Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kunsziget

2017. május 30. 08:56 - Andre Lowoa

Kunsziget 1187 lakosú község a Mosoni-Duna partján, Győrtől 11 kilométerre, északnyugatra fekszik. Neve a kunsági telepesekre és a település fekvésére utal. Az Árpád-kortól lakott hely. IV. Béla a Héderváryaknak adományozza, ezt rögzíti 1443-ból való első okleveles említése. A törökök földig rombolták, majd a német seregek többször megsarcolták, így lakói csak a XVIII. század elején települtek végleg vissza.
A Szent Antal-kápolna elődjét 1830-ban emelték, melyet 1910-ben bővítettek jelenlegi formájára. 1993-ban felújítva. Belül csodálatos freskók díszítik.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/


Szent Lőrinc vértanú-templom

 

A település Szent Lőrinc vértanú tiszteletére szentelt középtornyos, egyszerű katolikus temploma 1844-ben épült késő klasszicista stílusban.

A vallási hagyományok közül a 'Krisztus keresés' szerezte a legnagyobb hírnevet a falunak. Húsvét hajnalán a hívek az út menti kereszteknél imádkozva a Jézus sírját felkereső asszonyok nyomában járnak, s reggelre elviszik a feltámadás örömhírét az otthoniaknak. A hagyomány feltehetően a török időkig nyúlik vissza, amikor a templom és pap nélkül maradt hívek a határban lévő kereszteket keresték fel imájukkal húsvét ünnepén. Ezen a népi áhítaton egészen a legutóbbi időkig pap nem vett részt.



komment
süti beállítások módosítása