Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Szilsárkány

2017. június 06. 05:45 - Andre Lowoa

Szilsárkány 725 lakosú község a 86-os főközlekedési út mentén, Csornától 8 kilométerre, délre fekszik. Régészeti leletek bizonyítják, hogy a hely már az időszámítás előtt lakott volt. A település a hansági mocsárvilág szélén alakult ki, valószínűleg erre utal a régebbi Széll-Sárkány név is.
A műemlék jellegű római katolikus templom eredetileg a középkorban épült, de 1594-ben a törökök lerombolták. A templomot a XVIII. század elején építették újjá barokk stílusban, majd 1722-ben mellékhajószerű kápolnával bővítették. A szentély a nyolcszög három oldalával zárul. A romantikus stílusú oltár 1903-ban készült, az oltárkép Jézus mennybemenetelét ábrázolja. Az oltár alatt elhelyezett szobrok közül kiemelkedik a fából faragott Pietá és az Immaculata. A gazdag rokokó faragású padok 1770 körül készültek. A templom előtt balról díszes síremlék és sziklakápolna, jobbról erősen tagolt, volutákkal és levéldíszekkel ékesített talapzaton Mária szobra (műemlék jellegű) áll (XVIII. század).
A műemlék jellegű evangélikus romantikus stílusú templomot 1784-ben szentelték fel, tornya 1858-ban épült hozzá. A kváderesen vakolt homlokzatot fogas fríz és kerek nyílású oromzat zárja le. A mögötte emelkedő romantikus torony ablakai csúcsívesek. A főkapu félköríves, az oldalajtón szép rokokó veretek vannak. Berendezése: szép neogót oltárkép: “Krisztus az olajfák hegyén”, Baditz Ottó alkotása (1902); keresztelőkút 1784-ből.
A műemlék jellegű volt Baditz-kastély klasszicista stílusú, a XIX. század első feléből. Védett parkja természetvédelmi terület.
A műemlék jellegű volt Hőgyész-kúria is klasszicista stílusban épült a XIX. század első felében.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/


Urunk mennybemenetele-templom

 

A templomot a török pusztítás után (1594) a XVII. században a protestánsok építették újjá. A XVIII. században a katolikusoké lett, akik egy másik hajót hozzáépítve barokk külsőt adtak az építménynek.

A szentély és a hajó mennyezetképét ifj. Dorfmeisternek tulajdonítják. A képet Závory Zoltán, a falu szülötte restaurálta, és ő festette a templom egy másik, Krisztus az angyalok között című képét is. A neogótikus főoltár oltárképe Krisztus mennybemenetelét ábrázolja.

A XVIII. századi szószék hangvetőjét angyalok díszítik. Ez időben készültek a kórusszékek és a gazdag mintázatú padok is.

komment
süti beállítások módosítása