Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kemeneskápolna-Köcsk

2017. július 05. 18:31 - Andre Lowoa

Kemeneskápolna 121 lakosú község, Celldömölktől 7 kilométerre, délnyugatra fekszik a Ság-hegy oldalában. Az első okleveles említése 1413-ból származik. Nevét egy korábban épült kápolnától kapta. Egyedi, szűk utcás településrész található a falu keleti felében, a szépen felújított templomocska körül miniatűr, de egységes teret képezve.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/


Magyarok Nagyasszonya-iskolakápolna





Köcsk 306 lakosú község Celldömölktől 7 kilométerre, délnyugatra fekszik. A Kemenesalja sík vidékén, a Ság-hegy és a Kissomlyó között, a Csikászó patak két oldalán elhelyezkedő település jelentős múltra tekint vissza. Első okleveles említése 1233-ból származik. Neve török eredetű személynév. Ez a honfoglalás korára, vagy az azt közvetlenül követő századokra utal. A XII. század közepén Magyarországra költözött Héder nemzetség egyik ága itt telepedett le. A birtokos család leghíresebb tagja Károly Róbert hadvezére és bizalmasa, Köcski Sándor volt. Életpályája elején a gazdag rokonok, a híres kiskirályok, a Kőszegiek szolgálatában állt. Nevéhez, mint a királyi sereg vezéréhez fűződik Sárvár és több más vár elfoglalása a lázadó Kőszegiektől. Vas megye királyi ispánja és országbíró volt. Halála után vagyonából lánya jelentős egyházi alapításokat tett (pápoci prépostság és perjelség). A település részei, Kisköcsk és Nagyköcsk 1937-ben egyesültek. Az előbbiben jelentősebb számú kisnemes élt.
Jelentős emléke a nagyköcski harangláb és Szent István kápolna, valamint a központban elhelyezkedő szépen felújított harangláb.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/



Kisköcski iskolakápolna



Nagyköcski iskolakápolna

komment
süti beállítások módosítása