Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Sitke

2017. július 15. 18:11 - Andre Lowoa

Sitke 671 lakosú község Sárvártól 5 kilométerre, keletre fekszik. A Kemenesalján elhelyezkedő település első okleveles említése 1251-ből származik. Valószínűleg a római Bassiana város helyén keletkezett. Római kori anfiteátrumának helyét a falu keleti szélén ma is láthatjuk.
A Szentháromság római katolikus templom román kori, 1767-1774 között barokk stílusban átépítették. Mellékoltárán román kori timpanonkő látható.
A kastélytól nem messze tőle található egy 1871-ben, neogótikus stílusban épült kálvária kápolna.
A volt Felsőbüki Nagy-kastély barokk stílusban épült 1830-ban.
Török emlék a XVI. századi ház alakú kegyoszlop.
A csertölgyerdő természetvédelmi terület.

http://nyd.bloglog.hu/page/6/


Szentháromság-templom


A templomot először 1327-ben említik, a Szent Lőrinc tiszteletére épült, később a Szentháromságnak szentelték. Mai formáját az 1767 és 1774 közötti barokk stílusú átalakítás során nyerte el. A templom egyhajós, keskenyebb, sokszög záródású szentéllyel. Tornya csak félig ugrik ki a homlokzatból, amely felett a Felsőbükiek címere látható. Nagyméretű, barokk, négyoszlopos főoltárán a négy egyházatya aranyozott szobra áll (Páris Mihály, 1774), az oltárkép a Szentháromságot ábrázolja (Dorfmeister István, 1774). Az 1775-ben épített és faragott szószék igazi remekmű. A Nepomuki Szent János mellékoltár felett a régi, román stílusú templom kapujának timpanonja látható, rajta az "Isten báránya" motívum a kereszttel és sárkányokkal. A padozat alatt a Felsőbüki Nagy család temetkezett.

komment
süti beállítások módosítása