Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Dör

2017. május 28. 08:59 - Andre Lowoa

Dör 572 lakosú község a 8-as/Győr-Sopron/ vasútvonal mentén Csornától délkeletre, 3 kilométerre fekszik. A helység távoli múltjára római, longobárd, var és honfoglalás kori leletek utalnak. Írottan először II. Endre 1220-as oklevele „villa Deer” néven említi a települést, amely a várjobbágyok, praediális nemesek révén katonaközségként tevékeny részese a történelemnek.
A kegyúri római katolikus templom 1730 körül épült barokk stílusban. Az egyhajós épületet a döri nemesi közbirtokosság emeltette. Eredetileg középtornyos volt, de tornyát 1947-ben lebontották, s 1964-ben a templom jobb oldalán építettek újat. A szentély mennyezetfreskóját a soproni Sterbenz Károly festette 1950-ben.
A Páduai Szent Antal kápolnát 1899-ben építették a temetőben. A műemlék jellegű temetőkereszt klasszicista, 1808-ban készült, felújítva 1886-ban. A temetőben érdekes sírok láthatóak: kőből faragott fatörzzsel díszített síremlékek és egy díszes fafaragású, korinthoszi oszlopokon álló síremlék. A temető mellett szép tavacska helyezkedik el.
Jelentős műemlék még az 1922-ben készült Szentháromság-oszlop, és a Petőfi utca és Szabadság utca kereszteződésében található látnivalók.
Az 1895-ben készült kőkereszt, a melegvizes artézi kút és a helybeli fafaragómester székelykapui.
Hagyományos mesterség a fazekasság, és érdemes meglátgatni a Völcsey fazekasműhelyt /Ady Endre utca 1./.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/


Kisboldogasszony-templom


A templom 1730-ban épült barokk stílusban.



komment
süti beállítások módosítása