Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bozsok

2017. július 18. 09:51 - Andre Lowoa

Bozsok 386 lakosú csendes község, Kőszegtől délnyugatra, 9 kilométerre fekszik. Nevére először egy, a XIII. század második feléből származó oklevélen találunk utalást. 1277-ben az egész község Szent Vid várához tartozott: A környék bővizű forrásait a rómaiak kőből és agyagból készült vízvezetéken -melynek nyomai ma is felfedezhetők - juttatták el az egykori Savariába.
A római katolikus temploma középkori műemlék jellegű épület, amely 1770 körül épült át barokk stílusban. A hajó főhomlokzata egyszerű tagolású, két végén összetett, íves kontúrú oromfallal lezárt. A mai liturgikus térrendezés Dorinek György munkája.
A Szent József –kápolna 1775-ben, barokk stílusban épült.
A legjellegzetesebb épülete a Sibrik- kastély, egykor vizesárokkal körülvett egyemeletes késő reneszánsz épület együttes. Eredete valószínű a XV. századra tehető. Négyzetes udvarán két oldalon L alaprajzú épületrész, másik két oldalán magas védőfal övezi. Északkeleten egy sokszögű saroktorony áll. Egyetlen díszesebb része a tört vonalú párkánnyal lezárt bejárati kapuépítmény, amelyen a Nádasdy és Sibrik családok egyesített címere látható 1611-es évszámmal. A műemléki környezet kiegészíti a hozzá tartozó közel 8 hektáros parkerdő, amely védett fa- és vadállománya miatt természetvédelmi terület.
A település déli részén található még a Batthyány család XIX. század közepén leégett négysarkos várkastélya.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Szent Anna-templom

 

A hagyomány szerint Lambert gróf 1135-ben alapította itt a premontrei prépostságot. Ugyanez a hagyomány a prépostság egykori templomát sejti azokban a romokban, amelyekről Wlasics György helybeli plébános emlékezik meg a XVIII. Században.

A helység első igazolható okleveles említése 1279-ből ismert. 1674-ben két templomáról emlékezik meg a vizitátor: egyik a Szentháromság tiszteletére épült, ez jó állapotban volt ekkor, a másik a Szent Anna templom. Erről Kazó 1698-ban úgy emlékezik meg, mint régi, elhagyott templomról. A Szent Anna kápolnáról a XVIII. Században feljegyezték, hogy Sennyei Ferenc szentelte fel 1630-ban. Ugyanakkor megemlékeztek a Szent József kápolnáról is.

A Szent Anna kápolnát 1772-ben megnagyobbították, 1949-ben új palatetővel látták el, 1958-ban külsőleg restaurálták. MJ. 1957-ben a Szent József kápolna tetőszerkezetét állították helyre. MJ.

Az 1815. évi kánoni vizitáció említi, hogy Sibrik Ferenc a templom javára ajándékozta azt a házat, amely ma plébániaház. Ezt az épületet az 1965-67 években tatarozták.

Bozsok 1920-ig Kőszegszerdahely filiálisa volt. Ettől kezdve önálló plébánia. 1988-tól újból Kőszegszerdahelyhez tartozik. 2009.03.01.-től. újból fília lett, a Kőszegi Jézus Szíve Plébánia fíliája.





komment
süti beállítások módosítása