Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Rábapaty

2017. július 10. 09:15 - Andre Lowoa

Rábapaty 1754 lakosú község a 84-es főközlekedési út mentén Sárvártól 7 kilométerre, északra fekszik. A helység három község összeolvadásából keletkezett a XX. század második felében. Mindhárom településrész Árpád-kori eredetű. A felsőpatyi kavicsbányában római-kori temető részletét tárták fel az 1950-es években. Paty első említése 1272-ből, Bogyoszlóé 1274-ből származik. Utóbbi nevét minden bizonnyal a XI. század közepén élt Árpád-házi hercegnek köszönheti. Mindhárom faluban jelentős számú kisnemesség élt. Valószínűleg a Sárvár térségében létezett fejedelmi szállások harcos rétegének leszármazottai.
Középkori eredetű a műemlék jellegű Kisasszony titulusú felsőpatyi római katolikus templom.
A régi Alsópatyon áll a Felsőbüki Nagy család régi, többször átalakított kastélya.

http://nyd.bloglog.hu/page/6/


Kisboldogasszony-templom


A templom gótikus eredetű és eredetileg egyhajós, toronnyal. Átalakítva és kibővítve barokk stílusban 1716-ban, a szentély és a sekrestye ekkor épült hozzá. 1754 körül egy kápolnát építettek mellé. 1823-ban újra nagyobbították a templomot. A kápolnával szembeni oldalon és a kápolna hozzákapcsolásával kereszthajó alakot kapott. 1825-ben új tornyot építettek a templom elé, mert félő volt, hogy a régi ledől. Újra felújították neogótikus stílusban  1870-ben.

komment
süti beállítások módosítása