Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Celldömölk-2013. augusztus 18. 15:11

2017. június 28. 18:38 - Andre Lowoa

Celldömölk 11591 lakosú emberi léptékű, mezővárosias jellegű város a 10-es/Győr-Celldömölk/, a 20-as/Szombathely-Veszprém-Székesgfehérvár-Budapest/ és a 26-os/Tapolca-Celldömölk/ vasútvonalak mentén fekszik a Kemenesalján, a Ság-hegy mellett. A mai város több régi település összeolvadásából keletkezett: a középkori Alsóság, Izsákfa, Pordömölk, Nemesdömölk és Kiscell alkotják a XIX. századi Vas megye északkeleti központját. A Ság-hegy tövénél húzódó település hosszú ideig járási székhely is volt. Élete, fejlődése kezdetben összenőtt a pannonhalmi főapátság alá tartozó pórdömölki bencés apátság, majd később a XVI_XVII. században a kemenesaljai evangélikus esperesség történetével. II. Lipót 1790-ben a községet mezővárossá emelte. Celldömölk az 1848-49-es szabadságharc idején rövid ideig a megyei bizottmány székvárosa volt. 1979 óta ismét város.
Kiscell legnagyobb érdekessége 1744-1748 között épült a kéttornyú barokk bencés templom a mariazelli kegytemplom kicsinyített másaként. A két tömör torony között a homlokzat ívben törik. A homlokzaton íves záródású szoborfülkék láthatók. A templombelső terében a hajó mindkét oldalán hat oldalkápolna van . A főoltár a templom hajójának közepén áll, egy kápolnaszerű helyiségben. A két mennyezeti freskó Dorfmeister István munkája.
1764-ben épült a volt bencés apátság, ahol jelenleg a polgármesteri hivatal található. Az U alaprajzú épület templom felőli oldala hangsúlyos lizénákkal tagolt. Az oromzat tengelyében, a szoborfülkében Immaculata-szobor áll. A belső terek stukkós boltozatúak.
Az 1755-ben épült kálvária és a Szent sír kápolna.
A volt Joachim-ház és az 1836-ban épült volt Sóház is Kiscell jelentős emlékei közé sorolhatóak.
A pórdömölki romtemplom a XIII. században épült gótikus stílusban.
Alsóságon jelentős emlék a római katolikus templom.
Izsákfán érdemes megtekinteni a római katolikus templomot és a volt Somogyi-Medgyesi-kúriát.
A város közelében emelkedő Ság-hegy krátere geológiai érdekesség, Vas megye első tájvédelmi körzete. A Ság-hegyi Múzeum egy volt kőbánya bazaltépületében működik.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/



komment
süti beállítások módosítása