Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Pápóc

2017. július 01. 07:49 - Andre Lowoa

Pápóc 411 lakosú Rába-parti község, Beledtől 12 kilométerre, délre fekszik. A település Pápoc és Szentmiklósfa egyesítésével keletkezett. Első okleveles említése 1325-ből származik. Egykor mezőváros volt.
A Legszentebb Megváltó római katolikus temploma a XIV. századi gótikus templom maradványainak felhasználásával 1838-ban épült. Az épület háromhajós. A főhajót a mellékhajóktól pillérek választják el. A szentélyben az empire oltár mellett áll Szent Katalin és Szent Borbála XVIII. századból származó, életnagyságú, barokk faszobra.
A szintén római katolikus Szent Mihály-temetőkápolna XIII. századi négykaréjos alaprajzú kétszintes épületével legjelentősebb román kori emlékeink közé tartozik és rokonságot mutat a jáki Szent Jakab-kápolnával. Enyhén kúp alakú tetőzetéből emelkedik ki a kicsiny torony, melyet barokk gömbsisak fed. Bélletes román bejáratának belső részén megmaradt az eredeti lábazat. A belsőben a földszinten és emeleten egyaránt román keresztboltozatok láthatók. A pillérkötegeket az emeleten sokleveles oszlopfők díszítik. A kápolnabelsőben három oltárfülke van.
A kápolnához csatlakozó eklektikus iskolaépület műemléki feltárása során kiderült, hogy az épület középkori eredetű és azonos az 1360 körül alapított Ágoston-rendi kolostorral, melyben szépen kivehetők a XV. századból ránk maradt freskók.
A Polgármesteri Hivatal épülete 1830 körül épült klasszicista stílusban.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/



Legszentebb Megváltó-templom


A templom középkori eredetű, a török időkben elpuszult. Helyreállítása a XVIII. század első felében történt. A ma is látható templom szentélye gótikus, XIV. századi.  háromhajóssá bővítése és átalakítésa 1883-ban történt.

Havas Boldogasszony-kápolna





komment
süti beállítások módosítása