Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kemenesszentmárton

2017. július 02. 08:43 - Andre Lowoa

Kemenesszentmárton 238 lakosú község, Celldömölktől 5 kilométerre, északkeletre fekszik. A Kemenesalján elhelyezkedő település első okleveles említése 1325-ből származik. Nevét középkori eredetű templomának védőszentjéről kapta. A templomot a török veszély idején megerődítették, ma is láthatóak a padlástérből nyíló kulcslyuk alakú lőrések. A feudális korban kisnemesek lakták. A családias hangulatot árasztó kis településnek más jelentősebb emléke nincs.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/


Szent Márton-templom

 
A középkori eredetű, templomot a 17. század végén felújították. 1732-ben, amikor az evangélikusoktól visszavették, már romos állapotú tornyáról írtak. A 18. században átépítették.
  A templom ívelt szentélye keskenyebb a hajónál. Az oldalfalakon kulcslyuk alakú, lőrésszerű ablakok láthatók, nyomaiként annak, hogy a török időkben megerősítették az épületet. Tornya, mely keleti homlokzat előtt áll, jóval későbbi átépítés nyomait viseli.

komment
süti beállítások módosítása