Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Győrság

2017. május 25. 18:41 - Andre Lowoa

Győrság 1460 lakosú sokorói község Pannonhalmától 3 kilométerre, északra fekszik. Oklevelek először 1153-ban említik a települést. Villa-Ságh a győri vár földje. Kisfalu és Kis-Ságh a szentmártoni apátság birtoka volt. Később a falu Török Bálint, majd az Esterházyak kezére került. A Rákóczi-szabadságharc alatt a község elpusztult. Az 1848-49-es szabadságharc alatt is sokat szenvedett a falu. 1908-ban kapta a Győrság nevet.
A műemlék jellegű Szent Anna római katolikus templom Árpád-kori kápolna romjain épült 1748-ban. Homlokzati toronnyal, síkmennyezetes hajóval, átépítve és kibővítve 1880-ban. Barokk főoltár (Szent Annát ábrázolja a szüleivel). Díszes keresztelőkúttal, a Sági Madonna hársfából, népi faragással készített színes faszobrával büszkélkedhet még a templom. 1910-ben toronnyal látták el és felújították.
Az Uraság-hegyi pincesoron 24 pince látható homokkőbe vájva az út mindkét oldalán. Egy másik Pincesoron 18 homokkőbe vájt pince található.
A harangláb protestánsoké volt 1964-ig, felújítva 1986-ban.
A Noszkay-kopjafát 1987-ben állították Győrság elhunyt patrónusa tiszteletére.
A központi településtől északkeletre található Sághalomalja, felette emelkedik: Ság-halom. A környező síkságból kiemelkedő halom tetejéről szép a kilátás a környékre, oldalában szőlőföldek. A Ság-halom tetején lévő Franciakőt, a franciák helyezték el 1809-ben a napóleoni harcok idején.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Szent Anna templom


A templom 1748-ban épült.


Halomaljai Munkás Szent József templom

komment
süti beállítások módosítása