Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Lipót

2017. május 31. 07:06 - Andre Lowoa

Lipót 663 lakosú község a Szigetközben, Mosonmagyaróvártól 16 kilométerre, délkeletre fekszik. Először egy 1216-os oklevélben szerepel. A faluban 1986-ban fúrták az első termálkutat, melynek vizét elsősorban a kertészet, később pedig a termálfürdő hasznosította. A két termálkútjából az egyik ásványvíz minősítést kapott.
A műemlék jellegű római katolikus templom XVIII. században épült barokk stílusban, homlokzati tornya hagymakupolás. Főoltárképét - nem bizonyítottan - Maulbertsch művének tulajdonítják.
A település vadgesztenyesora és tündérrózsás morotva-tava védett.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Szent Kelemen templom

 

A barokk stílusú templom 1777-ben épült. Főoltárképét F. A. Maulbertschnek tulajdonítják.

 

Maulbertsch mester akkor festhette ezt az oltárképet, amikor a győri székesegyház freskóin dolgozott.
Értékes a szószék oldalán található, a Jó Pásztort ábrázoló, aranyozott dombormű is. A mennyezeti freskók néhány évvel ezelőtt készültek, és Angel Radukov festőművész-restaurátor keze munkáját dicsérik.

A templom legrégebbi emléke a szentségi oltár oltárköve (1692.). Az oltárképet, mely Szent Kelemen megdicsőülését ábrázolja, egyesek Maulbertschnek tulajdonítják.

A község hosszú időn át a Hédervár filiája, 1947-től önálló lelkészség.

komment
süti beállítások módosítása