Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Külsővat

2017. július 04. 08:53 - Andre Lowoa

Külsővat 878 lakosú község a 10-as/Győr-Celldömölk/ vasútvonal mentén, Celldömölktől 7 kilométerre, északkeletre fekszik. Az őskortól lakott kisközség a Marcal medencében. Neve az 1438-as vatikáni oklevélben olvasható először.
Régészeti és néprajzi gyűjteménye a művelődési házban tekinthető meg.
Plébániatemplomát 1488-ban említik először, jelenlegi formáját 1796-ban kapta, mellette működik a premontrei női szerzetesrend háza.

http://kd.bloglog.hu/page/12/


Antiochiai Szent Margit-templom

 

alapítva: 1720.

Ezen helyen már 1444-ben templom állt, melyet 1729-ben helyreállítottak. 1793-ban a középkori templomot barokk stílusban átépítették, akkor nyerte el mai alakját.

A templom oltára és szószéke copfstílusú. Nagyon szépek a faragott padok, melyek a tüskevári pálos kolostorban készültek, Hingeller János munkái. A templomot 1994-ben felújították, s az itt lelt középkori faragott kövek megtekinthetők.

Az iratok arra engednek következtetni, hogy itt már az Árpád-korban templom is állt; ezt az 1994-ben előkerült faragott kőleletek is igazolják. A török időkben a falut többször fölégették, de teljesen nem néptelenedett el. 1927-ben premontrei női szerzetesek kezdték meg tanító és karitatív tevékenységüket, melynek nagy hatása volt a falu életére. A faluban ma is működik a premontrei rendház.

Kápolnák a plébánia területén: Szent Anna-kápolna és Szent István-kápolna (épült 1998-ban) az Idősek Otthona területén.




komment
süti beállítások módosítása