Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Abda

2017. május 28. 17:04 - Andre Lowoa

Abda 2942 lakosú község, az 1-es főközlekedési út és a 1-es/Rajka- Hegyeshalom- Budapest/ vasútvonal mentén, Győrtől északnyugatra, 3 kilométerre fekszik. A törökök 1566-ban a falu határán, a Rábcaparti átkelőnél adták át Zrínyi Miklós levágott fejét a császár követeinek. 1830-ban a települést romba döntötte az árvíz, ezért a túlélők a Rábcától távolabb a környék legmagasabb pontján kezdték újjáépíteni falujukat. 1849. június 28-án nagyon sok áldozatot követelő csata zajlott az Abdai-átkelő birtoklásáért. 1944. novemberben a község határában lett a fasiszta terror áldozata Radnóti Miklós.
A műemlék jellegű római katolikus temploma 1845-ban épült klasszicista stílusban. A Nepomuki Szent János-szobor - az 1700-as évek közepéről származó barokk alkotás. A templom mögött állították fel. A templom előterében állnak: Mária-szobor, I. világháborús emlékmű, II. Világháborús emlékmű.
Az Emlékkápolna, a falu régi helyét őrzi. Előtte gránitoszlop emlékmű áll, az elesett szabadságharcos hősök tiszteletére. 1849. június 28-án a Pöltenberg hadtestéhez tartozó “Kossuth” honvédzászlóalj védelmezte az abdai átkelőt. Az ütközetnél állítólag a fiatal Ferenc József császár is jelen volt. A közelben találták meg a XIX. század végén az elhantolt katonatetemeket.
A Rákóczi-emlékmű, a rábcai közúti híd bal parti hídfőjénél az országútról lefordulva, attól körülbelül 20 méterre található. 1702. május 24-én a hagyomány szerint a fogságba hurcolt II. Rákóczi Ferencet az abdai hídnál a Rábca partján halászó katona egy harcsával ajándékozta meg. A fogoly Rákóczi a halat, szabadságát visszaadva, visszadobta a vízbe. E jelenetet őrzi az 1940-es évek elején készült művészi dombormű.
A Radnóti-emlékmű Győr és Abda között található.. A költő munkaszolgálatos társaival együtt történt kivégzésének színhelyén áll. A nyírfaliget közepén, a Rábca-töltés aljában, fakerítéssel körülvett síremlék, a maga szürke valóságával mély szomorúságot tükröz. Radnóti Miklós szobrát 1980-ban állították fel. Melocco Miklós alkotása. A költőt a közelben végezték ki 21 munkaszolgálatos társával együtt a németek.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/


Szent József-templom


A templom 1843-1845 között épült, klasszicista stílusban. Felszentelésére 1845 augusztus 20-án került sor.

komment
süti beállítások módosítása