Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Écs

2017. május 25. 18:40 - Andre Lowoa

Écs 1748 lakosú község a 82-es főközlekedési út és a 11-es/Győr-Veszprém/ vasútvonal mentén, Pannonhalmától 3 kilométerre, északnyugatra fekszik. A kelták óta folyamatosan lakott. Első írásos említése Esu, Echu néven 1172-ből való. A középkorban a pálosok, johanniták és a győri székeskáptalan birtokolták. Az 1600-as évek elején elpusztult, de a község később újra életre kelt. 1809-ben átvonultak itt a francia hadak, ezt bizonyítják a dézsmapince homokköveiben fennmaradt francia feliratok.
A műemlék jellegű római katolikus temploma XI. századi, középkori eredetű, átépítve a XVIII. században. A XIX. század végi átalakítás során a boltíves hajó helyett síkmennyezetet kapott, klasszicista stílusú tetővel, ami az egész épületnek sajátos eklektikus jelleget kölcsönöz. A szentély félköríves záródású. A külső falfelületen középkori falmaradványokat és néhány eredeti román kori ablakot tettek láthatóvá a restaurátorok. A torony az eredetiről mintázott hagymakupolát kapott 1983-ban. Berendezése: barokk oltár (az oltárkép azt a jelenetet ábrázolja, amikor Szent István király felajánlja koronáját Szűz Máriának), a díszes szószéken (1800) a négy evangélista festménye látható, a bejárattól jobbra Szent Antal kápolnája található. A templomot 1992-ben újították fel.
Az I. és II. Világháborús hősi emlékmű 1921-ben készült. Díszes talapzaton faragott kőszobrok helyezkednek el. Megtalálható: Fő u., a templomtól 50 méterre, a főközlekedési út mellett.
A kőkereszt 1886-ban készült, talapzatán Máriával, kerítéssel körbevéve.
1913-ban készült a Mária-oszlop. Kétdomborműves oszloppal díszített széles talapzaton kisméretű Mária-szobor áll.
Az 1922-ben készült a Harangláb, mely az Öreg utca közelében lévő dombon található. A harangját az I. világháború emlékére készítették. Mellette fakereszt áll.
Az Öreg utcában és a Kistényő utcában több nádfedeles, gondozott népi lakóház látható. Az Öreg utca végén nádfedeles népi lakóház található, vele szemben 1891-ben készült kőkereszt, lábánál Mária-szoborral.
A község nyugati határában, dombok között találjuk a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár Rt. 1984-ben épült próbapályáját. A Rába Ringnek nevezett 90 hektáros impozáns létesítményen 1990-től nemzetközi autóversenyeket rendeznek.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Szent István király-templom


A mai templom XI. századi, középkori eredetű, a XVIII. és a XIX. században átalakították. A boltíves hajó helyett síkmennyezetet kapott, klasszicista stílusú tetővel. A külső falfelületen középkori falmaradványokat és néhány eredeti román kori ablak látható. A torony az eredetiről mintázott hagymakupolát kapott 1983-ban. A barokk oltáron az oltárkép azt a jelenetet ábrázolja, amikor Szent István király felajánlja koronáját Szűz Máriának. A szószéken a négy evangélista festménye van. A templomot 1992-ben újították fel.


komment
süti beállítások módosítása