Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Nyúl

2017. május 25. 18:39 - Andre Lowoa

Nyúl 3774 lakosú nagyközség a 82-es főközlekedési út és a 11-es/Győr-Veszprém/ vasútvonal mentén, Győrtől 9 kilométerre, délre fekszik. Szent István 1037-es oklevelében találjuk az első írásos emléket a településről. A falu a győri vár birtoka volt, szőlőművelő várszolgák lakták. Századokon keresztül Káptalan-Nyúl, Nagy-Nyúl és Kis-Nyúl néven jegyezték.
A műemlék jellegű római katolikus templomot 1769-1775 között Mária Terézia építtette Fellner Jakab tervei alapján, késő barokk stílusban. A falusi templomokhoz képest szokatlanul nagyméretű épület belső terének kialakítása is imponáló hatást kelt. A XIX. század végén részben átalakították. Magas, oromzatos homlokzatán szép torony, volutákon vázák. Berendezése: a falképek és az oltárképek Dorffmeister István alkotásai (1786), az 1760 körüli oszlopos barokk főoltár, az aranyozott, gazdag copf szószék és a faragott padok szintén az ő tervei alapján készültek. A festmények restaurálását Samodai József végezte 1978-81 között. Előtte 1884-ben készített kőkereszt áll.
A Mária-oszlop 1701-ből, a „Szurdik” alján található.
A műemlék jellegű Szent Donát-kápolna barokk 1710-ben épült, szép oltárképpel. Az 1800-as évek elején hajóval bővítették, a tornyot 1901-ben építették hozzá. A kápolna Szent Donát vértanú püspök emlékére készült, akit a szőlők és szőlősgazdák védőszentjeként tisztelnek. Mellette szintén kőkereszt található.
A nyúli lakóházak fölött magasodó dombok tetején kezdődik és a Mária-szobornál végződik Európa egyik legnagyobb homokkő szurdokvölgye, a Szurdik. A 8-10 méter széles szurdokvölgyben keskeny út vezet felfelé, melyet helyenként 15-20 méter magasságú függőleges löszfalak határolnak. Az út melletti homokfalból borospincék nyílnak, köztük a Nyúli Mezőgazdasági Szövetkezet jelentős méretű pincerendszere. A szurdok felső végéből leágazó löszmélyutak tovább kanyarognak a dombság magasabb részei felé. A meredek löszfalba vájt pincék, különösen a Vaskapu úton, mindkét oldalról kísérik az arra járó kirándulót.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/


Mindenszentek templom

 

A késő barokk templom a XVIII. század második felében épült. A belső barokk falképeit 1786-ban a neves művész, Dorffmeister István készítette. A barokk berendezés 1760 körül készült.

Az 1688-as vizitáció jegyzőkönyve így ír az Árpád-kori település templomáról: "Zavaros időben leégett templomán már sokat javítottak, tető alatt van, de falai még helyreigazítást igényelnek. A templomban romos oltár van." Ezt láthatta Mária Terézia, amikor - a hagyomány szerint - Pannonhalmára menet a templom előtt hintója felborult. A királynőnek nem esett baja ezért hálából, látva a romos, üszkös templomot, nagylelkű adományt tett. Ebből épült a templom.

Az anyagi forrás eredete biztos: a templom királyi adományból épült, a belsőt pedig püspöki pénzből alakították ki. Az viszont bizonytalan, hogy Hefele Menyhért készítette volna a vázlatokat a templom terveihez. Mindenesetre feltűnően nagy templom épült 1769-1776 között. Magas oromzatos homlokzatát a timpanon és a rajta lévő vázák teszik mozgalmassá. A szombathelyi püspök a Magyarországon sok helyen dolgozó Dorffmeister István neves bécsi művészt kérte meg a belső kialakítására. Az oldalfalakon magyar szentek állnak más szentek társaságában. Az alakok elrendezésének finom ritmusa és világos színek teszik megkapóvá a képeket.

A főoltár képén szentek társaságában Szent Borbála vértanúsága látható. A képnek keretet adó, festett látszatépítményt Szent László és Szent István festett alakjai díszítik. A díszes párkányon angyalok ülnek, és az egyház allegóriája látható. A diadalíven puttók és virágfüzérek. A szentély boltozatán Szűz Mária koronázása és Szent Norbert látomása.

A mellékoltár felett Dorffmeister angyala Veronika kendőjét tartja. A hajó nagy Kálvária-festménye későbbi alkotás, de szépen simul a szentély képeihez. A falképeket az 1916-ban festett rétegtől az 1980-as évek elején megszabadították. Ekkor készült Szakáll Ernő oltárasztala, és helyezték el a restaurálást végző Samodai József stációit.


Szent Donát-kápolna

 

Szent Donát legendája

 

Fenn a nyúli hegyen

majd 300 éve

kápolna magaslik

hársfák rejtekébe.

 

Donát imádkozott

s a széthullt szilánkok

újra ép kehellyé

megint összeálltak.

Szent Donát vértanú

jeles személy nagyon,

nem véletlen tartják

a búcsút e napon!

 

Csak egy kis darabka

hiányzott belőle,

de a szent vér mégse

csordult ki a földre!

Augusztus elején

nagy tömeg gyűl ide,

s szabadban zajlik a

búcsúi nagymise.

 

E kehely-csodánál

Nagy Szent Gergely pápa

maga is jelen volt

s személyesen látta!

Ezerhétszáz éve

született Szent Donát

gyermek volt még, mikor

elhagyta Ázsiát

 

A történtek nyomán

megtért egyre több nép,

ezért a pogányok

Donátot megölték!

Szüleivel együtt

befogadta Róma,

pap volt Pimenius,

aki tanította.

 

Teste ezer évig

ott volt eltemetve,

de aztán a pápa

Rómába vitette!

Társa, Julianus,

amikor császár lett,

hitét megtagadta

s vérfürdőt rendezett.

 

Később ereklyéit

(négyszázötven éve)

német földre vitték,

végső nyughelyére.

Donát Arezzóba

menekült előle,

szüleit, tanárát

viszont megölette!

 

Útközben vihar lett

s a kísérő papot

villám sújtotta, mely

éppen belé csapott!

Egy szerzetes volt az,

ki őt befogadta,

pár év s már a város

szent életű papja.

 

De ő nem sérült meg,

s Szent Donát azóta

az égi csapások

„villámhárítója"!

Csodákat is művelt,

sok pogányt térített,

így hamar a város

püspöke lehetett.

 

Szőlős vidékeken

hozzá szól a fohász,

mert a jégeső is

nagy elemi csapás!

Egyszer a pogányok

rárontva meglepték

s kiverték kezéből

üveg misekelyhét.

Örök szép példát ad

Szent Donát élete:

megtörni nem lehet,

kinek erős hite!

 

Szűcs Mihály 2003. karácsonyán





komment
süti beállítások módosítása