Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bőny

2017. május 25. 14:17 - Andre Lowoa

Bőny 2212 lakosú község Győrtől 15 kilométerre, keletre fekszik. Írásos emlékek először 1240-ben említik a települést. A XV. századi oklevelek három Bőnyt különböztetnek meg: Alsó-, Felső- és Nemes-Bőnyt, ezek 1898-ban egyesültek, majd 1992-ig Rétalap leválásáig Bőnyrétalap néven szerepel.
Jelentős személyiségei Kossuth Emília, báró Bothner Jenő huszár százados, és a hagyomány szerint itt született Bihari János, a híres prímás és hegedűművész.
A római katolikus temploma 1887-ben épült.
A református templom homlokzat előtti toronnyal, egyenes záródású szentéllyel épült 1789-ben. Hajója síkmennyezetes. A szószék és a padok szép barokk munkák 1789-ből.
Az evangélikus temploma 1791-ben épült barokk stílusban.
A település közvetlen környékén több régi kastély és kúria (Mihályfy-, Kautz-kastély) található. A Bothmer-kúria földszintes, középrizalitos épület 1820 körül épült, jelenleg polgármesteri hivatalként funkcionál.

http://nyd.bloglog.hu/page/8/


Szűz Mária neve-templom




komment
süti beállítások módosítása