Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Iklanberény-Lócs

2017. július 10. 08:42 - Andre Lowoa

Iklanberény 42 lakosú község Csepregtől 9 kilométerre, északkeletre fekszik. A település első okleveles említése 1234-ből származik. Neve törzsnévi eredetű, egy a honfoglalókhoz csatlakozó török törzsre utal. Lakói a feudális korban kisnemesek voltak.


http://nyd.bloglog.hu/page/8/


Kisboldogasszony kápolna


Iklanberénynek kápolnája van, ami valójában egy harangláb, 8 fős befogadó-képességgel. Korábban – jó idő esetén – a kápolna előtti szabadtéren voltak a szentmisék, aztán egy jótevő felajánlotta a házát, ahol berendeztek egy misézőhelyet. Ez a ház egy házszám nélküli épület, a kápolnától a falu másik irányába vezető irányban az egyetlen baloldali utcafrontra épült épület. A kápolna titulusa „Szűz Mária Szent neve”, búcsúja szeptember 12. 1949 óta áll a „kápolna”, a csepregi esperesi kerülethez tartozik.



Lócs 134 lakosú község Csepregtől 10 kilométerre, keletre fekszik. A település első okleveles említése 1239-ből származik. Nevét Árpád-kori lakosai foglakozásáról kapta, akik fejedelmi, királyi vadászok voltak. A feudális korban kisnemesek lakták.
Római katolikus templomának védőszentje Kisasszony. A faluban több hangulatos régi épület látható. A határban őskori halomsír látható.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/

 

Kisboldogasszony templom

 

komment
süti beállítások módosítása