Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Lébény-2013. augusztus 13. 11:37

2017. május 28. 17:08 - Andre Lowoa

Lébény 3166 lakosú város az M1-es autópálya és az 1-es/Rajka- Hegyeshalom-Budapest/ vasútvonal mentén Győrtől 20 kilométerre, északnyugatra fekszik. Múltja a római korba nyúlik vissza.
A műemlék lébényi római katolikus templom, egykor bencés apátsági templom volt. A román stílusú műemléket a Győr nemzetség építtette 1199-1212 között. Magyarország egyik legjelentősebb román kori építészeti emléke. A háromhajós bazilika nyugati főhomlokzatán álló tornyok egy síkban vannak a főhajó külső homlokzatával. A tornyok alsó és felső párkányát íves frízek díszítik. A homlokzat román karakterét a tornyok felső harmadában kialakított két-, illetve háromosztású ablakok emelik ki. Homlokzatának legdíszesebb része azonban vitathatatlanul a gyönyörű kiképzésű díszkapu. A kapu bélletének mindkét oldalán 4-4 oszlop látható, levéldíszes, erősen tagolt oszlopfőkkel. Ezekre támaszkodnak az oszloppárokat egybefogó félkörívek. A közöttük lévő falfelületet gazdag, dél-franciás növényi ornamentika díszíti. A déli homlokzaton már megmutatkozik a templombelső háromhajós volta. A főhajó falát megtörő négy félköríves záródású ablakot falsávok keretezik. A szentély felőli részen előreugró sekrestyén kisebb méretű, de még gazdagabban díszített kaput láthatunk. A keleti oldalon a félkör alaprajzú szentély falát levéldíszes fejezetű féloszlopok öt mezőre osztják. A templombelsőben a főhajót 4-4 pillér választja el a mellékhajótól, a pillérfők díszes faragásúak. A karzat és a tornyok alatt keresztboltozat látható, a többi rész dongaboltozatos. A templom berendezései a XIX. század második felében elvégzett helyreállítási munkák következményeként eklektikus stílusúak. A barokk oltár helyére is így került az 1860-as években az eklektikus szárnyasoltár. A templomkörnyék műemléki környezet.
Néhány parasztbarokk lakóház a paraszti életet őrző hátsó épületekkel, kamrákkal, fészerekkel.
A műemlék jellegű római katolikus plébániaházat régi középkori kolostorépület lebontásával alakították ki barokk stílusban.
Az evangélikus templom 1795-ben épült barokk stílusban; belsejében szép barokk oltárt láthatunk.
A műemlék jellegű volt pálos rendház középkori alapokon épült; barokk, 1700 körül.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


komment
süti beállítások módosítása