Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Nagygeresd

2017. július 14. 08:55 - Andre Lowoa

Nagygeresd 306 lakosú Répce-parti község, Répcelaktól 10 kilométerre, nyugatra fekszik. A Répce mentén elhelyezkedő település első okleveles említése 1260-ból származik. A feudális korban kisnemesek lakták.
A Szent István király római katolikus temploma eredetileg román stílusú, gótikus és barokk átépítéssel.
A régi Kisgeresden 1784-ben épült evangélikus templom berendezése népies barokk.
A falu történetét, az emberek életét a falumúzeum mutatja be.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/


Szent István király-templom


A templom szentélye XIII. századi, román stílusú; hajóját a XIV. században építették át gótikussá. A barokk stílusjegyeket az 1755-ös átalakításkor kapta.

Az 1989-es felújításkor a középkori elemeket feltárták. Ma is jól látható a déli irányba nyíló kőkeretes, gótikus kapu, a körülötte levő eredeti falrészek és enyhén csúcsíves, tölcsérbélletes ablak. Az eredeti, színes vakolatot sem fedték le újra. Az egyhajós épület zömök tornya alatt van a csúcsívesen záródó mai bejárat.
Az 1777-ben készült főoltárképen Schaller István soproni festőművész festette meg Szent István alakját. A falképek XVIII. századi rokokó munkák.



komment
süti beállítások módosítása