gencsapati/index.html



komment
süti beállítások módosítása