Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Markotabödöge

2017. május 29. 18:42 - Andre Lowoa

Markotabödöge 508 lakosú község Csornától 12 kilométerre, északkeletre fekszik. Egy 1161-es oklevél „Bedegh” néven említi. A török pusztítás megtizedeli a falut, csak 1720 után nő jelentősen a lélekszám.
A műemlék jellegű római katolikus templom 1752-ben épült barokk stílusban. A letompított sarkú homlokzaton fülkékben kis szobrok találhatók. A torony előreáll a fal síkjából, tetején a toronyszoba körül fonatos jón félpillérek és félköríves ablakok. Berendezése - fő- és mellékoltárok, szószék szintén XVIII. századi, barokk.
A Kálvária 1791-ben készült. Talapzaton álló kőkereszt, oldalain egy-egy szoborral.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/


Mindenszentek templom


A rk. templom 1752-ben épült barokk épület (Mindenszentek). A templom oltára, szószéke értékes művészeti alkotás. A főoltár szobrai 1750 körül készültek.
A letompított sarkú homlokzaton fülkékben, nagyméretű fából faragott Mária és Keresztelő Szent János szobrai találhatók. A torony előreáll a fal síkjából, tetején a toronyszoba körül fonatos, jón félpillérek és félköríves ablakok. A torony alatti előtérben a község szülötte MATKOVICS JÁNOS 1907-1944 Kínában vértanúhalált halt szalézi misszionárius emléktáblája található. A templom külső falán az I. és II. világháború hőseinek és áldozatainak emléktáblája került elhelyezésre.
Templomunkban látható még a Boldog APOR VILMOS 1892-1945 vértanú püspök halálának 60. évfordulójára az Apor család által készíttetett emléktábla és címer is.
A markotai temetőt 1681, a bödögeit 1746 óta használják, bennük 1848-as honvédsírok is találhatók. Bödögén a Mária-domb közepén volt egy kerek templom az Árpád-korból. Körülötte temetkeztek.

komment
süti beállítások módosítása