Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Magyarkeresztúr-Vadosfa-Zsebeháza

2017. június 07. 08:31 - Andre Lowoa

Magyarkeresztúr 492 lakosú község a 16-os/Hegyeshalom-Szombathely/ vasútvonal mentén Kapuvártól 14 kilométerre, délkeletre fekszik. A helység az 1250-es évek óta lakott, bár a történelem folyamán többször elnéptelenedett.
A falu híres személyisége az itt eltemetett Baditz Ottó festőművész.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/


Szent Kereszt felmagasztalása-templom





Vadosfa 87 lakosú község Kapuvártól 14 kilométerre, délnyugatra fekszik. Neve a vadászatokon elejtett vadak felaggatására szolgáló fára utal. A község a XVI. században a reformáció lutheri ágához csatlakozott.
A műemlék jellegű római katolikus templom 1754-ben épült rokokó stílusban. Homlokzatát toszkán falpillérek tagolják, tornya a jobb oldalon emelkedik. Berendezése: gyóntatószék, két stallum (barokk, XVIII. század), rokokó stílusú fő- és mellékoltárok (1750 körül).
Az evangélikus templom a XVIII. században épült barokk stílusban, majd 1912-ben neoromán stílusban átépítették. Különösen szép a homlokzat előtti tornya. Berendezése: klasszicista oltár és szószék, keresztelőkút 1725-ből.
A temetőben műemlék jellegű klasszicista sírkövek a XIX. század első feléből találhatóak.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/


Szent István király-templom


A templom 1754-ben épült, rokokó stílusban.



Zsebeháza 156 lakosú község a 16-os/Hegyeshalom-Szombathely/ vasútvonal mentén, Csornától 12 kilométerre, délnyugatra fekszik. Neve a Sebestyén név rövidített változatából alakult ki. A település 1346-ban „Terra Sebe” néven szerepelt egy oklevélben. A Potyondy család birtoka volt. A törökök pusztítása után tíz évre elnéptelenedett.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/





komment
süti beállítások módosítása