Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ravazd

2017. május 25. 18:47 - Andre Lowoa

Ravazd 1185 lakosú község a 82-es főközlekedési út mentén, Pannonhalmától délkeletre, 4 kilométerre fekszik. 1093-ban Szent László a szent-mártoni apátságnak adományozta. Egykori lakói szőlőművesek és kádárok voltak.
A műemlék jellegű római katolikus templom barokk stílusban 1774-ben épült. Empire stílusú mai alakját 1827-ben nyerte. Berendezése: az úgynevezett Frigyláda-főoltár 1780-ból; a szép, domborműves szószék, melyet Krisztus és a négy evangélista domborműve díszít, a XIX. század elejéről; a Szent Villebald-oltár képe, Schöfft József alkotása,1841-ből; vörösmárvány keresztelőkút. Előtte kőkereszt (1903): lépcsőkön elhelyezkedő magas talapzaton feszület áll, lábánál Mária-szoborral.
A műemlék jellegű négyzetes alaprajzú barokk Béla-kút a XVIII. század közepén épült. A kútház a Pannónia-forrás foglalata, falában márványtábla utal a kúttal kapcsolatos legendára. IV. Béla 1241-ben a tatárok elől menekülve megpihent a forrásnál és ivott annak vizéből. Az épület boltívében festmény látható, amely a koldussal köpenyét megosztó Szent Mártont ábrázolja.
A Béla-kúttal áttellenben fekvő dombon áll a Szent Villebald-emlékkereszt, mely arra emlékeztet, hogy valamikor itt volt a Szent-Villebald temploma.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Szent Márton-templom



komment
süti beállítások módosítása