Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Egyed

2017. június 06. 05:47 - Andre Lowoa

Egyed 593 lakosú község a 14-es/Csorna-Pápa/ vasútvonal mentén, Csornától 13 kilométerre, délkeletre fekszik. 1469-ben „Echieth” néven említi először egy oklevél. A török pusztítás után a földesúr rácokat és németeket telepített be.
A műemlék jellegű volt Festetics-kastély a XVIII. századi kastély lebontása után 1882-ben építették újra historizáló, neogót stílusban. Az emeleten és részben a földszinten is megvannak még az eredeti, csúcsíves keretbe foglalt ablakok. Az épület sarkait bástyaszerűen képezték ki, melyek ma is állnak. A kastély utcai homlokzatának jobb oldalán a Batthyány-család kőbe vésett nagyméretű címere látható.
A római katolikus templom 1733-ban emelt épület. 1933-ban a tornyon és a szentélyen kívül lebontották, majd neobarokk stílusban építették újjá. A háromhajós, kereszthajós templomban sok művészi ízléssel készült műalkotást láthatunk. A szentély mennyezete gótikus kiképzésű. A szószék az eredeti templomból fennmaradt barokk munka. A templom északkeleti homlokzata előtt szép feszület áll (1803). A délnyugati homlokzat előtt Szentháromság-szobor 1933-ból való.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/


Szentháromság templom





komment
süti beállítások módosítása