Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bögöt-Porpác

2017. július 07. 09:20 - Andre Lowoa

Bögöt 389 lakosú község Sárvártól 8 kilométerre, nyugatra fekszik. A település határában vezetett a Savariát Arrabonával összekötő régi római út, de már korábban is lakták a környéket, mint azt a határban említett valószínűleg őskori halomsír mutatja. A Kőris-patak mentén települt falu neve, mint a legtöbb falué személynévi eredetű. Ugyan oklevelesen csak 1325-ben bukkan fel, de török eredetű nevének típusa alapján már a honfoglalás óta lakhatták. Határában került elő egy XI. századi ezüstpénz-lelet. Elrejtését a németek 1051. évi Magyarország elleni hadjárata indokolhatta. Jó népességmegtartó erejét annak köszönheti, hogy határában épült a „Porpác” nevű vasútállomás, ahol elválik a Szombathely-Csorna és a Szombathely-Celldömölk vonal.
Középkori eredetű, Szent Ferenc titulusú temploma többszöri átépítésen esett át. Ajtaján a XX. század elején készült fafaragás Szent Istvánt és Szent Lászlót ábrázolja.

http://nyd.bloglog.hu/page/6/


Assisi Szent Ferenc-templom


A templom 1738-ban épült, 1768-ban újjáépítették. 1957-ben kiásták a földből és felújították a templom külsejét.
A templom külsejének és tornyának teljes felújítására 1978-ban került sor.






Porpác 149 lakosú község a 16-os/Hegyeshalom-Szombathely/ és a 20-as/Szombathely-Veszprém-Székesfehérvár-Budapest/ vasútvonalak mentén, Sárvártól 12 kilométerre, nyugatra fekszik. Csendes helyen található a XX. század elején a jórészt kisnemesek által lakott Darázsporpác és Pórporpác egyesüléséből képződött település. Első okleveles említése 1321-ből maradt fenn, ennél azonban jóval régebben keletkezhetett.
Római katolikus templomának titulusa Mária Szeplőtelen Szíve.
Határában vezetett keresztül az egyik fontos római útvonal. A környező nagy erdőségekben több valószínűleg vaskori eredetű halomsír található.

http://nyd.bloglog.hu/page/6/


Mária Szeplőtelen Szíve-templom


A templom 1904-ben épült.


komment
süti beállítások módosítása